Sarajevo
 

 

 

Sarajevo - Τεύχος 55

 

cyberball: τα σκουπίδια του ανέμου

Οι πικρόχολοι κορόιδεψαν, φευτοαγανακτισμένα. Άκου να δηλώνει “πολιτικός κρατούμενος”! Ποιός; Ο κύριος Χρυσόστομος (Μάκης) Ψωμιάδης... Ε, λοιπόν, αν χρειάζεται μια απόδειξη ότι οι πολλοί σ’ αυτό εδώ το φτωχό πλην τίμιο μέρος δεν ξέρουν που παν τα τέσσερα, είναι αυτή: αν δεν είναι ο κύριος Μάκης και ο κύριος Αχιλλέας πολιτικοί κρατούμενοι, τότε ποιοί είναι;
Γιατί τόση άγνοια; Επειδή όλοι αυτοί οι φλύαροι σχολιαστές της πολυθρόνας δεν μπαίνουν στον κόπο να πάρουν τέτοιους ανθρώπους στα σοβαρά. Πιστεύει, δηλαδή, κανείς ότι εάν δεν είμασταν στο 2011 αλλά στο 1985 θα έλεγαν τέτοιοι παράγοντες του δημόσιου βίου και της οικονομίας της χώρας παρόμοιες κουβέντες; Όχι. Συνεπώς; Τώρα τις λένε, “μετά λόγου γνώσεως”. Άλλο που οι αφελείς δεν έχουν πάρει χαμπάρι πόσο πολύ έχει αλλάξει (απ’ τις παιδικές τους αναμνήσεις ή απ’ τις βαρετές τους συνήθειες) η έννοια της “πολιτικής”, η καθεστωτική έννοια βέβαια. Και άλλα πολλά έχουν αλλάξει...
Λοιπόν, να το πούμε στα γρήγορα. Αφού το έγκλημα έχει κρατικοποιηθεί, κι αφού η πραγματική εξουσία βρίσκεται στα χέρια μηχανισμών και κυκλωμάτων (εδώ καιχρόνια), έχει κάθε δικαίωμα κάθε μεσαίο στέλεχος του ενός ή του άλλου κυκλώματος να αντιλαμβάνεται την “δίωξή” του σαν αυτό που είναι. Ενδοεξουσιαστική διαμάχη. Και, φυσικά, αντί να πει “είμαι κρατούμενος μιας ενδοεξουσιαστικής διαμάχης” (που σε τελευταία ανάλυση είναι και συζητήσιμη...) λέει το πιο σύντομο και τυποποιημένο “είμαι πολιτικός κρατούμενος”. Δεν είπε ο κυρ Μάκης διώκομαι για τις ιδέες μου· όχι, τέτοιο πράγμα δεν είπε. (Το είπε όμως, στο περίπου, ο κυρ Αχιλλέας).
Τέλος πάντων. Πέρα απ’ τα υπόλοιπα είναι και γαϊδουριά να διώκεται ένας άνθρωπος, που ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τα κοινά επί χούντας, απ’ τα κολαστήρια της εσα, [1]  για να φτάσει να χαιρετίζεται εγκάρδια με τον πρόεδρο της δημοκρατίας. Ο κύριος Μάκης είναι ένας ζωντανός θρύλος του σύγχρονου ελληνισμού, από κάθε άποψη. Κοινωνική, οικονομική, αθλητική. [2] Και μόνο μια πατρίδα που “τρώει τα παιδιά της” θα μπορούσε να του φέρεται έτσι. Αντί να τον ανταμείψει με τον τρόπο που του αντιστοιχεί. Κάνοντάς τον πρόεδρο της δημοκρατίας. (Να βλέπαμε μετά ποιός θα “κουνιόταν” σε βάρος του ελλαδιστάν).
Ας αφήσουμε που (σε μια προηγούμενη διώξή του είχε ισχυριστεί ότι) είναι βαριά άρρωστος, από ασήκωτη μορφή φυματίωσης... Ούτε την αρρώστια του ανδρός δεν σέβονται... Αμάν πια!!!

Το ενδιαφέρον μας για την πραγματική κατάσταση του ντόπιου καπιταλισμού και του ντόπιου κράτους είναι, όπως ξέρετε, αμείωτο. Αντί λοιπόν να αποπροσανατολιστούμε στη συγκεκριμένη “συγκυρία” από τους ελιγμούς, τις επιτόπιες τρίπλες, τα βαθιά μακρινά σουτ και τα συζητήσιμα φάουλ των ερευνών για τα “στημένα”, από “φάσεις” δηλαδή που ξετυλίγονται στο πρώτο δεκάλεπτο του αγώνα, προτιμάμε να ζητήσουμε την προσοχή σας (κυρίως την μνήμη σας) για ένα άλλο γεγονός. Γεγονός τελεσίδικο. Τελικό σκορ! Που θα μπορούσε να θεωρηθεί και σαν (ένας ακόμα) προάγγελος του που θα καταλήξουν όλες οι εργώδεις προσπάθειες για την “κάθαρση” του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το γεγονός είναι η αθώωση, στις 5 Σεπτέμβρη, τριών ανθρώπων που έκαναν τη χώρα περήφανη, αλλά κύριος οίδε ποιοί ανθέλληνες έπεσαν να τους φάνε. Της κυρίας Θάνου, και των κυρίων Κεντέρη και Τζέκου.
Για τους δύο απ’ τους τρεις η αθώωση ήταν επιβεβλημένη για ανθρωπιστικούς λόγους. Ο γυιός και η κόρη του ανέμου κατηγορούνταν (στο εφετείο) για την υπόθεση ενός σκηνοθετημένου τροχαίου... αν θυμάστε. Απ’ όλη εκείνην την όχι και τόσο μυρωδάτη ιστορία του ντοπαρίσματός τους, αυτό ήταν όλο κι όλο που είχε μείνει να τους βαραίνει: αν η μηχανή έπεσε επίτηδες ή αν την έριξε ο πατέρας άνεμος. Αλλά αυτοί οι ήρωες του ελληνικού αθλητισμού είναι και αξιωματικοί των σωμάτων ασφαλείας· τιμήν ένεκεν φυσικά. Εάν λοιπόν καταδικάζονταν οριστικά, έστω και γι’ αυτό το “ατυχές περιστατικό”, θα έχαναν τον μισθό τους· κουτσουρεμένο ξεκουτσουρουμένο, θα τον έχαναν. Και την σύνταξη για τα γεράματα μαζί. Συνεπώς σωστά το δικαστήριο αποφάσισε ότι το τροχαίο ήταν αληθινό (που, φυσικά, σημαίνει ότι ήταν “καθαροί” - αλλά το δικαστήριο δεν προχώρησε σε τέτοια θέματα, αφού ήταν εκτός κατηγορητηρίου).
Με τον κύριο Τζέκο το πράγμα δεν ήταν ακριβώς ίδιο. Δεν είναι “σώμα ασφαλείας” (όχι επίσημα τουλάχιστον!) και η κατηγορία ήταν, ας πούμε, πιο βαριά. Φυσικά, απ’ αυτό που θα μπορούσε να του συμβεί είχε απομείνει πια ότι λιγότερο ήταν δυνατόν. Κατοχή και αποθήκευση “παράνομων ουσιών” - σε βαθμό πλημμελήματος βεβαίως βεβαίως, μην βγάλουμε και κανά μάτι! Ε, μετά την τόση δικαστική καλοσύνη προς τα ηρωϊκά πρόσωπα της κυρ Κατερίνας και του κυρ Κώστα, να μην περίσσευε λίγη και για το κουρασμένο πρόσωπο του προπονητή τους κυρ Χρήστου; Περίσσεψε. Ο Τζέκος καταδικάστηκε στην παρα τρίχα εξοντωτική ποινή της φυλάκισης ενός χρόνου με τριετή αναστολή... Δεν ξέρουμε πως έφυγαν απ’ το δικαστήριο οι τρεις τους... Αν πάντως δεν άρχισαν να χοροπηδάνε, θα συγκρατήθηκαν μόνο για να μην κτυπήσουν κανά κεφάλι... στις ψηλοτάβανες αίθουσες της Ευελπίδων.
Έπεσε έτσι, όμορφα κι ωραία, μετά από 7 χρόνια, η αυλαία σε μια υπόθεση που είχε κάνει ρόμπα το ελλαδιστάν χίλιες φορές περισσότερο απ’ τα ποδοσφαιρικά “στημένα”. Για να καταλάβουν όσοι δυσκολεύονται ότι εδώ δεν χάνεται όποιος δεν είναι για να χαθεί. Ακόμα κι αν χρειάζονταν όχι 7 αλλά 17 χρόνια, το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο. Για να δικαιωθούμε κι εμείς οι περιθωριακοί, που γράψαμε (για τα “στημένα”, αλλά με γενικότερη ισχύ), ποιές “αποκαλύψεις”; Τους δικαστές κοιτάξτε - και τους δημοσιογράφους...
Τουλάχιστον να θυμόμαστε - γιατί και η λησμονιά είναι πάντα μέρος του κόλπου. Κάτι από εμμονή, κάτι από δημοσιογραφική δεοντολογία, η ομάδα του “ιού” (της ελευθεροτυπίας), είχε φροντίσει να βρει και να μεταφράσει τα στοιχεία της αμερικανικής έρευνας για την παραγωγή και την διάθεση της ντόπας THG (τετραϋδρογεστρινόνη), ειδικά τα σημεία που αφορούσαν τον Τζέκο, την Θάνου, τον Κεντέρη, και όχι μόνον αυτούς. Συνεπώς, ευρείας δημοσιότητας έτυχαν τα εξής (που εδώ απλά αναδημοσιεύουμε):

ελευθεροτυπία 7/11/2005:
Με τον πιο επίσημο τρόπο ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη στις ΗΠΑ η άσκηση δίωξης εις βάρος του Πάτρικ Αρνολντ, του χημικού και μποντιμπίλντερ, ο οποίος παρασκεύασε την «καθαρή», το σούπερ αναβολικό THG, με το οποίο όπως αποδείχτηκε ντοπάρονταν οι γνωστότεροι πρωταθλητές του στίβου, του μπέιζμπολ και του φούτμπολ.
...
Αποκαλύπτουμε σήμερα τα σημαντικότερα σημεία του εντάλματος έρευνας για τον Αρνολντ, στο οποίο περιλαμβάνονται συναλλαγές μεταξύ Άρνολντ και Τζέκου, αλλά και τα περιβόητα e-mail του αφεντικού της BALCO Βίκτορ Κόντε προς τον Λιναρδάτο. Αυτή τη φορά, όμως, τα ονόματα δεν είναι σβησμένα και τα μηνύματα δημοσιεύονται πλήρη:
Από Κόντε σε Λιναρδάτο:
“Αγαπητέ Ανδρέα. Σου στέλνω αυτό το e-mail από μια καινούργια, πιο εμπιστευτική ηλεκτρονική διεύθυνση. Παρακαλώ να χρησιμοποιείς αυτή τη διεύθυνση για κάθε εμπιστευτική επικοινωνία. Πρέπει να συμβουλεύσεις την Όλγα να πάψει να χρησιμοποιεί την καθαρή. Πρόσφατα ανακάλυψα ότι ο Τρέβορ Γκράχαμ, ο Τιμ Μοντγκόμερι και ο Τζον Σμιθ έστειλαν ανωνύμως ένα δείγμα της καθαρής στους ελεγκτές της ΔΟΕ. Αυτό είναι ένα πολύ ατυχές γεγονός. Διαθέτω κάποιον από τα μέσα, ο οποίος μου επέστησε την προσοχή στο θέμα. Θα λάβω περισσότερες πληροφορίες συντόμως, ως προς το πότε ακριβώς θα αρχίσουν τον έλεγχο. Μάλλον αυτό θα συμβεί στο Γκραν Πρι ή στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Καθώς φαίνεται, ο Τρέβορ και η παρέα είδαν τις επιδόσεις της Ζάνα και του Ντουέιν και απελπίστηκαν. Θα θέλαμε επίσης να φτάσει αυτή η πληροφορία με κάποιον τρόπο στον προπονητή των Ελλήνων αθλητών Κεντέρη και Θάνου έτσι ώστε να μην αποδειχτεί κανείς θετικός σε έλεγχο. Φαίνεται ότι είναι έτοιμοι να προσάψουν σε αθλητές κατηγορίες για χρήση "συναφών ουσιών". Αυτό είναι απλώς το αποτέλεσμα του γεγονότος ότι διαθέτουν πλέον ένα δείγμα και μπορούν να εντοπίσουν την ουσία. Γι' αυτό τον λόγο είναι τόσο σημαντικό να δουλεύουμε μόνο με αθλητές τους οποίους μπορούμε να εμπιστευόμαστε απολύτως. Έχουμε ήδη κάτι νέο στο οποίο δουλεύουμε και θα πρέπει να είναι διαθέσιμο σε κάνα-δυο μήνες. Η Όλγα μπορεί ακόμα να χρησιμοποιεί τη λευκή κρέμα. Θα σε ενημερώσω μόλις λάβω νέα πληροφόρηση. Θα απαντήσω για τα προϊόντα SNAC από την άλλη ηλεκτρονική διεύθυνση. Τα καλά νέα είναι ότι λάβαμε εγκαίρως την προειδοποίηση, έτσι ώστε να προλάβουμε οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα σε έλεγχο. Χαιρετισμούς, Βίκτορ».

Σημειώνουμε ότι πρόκειται για τη Ζάνα Μπλοκ και τον Ντουέιν Τσέιμπερς, ενώ η Όλγα είναι η Βασδέκη που είχε πράγματι προπονητή τον Λιναρδάτο. Η κυρία Βασδέκη έχει παραδεχτεί ότι επισκέφτηκε την έδρα της BALCO, αλλά ισχυρίζεται ότι απλώς προωθούσε το διατροφικό συμπλήρωμα του Κόντε ΖΜΑ που εμπορευόταν ο Λιναρδάτος στην Ελλάδα. Ο κ. Λιναρδάτος έχει αρνηθεί να απαντήσει στα ερωτήματά μας. “Καθαρή” είναι η ουσία THG, ενώ “κρέμα”, ένα μείγμα τεστοστερόνης/επιτεστοστερόνης, το οποίο θεωρούσε τότε ο Κόντε ότι δεν είναι ανιχνεύσιμο στους ελέγχους ντόπινγκ.

Από Λιναρδάτο σε Κόντε:
“Αγαπητέ Βίκτορ. Σε ευχαριστώ γι' αυτή την πολύ σημαντική πληροφορία. Θα ειδοποιήσω αμέσως την Όλγα. Δεν κατάλαβα τη θέση σου για τον Ελληνα προπονητή του Κεντέρη και της Θάνου. Σε παρακαλώ να μου την επαναλάβεις. Νομίζω ότι στο μέλλον η καθαρή θα πρέπει να περιοριστεί σε έναν κύκλο πολύ έμπιστων προσώπων. Υπάρχει πρόβλημα και με τη βιταμίνη "S"; Περιμένω την απάντησή σου. Ανδρέας”.

Η βιταμίνη “S” είναι κατά τις αμερικανικές αρχές η ουσία Modafinil, ένα διεγερτικό που ήδη βρίσκεται στη λίστα των απαγορευμένων ουσιών ντοπαρίσματος.

Από Κόντε σε Λιναρδάτο:
“Αγαπητέ Ανδρέα. Ο λόγος που ο Ελληνας προπονητής πρέπει να γνωρίζει, είναι ότι αν κάποιος από τους αθλητές του συναντήσει πρόβλημα με τον έλεγχο, τότε οι ελεγκτές θα επιχειρήσουν να βρουν τα ίχνη της πηγής. Ρωτάω τον clearman (σ.σ.: τον άνθρωπο της "καθαρής", δηλαδή τον Πάτρικ Αρνολντ που την παρασκεύασε και τη διακινούσε, όπως φαίνεται από τα επόμενα μηνύματα) αν έχει ή όχι ενημερώσει τον Έλληνα για το πρόβλημα και λέει όχι, διότι δεν γνώριζε πώς να έρθει σε επαφή μαζί του. Έχεις καμιά ιδέα για το πώς να ενημερώσουμε τον Έλληνα προπονητή να πάψει να χρησιμοποιεί την "καθαρή"; Αυτή τη στιγμή δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα με τη βιταμίνη "S", ωστόσο δεν είμαι απολύτως βέβαιος. Βίκτορ”.
Από Λιναρδάτο σε Κόντε:
“Αγαπητέ Βίκτορ. Ο Τζέκος και οι αθλητές του βρίσκονται τώρα σε διακοπές σε κάποιο ελληνικό νησί. Δεν πρόκειται να λάβουν μέρος σε άλλον αγώνα αυτή τη σεζόν. Θα έρθω σε επαφή με τον προπονητή μόλις επιστρέψει. Όπως καταλαβαίνεις, φαίνεται λίγο τρελό να μπω εγώ στο γραφείο του και να του πω να σταματήσει να χρησιμοποιεί αυτό που χρησιμοποιεί, διότι... Μπορείς να φανταστείς την αντίδρασή του; Θα με κοιτάξει σα να 'χω έρθει από τον Άρη! Ισως αρνηθεί ότι χρησιμοποιεί την "καθαρή" και μου ζητήσει τον λόγο, πώς τολμώ να του μιλήσω για τέτοια πράγματα... Και τελικά, πώς είναι δυνατόν να μη γνωρίζει ο clearman πώς θα έρθει σε επαφή μαζί του; Κάνουν μαζί δουλειές τουλάχιστον τα τελευταία 5-6 χρόνια. Ανδρέας”.

Ο Τζέκος κατονομάζεται εδώ για πρώτη φορά. Στο ένταλμα, το όνομά του αναφέρεται ως “Thickest”, αλλά ο εισαγγελέας Κέβιν Ράιαν ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για τον Χρήστο Τζέκο. Το σημαντικό είναι η μαρτυρία του Λιναρδάτου για τη μακρόχρονη συνεργασία Τζέκου-’Αρνολντ.

Από Κόντε σε Λιναρδάτο:
“Αγαπητέ Ανδρέα. Μπορεί να μην είναι καλή ιδέα να αναφέρεις το όνομά μου στον Τζέκο. Πες του απλώς ότι ένα πουλάκι σού είπε ότι οι ελεγκτές της ΔΟΕ ερευνούν για τον Πάτρικ Αρνολντ και ότι πρέπει να επικοινωνήσει αμέσως με τον Πάτρικ. Ο Πάτρικ είπε ότι το τηλέφωνο του Τζέκου είναι κομμένο ή κάτι παρόμοιο. Είναι πολύ σημαντικό να σταματήσει ο Τζέκος, διότι αν συνεχίσει και κάποιος από τους αθλητές του βρεθεί θετικός σε έλεγχο, τότε θα βρουν τα ίχνη του Πάτρικ κι αυτό δεν θα είναι καλό ούτε για τον Τζέκο ούτε για τον Πάτρικ. Βίκτορ”.

Οι επιταγές

Στο κεφάλαιο “Επιταγές από ελληνική μεταφορική εταιρεία κατατεθειμένες στον προσωπικό λογαριασμό του Αρνολντ”, το ένταλμα έρευνας αναφέρει:
“Ο πράκτορας Νοβίτσκι απέκτησε πρόσβαση στα προσωπικά τραπεζικά δεδομένα του Πάτρικ Αρνολντ από την Bank of Illinois εκτελώντας δικαστικό ένταλμα. Κατά τον έλεγχο αυτών των δεδομένων, ο πράκτορας Νοβίτσκι εντόπισε τέσσερις επιταγές που είχαν κατατεθεί στον προσωπικό λογαριασμό του Αρνολντ και προέρχονταν από τον εταιρικό λογαριασμό της Demetrios Air Freight Company, μιας διεθνούς ναυτιλιακής εταιρείας με έδρα την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
...
Τον Αύγουστο 2005, ο πράκτορας Νοβίτσκι συνομίλησε με τον Εβανς Τσιαουσόπουλο, στέλεχος της Demetrios Air Freight Company και γιο του ιδιοκτήτη της εταιρείας Δημήτριου Τσιαουσόπουλου. Όταν του ζητήθηκε να εξηγήσει σε τι ακριβώς αντιστοιχούσαν οι τέσσερις επιταγές που κατατέθηκαν από την οικογενειακή του επιχείρηση στον λογαριασμό του Πάτρικ Αρνολντ, ο Τσιαουσόπουλος εξήγησε ότι ο πατέρας του είχε γνωριμία με τον Χρήστο Τζέκο, έναν γνωστό προπονητή στίβου και αντιπρόσωπο στην Ελλάδα.
Κατά τον Τσιαουσόπουλο, πριν από αρκετά χρόνια, ο Τζέκος προσέγγισε τον πατέρα του, Δημήτριο Τσιαουσόπουλο, και του ζήτησε να στείλει ένα "δείγμα" προϊόντος από τις Ηνωμένες Πολιτείες στον Τζέκο, στην Ελλάδα. Ο Τζέκος είπε στον Δημήτριο Τσιαουσόπουλο ότι το "δείγμα" θα προερχόταν από έναν ιδιώτη, ονόματι Πάτρικ Αρνολντ. Ο Εβανς Τσιαουσόπουλος εξήγησε ότι η αποστολή ενός φορτίου ως δείγματος το απαλλάσσει από τελωνειακούς δασμούς.
Ο Τζέκος ζήτησε ακόμη από την Demetrios Air Freight Co. Inc. να πληρώσει τον Πάτρικ Αρνολντ από τον λογαριασμό της, αφού ο Τζέκος θα πλήρωνε την Demetrios για το προϊόν που έλαβε από τον Αρνολντ. Ο Τσιαουσόπουλος εξήγησε ότι αυτού του είδους η συναλλαγή δεν ήταν η συνήθης που χρησιμοποιούσε ο Τζέκος, καθώς πλήρωνε άμεσα τους Αμερικανούς προμηθευτές του, όχι μέσω της Demetrios Air Freight. Μολαταύτα, καθώς ο πατέρας του ήταν γνωστός του Τζέκου, του έκαναν αυτήν την εξυπηρέτηση και διέθεσαν τον τραπεζικό λογαριασμό τους για τη συγκεκριμένη συναλλαγή”.

Σιγά μην δεν υπήρχαν και έλληνες εφοπλιστές στο κόλπο. Σιγά μη λείπουν από πουθενά!

ελευθεροτυπία 7 Μάη 2006:
Την προηγούμενη Παρασκευή, 28 Απριλίου, παρουσιάστηκε ενώπιον της δικαστού Σούζαν Ιλστον, στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βόρειας Καλιφόρνιας, ο χημικός από το Σικάγο της πολιτείας Ιλινόις Πάτρικ Αρνολντ, ο οποίος κατηγορείται ότι παρασκεύασε και διένειμε σε προπονητές και αθλητές το διαβόητο “μη ανιχνεύσιμο” στεροειδές αναβολικό THG, γνωστό και ως “καθαρή”, από την ιδιότητά του να ξεγελά τους ελέγχους ντόπινγκ. 
...
Τα αποδεικτικά στοιχεία και οι μαρτυρικές καταθέσεις εμπλέκουν στο σκάνδαλο ντόπινγκ δύο έλληνες προπονητές και επιχειρηματίες “συμπληρωμάτων διατροφής”, τον Ανδρέα Λιναρδάτο και τον Χρήστο Τζέκο. Φυσικά εμπλέκουν και τους έλληνες αθλητές των δύο αυτών προπονητών.
Το Νοέμβριο ο Αρνολντ είχε δηλώσει αθώος για όλες τις κατηγορίες που του αποδόθηκαν. Την περασμένη βδομάδα, όμως, άλλαξε τακτική. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Κέβιν Ράιαν, ομοσπονδιακού εισαγγελέα της Βόρειας Καλιφόρνιας, ο Πάτρικ Αρνολντ παραδέχτηκε την ενοχή του σε συνωμοσία διανομής απαγορευμένων αναβολικών στεροειδών.
...
“Η ομολογία του κ. Αρνολντ στο δικαστήριο”, δήλωσε ο κ. Ράιαν, “επιβεβαιώνει το ρόλο του ως δημιουργού και διακινητή μη ανιχνεύσιμων στεροειδών στους ανθρώπους της BALCO και σε άλλους επαγγελματίες αθλητές”.
Παραδεχόμενος την ενοχή του, ο 39χρονος Αρνολντ ομολόγησε ότι στο διάστημα μεταξύ 1ης Ιουνίου 2000 και 3ης Σεπτεμβρίου 2003, συμμετείχε εν γνώσει του σε συνωμοσία παράνομης διανομής στεροειδών και άλλων χημικών ουσιών και αποδέχτηκε ότι παρείχε αυτά τα απαγορευμένα προϊόντα σε δύο προπονητές.
Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, ο ένας από τους δύο αυτούς προπονητές ήταν ο Χρήστος Τζέκος. Με την ομολογία του Αρνολντ ολοκληρώνεται ο κύκλος των αποκαλύψεων που ξεκίνησε από τις αρχές του 2004, όταν δημοσιογραφικές πληροφορίες αμερικανικών και βρετανικών εφημερίδων ανέφεραν για πρώτη φορά ότι μεγάλο μέρος του σκανδάλου της BALCO έχει σχέση με την Ελλάδα.
Σήμερα διαθέτουμε πλέον αρκετά στοιχεία που συγκλίνουν σε ένα σαφές συμπέρασμα. Το “μη ανιχνεύσιμο” υπεραναβολικό THG ερχόταν στους έλληνες πρωταθλητές μέσω δύο διαφορετικών διαδρομών: από τον Πάτρικ Αρνολντ στο Σικάγο προς τον Τζέκο και από τον Βίκτορ Κόντε στην Καλιφόρνια προς τον Λιναρδάτο.
Θυμίζουμε ότι με αφορμή σχετικό δημοσίευμα του “Ομπσέρβερ”, που έκανε απλώς νύξεις για την υπόθεση, ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Βασίλης Σεβαστής είχε κάνει στις 15/2/04 την ακόλουθη δήλωση: “Προφανώς πρόκειται για μία ακόμη κακόγουστη επανάληψη της ανθελληνικής προπαγάνδας που δυσφημεί και προσβάλλει τον ελληνικό αθλητισμό. Το μόνο πραγματικό στοιχείο φαίνεται ότι είναι κάποιο e-mail που στάλθηκε σε κάποιον έλληνα προπονητή, το περιεχόμενο του οποίου καταρχήν δεν λέει τίποτα. Ας αφήσουμε την αμερικανική δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και αν υπάρξουν στοιχεία, τότε θα δούμε περί τίνος πρόκειται. Μέχρι τότε όμως απαιτείται σοβαρότητα και σεβασμός”.
...
Μετά την “τακτοποίηση” των ανθρώπων της BALCO στο στίβο αναμενόταν η δικαστική έκβαση της υπόθεσης. Προς μεγάλη έκπληξη των περισσοτέρων διαπιστώσαμε ότι οι τέσσερις κατηγορούμενοι για την υπόθεσή της (Κόντε, Αντερσον, Βαλέντε, Κορτσέμνι) έπεσαν στα πολύ μαλακά. Πώς να εξηγήσει κανείς την απόσυρση των 40 κατηγοριών από τις 42 που είχαν αρχικά απαγγελθεί εναντίον του Κόντε και την καταδίκη του σε 4 μόνο μήνες;
Η γνώμη των δύο αμερικανών ερευνητών είναι ότι η υπόθεση είχε ξεπεράσει τα όρια που θα ανεχόταν το αμερικανικό πολιτικό και αθλητικό σύστημα. Το καλοκαίρι του 2005 που κρινόταν η δικαστική πλευρά της ιστορίας είχε αποσυρθεί από τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης ο Τζον Άσκροφτ που είχε κρατήσει τη σκληρή γραμμή και στη θέση του τοποθετήθηκε ο Αλμπέρτο Γκονζάλες, φίλος του Μπους από το Τέξας. Η αξιοπιστία του μπέιζμπολ είχε τρωθεί στο πρόσωπο του Μποντς και άλλων σημαντικών παικτών (ιδίως του Τζέισον Τζάμπι).
Ο Μπους - που έχει ιδιαίτερη σχέση με το λόμπι του αθλήματος, αφού είναι ο μοναδικός πρόεδρος των ΗΠΑ που υπήρξε ιδιοκτήτης ομάδας μπέιζμπολ - καθώς φαίνεται έστειλε το μήνυμα στον αρμόδιο εισαγγελέα της Βόρειας Καλιφόρνιας Κέβιν Ράιαν ότι η υπόθεση πρέπει να κλείσει. Ο φόβος του ήταν ότι κανένα άθλημα δεν θα άντεχε αν έβγαιναν όλα τα ονόματα των εμπλεκομένων στη φόρα.
...
Συντριπτικά στοιχεία για την ελληνική εμπλοκή στο σκάνδαλο ντόπινγκ Κόντε - Άρνολντ περιλαμβάνει το βιβλίο “Game of Shadows” (Παιχνίδι Σκιών) των δύο ειδικευμένων δημοσιογράφων-ερευνητών της εφημερίδας “San Francisco Chronicle”, που κυκλοφόρησε πριν από λίγες βδομάδες στις ΗΠΑ και έχει ήδη αναδειχθεί μπεστ σέλερ. Ο Mark Fainaru-Wada και ο Lance Williams είναι οι άνθρωποι που βοήθησαν να μη συγκαλυφθεί η αμερικανική πλευρά του σκανδάλου και περιλαμβάνονται στους ελάχιστους που έχουν πλήρη γνώση της απόρρητης δικογραφίας.
Στις σελίδες 107-109 του βιβλίου περιγράφεται η σχέση του Κόντε με τον έλληνα προπονητή Ανδρέα Λιναρδάτο, τον οποίο γνώρισε μέσω του συνεργάτη του (και συγκατηγορούμενού του στη δίκη της BALCO), ουκρανού προπονητή Ρέμι Κορτσέμνι: “Ο Κορτσέμνι πίεσε τον Κόντε να βοηθήσει τον Λιναρδάτο να ξεκινήσει μια επιχείρηση στην Ελλάδα, πουλώντας ΖΜΑ (σ.σ.: το εμπορικότερο συμπλήρωμα διατροφής της BALCO) και άλλα προϊόντα της SNAC (σ.σ.: της εταιρείας συμπληρωμάτων του Κόντε). Ο Λιναρδάτος είχε πολλές επαφές και θα μπορούσε να του αποδειχθεί χρήσιμος όταν ο Κόντε θα επισκεπτόταν την Ελλάδα για τους Ολυμπιακούς. Τελικά ο Λιναρδάτος δημιούργησε τρεις δικτυακούς τόπους για να πουλάει το ΖΜΑ. Σε αντάλλαγμα, ο Λιναρδάτος άρχισε να λαμβάνει χημικές ουσίες για τη βελτίωση της απόδοσης των αθλητών που προπονούσε”.
Το βιβλίο αποκαλύπτει ότι, μεταξύ άλλων, νέων ουσιών, ο Κόντε ζήτησε από τον Λιναρδάτο να ερευνήσει αν μπορεί να βρει την ουσία Dynepo, μια βελτιωμένη παραλλαγή της Epo (δηλαδή της απαγορευμένης ερυθροποιητίνης), η οποία δεν ανιχνεύεται στους ελέγχους ντόπινγκ. “Μην είσαι πολύ σαφής στην απάντησή σου” συμβούλευε για λόγους συνωμοτικότητας ο Κόντε: “Πες μου μονάχα αν είναι διαθέσιμη ή όχι”.
Σε άλλο σημείο (σελ. 174), το βιβλίο αναφέρει πάλι ότι ο Λιναρδάτος ελάμβανε στεροειδή αναβολικά από τον Κόντε για τους αθλητές του και καταγράφει το μήνυμα του αφεντικού της BALCO προς τον έλληνα συνεργάτη του: “Να θυμάσαι ότι όλα τα emails αποθηκεύονται για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και γι' αυτό να είσαι προσεκτικός στο τι λες και πώς το λες. Ο μεγάλος αδελφός κάνει διαρκώς έρευνες με λέξεις κλειδιά, όπως "αναβολικά" και πολλά άλλα”.
Όσο για τον Χρήστο Τζέκο, το βιβλίο υποστηρίζει τη σχέση του με το σκάνδαλο ντόπινγκ: “Σύμφωνα με τα e-mails της BALCO ο Τζέκος λάμβανε την "καθαρή" απευθείας από τον δημιουργό της, τον Πάτρικ Αρνολντ, και τη διένειμε στους αθλητές του. Από το 2002 ο Αρνολντ χρησιμοποιούσε μια ελληνική μεταφορική εταιρεία για να στέλνει πακέτα που περιείχαν ένα διάφανο υγρό στον Τζέκο. Το 2002, όταν ο Κόντε πείστηκε ότι οι ελεγκτές (σ.σ.: των οργανισμών αντιντόπινγκ) είχαν εντοπίσει την "καθαρή", ζήτησε από έναν άλλο Ελληνα προπονητή να προειδοποιήσει τον Τζέκο” (σελ. 237).
Ο άλλος προπονητής είναι βέβαια ο Ανδρέας Λιναρδάτος, ο στενός συνεργάτης του Κόντε. Σε άλλο σημείο του βιβλίου διαβάζουμε: “Ο Κόντε πρότεινε στον Λιναρδάτο να προειδοποιήσει τον Τζέκο, τον προπονητή του Κώστα Κεντέρη και της Κατερίνας Θάνου, των δυο καλύτερων σπρίντερ της Ελλάδας. Ο Κόντε γνώριζε ότι ο Τζέκος λάμβανε την "καθαρή" απευθείας από τον Πάτρικ Αρνολντ και ο Κόντε ήθελε να σιγουρευτεί ότι δεν θα βρίσκονταν θετικοί σε κάποιο έλεγχο ντόπινγκ οι αθλητές του Τζέκου” (σελ. 109).
Αλλά το σημαντικότερο ίσως νέο στοιχείο που παρέχει το βιβλίο είναι ένα απόσπασμα από την απόρρητη κατάθεση του διάσημου σπρίντερ Τιμ Μοντγκόμερι στο ομοσπονδιακό δικαστήριο που εξέταζε την υπόθεση BALCO (σελ. 98). Ο πρώην παγκόσμιος ρέκορντμαν των 100 μέτρων ανέφερε ότι ο Κόντε του αποκάλυψε ότι “ο άνθρωπος της καθαρής (σ.σ. ο Αρνολντ) παρασκεύαζε τη χημική αυτή ουσία για αρκετούς Ελληνες αθλητές” και ότι “κανένας άλλος σπρίντερ δεν θα μπορούσε να τη λάβει παρά μόνο οι αθλητές της Ελλάδας”! Πρόκειται για μια αποκάλυψη-βόμβα που περιέχεται στην επίσημη δικογραφία. Αλλά ποιος ασχολείται;

Εντάξει, δεν τα αναδημοσιεύουμε όλα αυτά για να ανατριχιάσετε! Θα άξιζε μια σοβαρή και μετρημένη ανάλυση του τρόπου που στοιχεία και δεδομένα που δημοσιοποιούνται με τον εκτενέστερο τρόπο που κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί, “ξεχνιούνται” όταν ο ένας ή ο άλλος μηχανισμός κάνει τη δουλειά του. Η περίπτωση Τζέκου - Θάνου - Κεντέρη (και άλλων, στην άρση βαρών ας πούμε) είναι χαρακτηριστική. Ύστερα απ’ τον διεθνή θόρυβο, παραμονές των ολυμπιακών της Αθήνας, και τις παρενέργειές που είχε (σε αποφάσεις “διεθνών αθλητικών οργανισμών”) θα υπέθετε κανείς τότε (το 2004 ή το 2005) ότι “δεν γίνεται να κουκουλωθεί”. Θα έκανε λάθος αυτός ο “κανείς”. Όπως κάνει λάθος όποιος επιμένει να αναλύει το ελληνικό κράτος και τον ελληνικό καπιταλισμό βασισμένος μόνο σε “φανερά” στοιχεία, οποιουδήποτε είδους. Το “βαθύ κράτος” (μηχανισμοί εξουσίας + κυκλώματα εγκλήματος) που ποτέ δεν εμφανίζεται σα σύνολο, σαν δομή, είναι καίριο στοιχείο της ελληνικής πραγματικότητας· είναι το κυριότερο στοιχείο της.
Εν πάσει περιπτώσει όμως, θα μπορούσε να δημιουργηθεί τουλάχιστον μια απορία. Γιατί αυτή η τόσο πολύτιμη ντόπα, που πουλιόταν κανονικά σε κάθε ενδιαφερόμενο εντός ηπα, προοριζόταν για εξαγωγή μόνο για έλληνες σπρίντερ το 2002 και το 2003; Από εμπορική άποψη ήταν σα να έκοβαν τα χέρια τους οι κατασκευαστές της THG, της DMT και του νορμπολετόν. Εδώ το ερώτημα δεν είναι “αν” ο Τζέκος και ο Λιναρδάτος ήταν στο κόλπο. Αλλά τι κέρατο παραπάνω είχαν (σε σχέση με προπονητές άλλων εθνικοτήτων) για να είναι “μόνο” αυτοί.
Οπωσδήποτε δεν έχουμε στέρεες απαντήσεις. Μπορούμε όμως να κάνουμε βάσιμες εκτιμήσεις. Το ελληνικό “μονοψώνιο” εκτός ηπα το θεωρούμε προσωρινό (για εκείνα τα χρόνια), και συναρτημένο με δύο παράγοντες. Ο ένας αφορά την κεντρική θέση που κατέχει το ελλαδιστάν, παγκόσμια, στην παραγωγή και το εμπόριο διάφορων “σκευασμάτων” τέτοιου είδους. Θεωρείται μία απ’ τις 3 μητροπόλεις του είδους, διεθνώς. Για παράδειγμα, κοτζάμ Κόντε, ζητάει απ’ τον έλληνα προπονητή Λιναρδάτο να του βρει Dynepo, που σημαίνει ότι θεωρεί πιθανό να έχει πρόσβαση σ΄αυτήν ντόπα...
Ο δεύτερος παράγοντας αφορά τους ολυμπιακούς της Αθήνας, του 2004. Σχετικά μ’ αυτό το event (που είναι μια απ’ τις βασικές αιτίες του διογκωμένου χρέους του ελλαδιστάν...) τα συμφέροντα των παραγωγών (της balco) και των καταναλωτών (ελλήνων προπονητών και αθλητών) συνέπιπταν. Οι πρώτοι έκαναν καλή διαφήμιση του “πράματος”, καθώς η Θάνου και ο Κεντέρης, ξεπηδώντας απ’ το πουθενά, έκαναν ήδη διεθνή καριέρα (πριν το καλοκαίρι του 2004), σαν η προσωποποίηση της ταχύτητας των dot.coms στις καλές εποχές του αμερικανικού χρηματιστηρίου. Οι καταναλωτές πάλι δούλευαν όχι μόνο για τους εαυτούς τους, αλλά και για την συνολική (εσωτερική) εμπορικότητα των αγώνων. Όχι μόνο για τα εισητήρια, αλλά και για τους διαφημιστές, τους “χορηγούς”, κλπ.
Αυτό το τελευταίο έχει την αξία του. Η THG ήταν περισσότερα πράγματα απ’ την ντόπα κάποιων ελλήνων δρομέων (η Βασδέκη και η Χαλκιά έμειναν έγκαιρα έξω απ’ το κάδρο...). Ήταν η ντόπα ενός πολύ μεγάλου κόλπου, και επιπλέον η ντόπα “ενός ολόκληρου λαού” (για όσους γουστάρουν τον “λαό”). Η ευκολία και η γενική συμφωνία περί “ανθελληνικής συνωμοσίας” στην υπόθεση, αυτό αποδεικνύει. Κάποιοι έφτιαχναν και πούλαγαν τετραϋδρογεστρινόνη· κάποιοι την αγόραζαν... Αλλά μερικά εκατομμύρια μαζεμένα αγόραζαν και “βάραγαν” μια σημαντική παραλλαγή της ουσίας: εθνοτετραϋδρογεστρινόνη. Και απ’ αυτή τη συγκεκριμένη αγορά, κάποιοι έβγαλαν πολλά φράγκα, και κάποιοι έβγαλαν πολλή συναίνεση. Αν αυτό δεν είναι “εθνικό ζήτημα” τότε ποιό είναι;

Αρκεί τώρα να συνδυάσει κανείς αυτούς τους δύο παράγοντες, το “εθνικό συμφέρον” απ’ την μια και την δεσπόζουσα παγκόσμια θέση του ελληνικού καπιταλισμού (σ’ αυτήν την συγκεκριμένη δραστηριότητα, που δεν είναι πάντως η μοναδική) για να καταλάβει πως οτιδήποτε άλλο πέραν της αθώωσης του Τζέκου θα ήταν τόσο “αντεθνικό” όσο η αναγνώριση ότι το Καστελόριζο δεν δικαιούται ΑΟΖ!
Όμως αυτά δεν είναι τακτικισμοί, που ισχύουν στο α και στο β αλλά όχι στο γ και στο δ. Είναι η οργανική αλήθεια του ελλαδιστάν, απ’ άκρη σ’ άκρη. Μια αλήθεια κτισμένη σταθερά, τούβλο τούβλο, παντού όπου υπήρχε περιθώριο, από κοινωνική άποψη. Μια πολιτική αλήθεια με την δική μας έννοια της λέξης. Όμως επειδή είναι έτσι, και επειδή οι δομές εξουσίας είναι συνυφασμένες με το οργανωμένο έγκλημα, γι’ αυτό και κάθε κυρ Μάκης και κάθε κυρ Αχιλλέας, που είναι ένα μικρό μεν, μέρος δε αυτής της αλήθειας, δικαιούται να μιλάει περί “πολιτικής” με την έννοια της εξουσίας.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

1 - Σαν ανήλικος εθελοντής βασανιστής. Ο μακαρίτης Τάσος Μήνης τον είχε αναγνωρίσει σαν έναν απ’ αυτούς που τον σακάτεψαν.
[ επιστροφή ]

2 - Να εκφράσουμε επί τη ευκαιρία τον θαυμασμό μας στον επιχειρηματικό πλουραλισμό του κυρ Μάκη. Ακόμα κι εκείνην την φοβερή και τρομερή SoE (την “πυραμίδα” του Μιχάλη Τροχανά) φαίνεται να κατέχει ο κυρ Μάκης. Αλήθεια, αυτοί οι πολλά κιλά αριστεροί που είχαν μπει στο κόλπο της SoE βγήκαν; Ή ακόμα εκεί μέσα είναι; (Θα μας φάει η άγνοια τελικά...)
[ επιστροφή ]

 
       

Sarajevo 2020