sarajevo

Τετράδια για εργατική χρήση (#03 - Σεπτέμβριος 2018)

Τετράδια για εργατική χρήση (#03 - 09/2018)

Η μηχανοποίηση της σκέψης

Στο τετράδιο για εργατική χρήση νο 3 συγκεντρώνουμε και συστηματοποιήσαμε μια δουλειά που ως τώρα έχουμε κάνει διάσπαρτα και με διάφορες αφορμές σε σχέση με την μηχανοποίηση διανοητικών διαδικασιών. Για την ακριβεια σε σχέση με την μηχανοποίηση της (ανθρώπινης) σκέψης.

Η έρευνα είναι κατά κύριο λόγο ιστορική / γενεαλογική. Σκοπεύουμε να δείξουμε ότι ο βιομηχανικός Ταιηλορισμός που διαμόρφωσε ο ίδιος ο Taylor, και εφαρμόστηκε σε διάφορες κατηγορίες “χειρωνακτικής εργασίας” ήταν spin off ενός άλλου “Ταιηλορισμού”, ενός “Ταιηλορισμού πριν και χωρίς τον Taylor”που διαμορφωνόταν βασανιστικά στο μεγαλύτερο μέρος του 19ου αιώνα, και συνεχίστηκε με πιο σταθερά βήματα στον 20ο για να επιταχυνθεί προς το τέλος του. Ενός Ταιηλορισμού πριν και χωρίς τον Taylor που αφορούσε αρχικά όχι απλά την “ανθρώπινη σκέψη” στη γενικότητά της, αλλά τον πιο σκληρό πυρήνα της: την επιστημονική σκέψη σαν τέτοια.

Τετράδια για εργατική χρήση (#02 - Δεκέμβριος 2017)

Τετράδια για εργατική χρήση (#02 - 12/2017)

Η κρατικοποίηση του εγκλήματος

Ήταν απ’ τους καλύτερους. Ελάχιστοι μπάτσοι μπορούσαν να συγκριθούν με τον επιθεωρητή Calixto M.G. όταν επρόκειτο για ξετρύπωμα ναρκωτικών. Μερικές απ’ τις μεγαλύτερες anti-drug επιτυχίες στο λιμάνι της Βαρκελώνης έγιναν χάρη σ’ αυτόν. Ο Calixto είχε το ταλέντο να βρίσκει πάντα το σωστό container μέσα στους πύργους των τεράστιων κουτιών. Αλλά συνέβαινε ποτέ να μη συλλαμβάνονται οι χοντρέμποροι. Έχαναν το «πράμα» αλλά αυτοί την γλύτωναν.
Η αλήθεια είναι ότι ο Calixto δεν έκανε μόνο μια εντυπωσιακή anti-drug δουλειά έχοντας στο βιογραφικό του μερικές απ’ τις μεγαλύτερες κατασχέσεις ναρκωτικών στην ευρύτερη περιοχή• μείωνε, επίσης, τον ανταγωνισμό. Τον περασμένο Γενάρη ξετρύπωσε 450 κιλά κοκαΐνης στο λιμάνι της Βαρκελώνης. Αλλά και πάλι χωρίς συλλήψεις.
Το περασμένο Σεπτέμβρη δέθηκε την ώρα που έβγαινε απ’ το σπίτι του. Τώρα περιμένει να δικαστεί με την κατηγορία ότι ήταν επικεφαλής μια ναρκοσυμμορίας που σχεδίαζε να φέρει δυο μεγάλα φορτία κοκαΐνης απ’ την κολομβία στη Βαρκελώνη: 1.100 και 600 κιλά.
«Δεν είναι η πρώτη φορά ούτε η τελευταία που η μαφία των ναρκωτικών και η αστυνομία είναι συγχωνευμένες στο λιμάνι της Βαρκελώνης» δήλωσε μια δικαστική πηγή.

Έτσι ξεκινούσε το σχετικό ρεπορτάζ της ισπανικής καθεστωτικής el Pais στις 15 Δεκέμβρη του 2017. Η «συγχώνευση» δεν είναι φαινόμενο της Βαρκελώνης· είναι καθολική πραγματικότητα. Όποιος / όποια θέλει να μάθει πως και γιατί, ιδού η αναλυτική βοήθεια του 2ου τετραδίου για εργατική χρήση...

Τετράδια για εργατική χρήση (#01 - Μάϊος 2017)

Τετράδια για εργατική χρήση (#01 - 05/2017)

Τρομοκρατία: ο "πόλεμος 4ης γενιάς"

Αν ο πόλεμος είναι η υγεία της (καπιταλιστικής) μηχανής, τότε θα πρέπει να έχουμε καλή γνώση των χαρακτηριστικών αυτής της «μηχανής», στο σύνολό τους, αν πρόκειται να ξεκαθαρίσουμε τους τρόπους που μας καταστρέφει – για να τους αντιμετωπίσουμε. Εδώ η άγνοια είναι ολέθρια.
Είναι, λοιπόν, αυτό που έχει ονομαστεί «τρομοκρατία» απ’ τις αρχές του 21ου αιώνα και μετά κάτι δευτερεύον, συμπτωματικό ή και άσχετο με τον ενδοκαπιταλιστικό ανταγωνισμό; Ή μήπως είναι ένα κρίσιμο, βασικό στοιχείο του σε εξέλιξη 4ου παγκόσμιου πολέμου;
Οι «αρμόδιοι» είναι πολύ σαφείς επ’ αυτού! Κι αν απωθούμε τις απόψεις τους, τόσο το χειρότερο για εμάς!

κορυφή