Η «ζώνη του Σαχέλ», μια ζώνη της αφρικής κάτω απ’ την Σαχάρα, είναι επίσης πεδίο αναμέτρησης του 4ου παγκόσμιου πολέμου. Το παραδοσιακά αποικιοκρατικό γαλλικό κράτος και οι νεοαποικιοκρατικές ηπα «σπρώχνονται» μεταξύ ενόσω έχουν κοινό εχθρό την γρήγορη οικονομική / εμπορική επέκταση του κινεζικού καπιταλισμού.
Για τους δυτικούς ιμπεριαλισμούς η στρατιωτική επανακατάκτηση της βόρειας αφρικής έχει γνωστό όνομα: «καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Οι διαδοχικές εξεγέρσεις / επαναστάσεις στον αραβικό κόσμο, αρχίζοντας απ’ τα τέλη του 2010 στην Τυνησία, θα έπρεπε να είναι η πιο σύγχρονη αναφορά για εκείνους τους πρωτοκοσμικούς που υποτίθεται είναι αντικαθεστωτικοί. Αλλά όχι. Αυτό που ονομάστηκε «αραβική άνοιξη» αγνοήθηκε, συκοφαντήθηκε, πλατογραφήθηκε... Και τελικά εννοήθηκε σαν «εποχιακό φαινόμενο» κάπου μακριά.
Κι ωστόσο: η εξέγερση στην Παλαιστίνη φωτίζει και φωτίζεται απ’ αυτόν τον εξεγερσιακό δυναμισμό.

Μια οργάνωση ορθόδοξων εβραίων των ηπα εξηγεί σ’ αυτό το σύντομο video γιατί υποστηρίζει τον αγώνα των παλαιστίνιων, και γιατί είναι αντίθετη στην ύπαρξη του ρατσιστικού ισραηλινού κράτους.

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος καθηγητής ιστορίας στο Columbia παλαιστίνιος Joseph Massad, σε μια συμπυκνωμένη διάλεξή του (στις 4 Νοέμβρη του 2017) στη Βιέννη, τεκμηριώνει την γέννηση του αντι-σημιτισμού στην Ευρώπη του 19ου αιώνα. Και την συμμαχία του εβραϊκού εθνικισμού μαζί του...

Το πρώτο μέρος του video είναι ένα 21λεπτο απόσπασμα απ’ το ντοκυμαντέρ “The Occupation of the American Mind”, χρήσιμο και κατατοπιστικό τόσο για τα ιστορικά του στοιχεία όσο και για τις μεθόδους ενοχοποίησης της κριτικής στον ισραηλινό φασισμό / μιλιταρισμό. Το δεύτερο μέρος είναι ομιλία του ισραηλινού ιστορικού Ilan Pappe, με τίτλο «Decolonizing Israel”: περιγράφει τον απαρτχάιντ χαρακτήρα του ισραηλινού κράτους, ξέροντάς τον «απ’ τα μέσα»...

Το ντοκιμαντέρ του BBC "Israel's secret weapon", για τα μη συμβατικά όπλα που λέγεται ότι υπάρχουν στο Ισραήλ, προβλήθηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2018 στη Βρετανία και επαναλήφθηκε τον Ιούνιο σε ένα κανάλι του BBC που εκπέμπει σε όλο τον κόσμο. Σε αντίδραση, το Ισραήλ δήλωσε ότι διακόπτει κάθε επαφή με το BBC. Την απόφαση για μποϊκοτάζ πήρε το φόρουμ δημοσίων σχέσεων του Ισραήλ, στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι από το γραφείο του πρωθυπουργού, το υπουργείο εξωτερικών και το κυβερνητικό γραφείο τύπου.
Αποφασίστηκε ότι τα κυβερνητικά γραφεία δεν θα βοηθούν τους παραγωγούς και τους ανταποκριτές του BBC, ότι οι ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν θα δίνουν συνεντεύξεις στο βρετανικό δίκτυο, και ότι οι εργαζόμενοι στο BBC θα είναι δύσκολο να πάρουν δημοσιογραφικά πάσο και βίζες εργασίας στο Ισραήλ από το γραφείο τύπου της κυβέρνησης.
Πριν από την προβολή του Ιουνίου, ισραηλινοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να πιέσουν το BBC να ακυρώσει τη μετάδοση, λέγοντας ότι το ντοκιμαντέρ ήταν προκατειλημμένο και παρουσίαζε το Ισραήλ σαν μια σατανική δικτατορία.

Το video ήταν εισαγωγή σε εκδήλωση του συμβουλίου για την εργατική αυτονομία στην Αθήνα, στις 9 Μάη 2018. Με τίτλο: «Αξίζει τον κόπο»: ενέργεια, έργο, θάνατος, στην ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή.

Βίντεο καλέσματος για την 1η Μοτοδιαδήλωση των 7ψυχων. Αθήνα, Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017.

Απαιτούμε σεβασμό - Ξεκινάμε από τον μισθό!

Στις ΗΠΑ, εδώ και 3 χρόνια, οι χαμηλόμισθοι των αλυσίδων fast food έχουν ξεκινήσει έναν αποφασιστικό αγώνα για διπλασιασμό του κατώτερου ωρομίσθιου. Από 7,25 δολάρια στα 15.
Ξεκίνησαν λίγοι, πολύ λίγοι, σε δυο - τρεις πόλεις. Και κόντρα σε κάθε πρόβλεψη, τώρα το κίνημα για 15 δολάρια κατώτερο ωρομίσθιο είναι ένα τεράστιο κύμα δεκάδων χιλιάδων, που έχει απλωθεί σε όλες τις ΗΠΑ, και σε πολλές ακόμα κατηγορίες εργαζόμενων, απ’ τα ξενοδοχεία και τα βενζινάδικα ως τον καθαρισμό και τις οικοδομές.
Και ο αγώνας συνεχίζεται.

Προς τιμήν της συνέλευσης του Game Over:
...Ενώ το εκπαιδευτικό σύστημα του καπιταλιστικού 20ου αιώνα παρακμάζει δομικά, εξαιτίας της ίδιας της καπιταλιστικής ανάπτυξης, η πλειοψηφία των μαθητών / σπουδαστών αλλά και των οικογενειών τους μοιάζουν να γυρνάνε σαν τις μύγες πάνω από το πτώμα, ζητώντας να παραταθεί η κηδεία μήπως και γίνει η θαυματουργή ανάσταση!

Το video στηρίζεται σε ένα δημοσιογραφικό ντοκυμαντέρ του al jazeera και δεν εκφράζει τις πολιτικές απόψεις του Sarajevo.
Όποιος / όποια ενδιαφέρεται για αυτές μπορεί να ανατρέξει στο Sarajevo νο 76:
- αίγυπτος η επανάσταση στην αγχόνη
- η "6η Απρίλη" φοράει ερπύστριες
και στο Sarajevo νο 77:
- εθνική ενότητα άλφα-άλφα

Για την κρίση και τις αναλογίες της με την κρίση του 1929. Προβλήθηκε σε εκδηλώσεις του Block στην Αθήνα (το μάρτιο του 2009) και στη Θεσσαλονίκη (το μάιο του 2009). Κυκλοφόρησε το μάρτιο του 2010 με τη μπροσούρα "πρώτο τετράδιο για εργατική χρήση: απ' τα ψηλά στα χαμηλά κι απ' τα πολλά στα λίγα - η κρίση, η προέλευσή της, τα βασικά της δεδομένα και η συγκάλυψή τους"