Sarajevo
 
   

σκέψου και σώσε (το σπιτοκαλυβάκι σου)!
επίσης: σώσε τη χώρα σου!!!

Επειδή είμαστε άνθρωποι πρακτικοί, το βάλαμε κάτω. Ποιό; Αφενός πως μπορεί ο καθένας να γλυτώσει τον έκτακτο φόρο ακίνητης περιουσίας· κι απ’ την άλλη πως μπορεί το παλάτι, συντεταγμένα και μακροπρόθεσμα, να μαζεύει έσοδα χωρίς έξτρα γκρίνιες.
Υπάρχουν τουλάχιστον 4 τρόποι για να γλυτώσει κάποιος νόμιμα τον φόρο, αξιοποιώντας τις προβλεπόμενες εξαιρέσεις.
α) Δηλώνει το σπίτι του νεκροταφείο. Νεκροταφείο ελπίδων, νεκροταφείο προσδοκιών, ένα τέτοιο πράγμα. Μπορεί να βάλει, για παράδειγμα, στην εξώπορτα μια ταμπέλα του είδους “ενθάδε κείνται τα όνειρά μου”. Είναι κάπως δυσάρεστο μεν, αλλά αποτελεσματικό. Κι αν έχει περισσότερα του ενός ακίνητα, τα δηλώνει σαν προέκταση του αρχικού νεκροταφείου (Γλυφάδα φάση). Σε στυλ “είχα πολλά όνειρα, τι να κάνουμε;”
β) Δηλώνει το σπίτι του κέντρο αθλητικών δραστηριοτήτων. Σαφώς πιο ευχάριστο απ’ το προηγούμενο, θα συγκινήσει τους τύπους που είναι sportive και δεν είναι ακόμα dark - αν υπάρχουν. Τι χρειάζεται; Τίποτα σπουδαίο. Ένα τραπέζι πινγκ πονγκ στο σαλόνι, και ένας στόχος για βελάκια σε έναν μεγάλο τοίχο. Κατά προτίμηση (τετριμένο γούστο πάντως) στόχος ας είναι η φιγούρα του πιο αγαπημένου πολιτικού. Αν το ύψος του ταβανιού το επιτρέπει, ένα καλάθι του μπάσκετ βοηθάει στο να ονομάσει το δημιούργημά του “κλειστό palais des sports” -  στα γαλλικά παρακαλούμε! Αλλά και τα δύο πρώτα είναι αρκετά. Μην το ξεχάσουμε: κλείνει οπωσδήποτε συμφωνία συνεργασίας με έναν γυμναστή που τον λένε Τζέκο. Αυτή την εποχή είναι διαθέσιμος και φτηνός...
γ) Δηλώνει το σπίτι του έδρα κράτους. Ταιριάζει σε δύστροπους, τους μονόχνωτους, αλλά και σε αντικρατιστές εν γένει. Φτιάχνει την δική του σημαία, και την κρεμάει απ’ το μπαλκόνι - έτσι κάνουν οι πρεσβείες. Κάνει και μια αίτηση αναγνώρισης στον οηε (αν και προηγείται η παλαιστίνη). Περισσότερα του ενός ακίνητα ονομάζονται (φυσιολογικά) προξενεία. Προξενείο στη Ν. Μάκρη, προξενείο στο Παγκράτι, κ.ο.κ.
δ) Δηλώνει το σπίτι του ναό. Μάλιστα κυρίες και κύριοι: το σπίτι του καθενός είναι εκκλησία! Τόπος προσευχής, περισυλλογής, και πάντα αγάπης! Δεν χρειάζεται φυσικά ο ναός να είναι χριστιανικός, αν και οι περισσότεροι προς τα εκεί ρέπουν (πράγμα που αργά ή γρήγορα θα τους φέρει στη δύσκολη θέση να πληρώνουν προστασία στους επίσημους εκπροσώπους του θεού). Μια επιγραφή Οίκος Λατρείας με μεγάλα φωτεινά γράμματα, στην είσοδο, επισημοποιεί το πράγμα, παρότι μπορεί να προκαλεί περίεργους συνειρμούς σε τρίτους. Αλλά τώρα αυτά θα κοιτάμε;

Σ’ ότι αφορά τώρα αυτό το παλιοκράτος, ο ερασιτεχνισμός των ανώτερων υπαλλήλων του έχει αρχίσει να κουράζει ακόμα κι εμάς, που (όπως ξέρετε) είμαστε άνθρωποι με κατανόηση. Όλο μισόλογα: σου κόβω τον μισθό... σου κόβω την σύνταξη... σου κόβω το ρεύμα... Αφού θέλουν να πουν σου κόβω τον κώλο γιατί δεν το σχεδιάζουν ανάλογα, μια κι έξω; Πως και που; Μα ακριβώς εκεί που δεν μπορεί κανείς να γλυτώσει, και όπου ακόμα και ο βασιλιάς είναι μόνος του (και ξεβράκωτος). Στη χέστρα. Λοιπόν: πώς γίνεται στην αγγλία (που τόσο πολύ την θαυμάζει η ντόπια αυλή) και για να κάνεις μπάνιο με ζεστό νερό ρίχνεις κέρμα στο κουτάκι και σου βγάζει για λίγο; Ε, εδώ θα κάνει (το παλάτι) το αντίστοιχο με τα καζανάκια. Κάθε σπίτι θα υποχρεωθεί να βάλει καζανάκι με κέρμα, μισό ευρώ ας πούμε. Χωρίς μισό ευρώ “νιαγάρας” γιοκ. Και κάθε βδομάδα θα περνάει ο εισπράκτορας να αδειάζει το κουτί.
Γιατί (λέμε απευθυνόμενοι τώρα στους κυβερνώντες) ότι και να κάνετε εμείς χέζουμε! Στο χέσιμο είναι που μπορεί να αποκαλυφθεί το ελεεινό ψέμα όσων διαδίδουν ότι “πεινάνε”. Το χέσιμο είναι ο ασφαλής δείκτης του ατομικού πλούτου. (Έως το σημείο εκείνο, ας μην το ξεχνάμε, που επιβεβαιώνει μια παλιά αλήθεια της καπιταλιστικής πολιτικής οικονομίας. Ότι, δηλαδή, η ατομική ιδιοκτησία είναι η βάση των πολιτικών συμπεριφορών. Το χέσιμο λοιπόν, όπως και το κλάσιμο, σαν αποδείξεις κάποιου είδους ατομικής ιδιοκτησίας, μπορούν να γίνουν επίσης τέτοια βάση.

And now (“και τώρα” που θα έλεγαν οι αδελφοί τούρκοι), ladies ‘n’ gentlemen (“κυρίες και κύριοι”...) Η φαεινή ιδέα!!! Η ιδέα που θα αλλάξει απόλυτα την ζωή του λαού και του τόπου!!! Η ιδέα που θα αλλάξει για πάντα την ροή της ιστορίας!!! Η ιδέα που θα κάνει υποχρεωτικό το να μας δανείζουν (σαν “λαό και τόπο”) παρακαλώντάς μας να μην βάζουμε στοιχήματα!!! Το Sarajevo, ένα περιθωριακό έντυπο που βρίσκεται στο ύψος των περιστάσεων, presents (“παρουσιάζει” σε απλά τουρκικά...) ‘n’ offers (“και προσφέρει”...) αυτήν την Απόλυτη Ιδέα for free (“εντελώς δωρεάν”...). Επειδή είμαστε large (!!!!!).
Λοιπόν. Ποιό είναι το πρόβλημα της χώρας, του λαού και του τόπου; Πρώτον το “έλλειμμα”, και δεύτερον το “χρέος”. Το “χρέος” είναι μεγαλύτερο απ’ το “έλλειμμα”, αλλά τα δύο νούμερα συνδέονται μεταξύ τους. Εάν, όμως, μπορούσαμε να βγάλουμε μερικά τρισεκατομμύρια ευρώ easy (“με εύκολο τρόπο”...) δεν θα ξεμπερδεύαμε; For sure (“σίγουρα”...). Ε, λοιπόν, αυτός ο τρόπος υπάρχει!!!!
Τρίψτε τα μάτια σας, βάλτε κολύρια, βάλτε γυαλιά και φακούς επαφής, και δείτε πως. Το “έλλειμα” έχει σκαλώσει στο 10% του αεπ, και δεν λέει να κατέβει. Λογικό. Φίλοι κι εχθροί βάζουν στοιχήματα ότι ΔΕΝ μπορούμε να το κατεβάσουμε, και βγάζουν (ή χάνουν) φραγκάκια με αυτές τις προβλέψεις μας. Φτιάχνουμε λοιπόν κι εμείς οι πονηροί έναν ΣΔΙΤ “φορέα”, και βάζουμε ΤΟ στοίχημα. Ακουμπάμε στον πάγκο 400 δισ. ευρώ (δεν τα έχουμε, αλλά δεν έχει σημασία. Θα είναι “σορτάρισμα”, που επιτρέπεται). Βάζουμε 400 δισ. ευρώ στοίχημα ότι μπορούμε να μηδενίσουμε το “έλλειμα”, σε απόλυτο νούμερο και σε ποσοστό του αεπ, μέσα σε 3 μήνες!!! Και ότι μπορούμε να το κρατήσουμε στο απόλυτο μηδέν για άλλους 9 μήνες!!!! Είναι βέβαιο ότι οι γύπες του διεθνούς τζόγου θα μαζευτούν πάνω απ’ το εικαζόμενο πτώμα μας (την αναμενόμενη μετά βεβαιότητας χασούρα μας, δηλαδή) και ότι έναντι των 400 δικών μας δισ. θα μαζευτούν πολλά τρισ.
Και τι κάνουμε αμίγκος; Τέλη Δεκέμβρη, αρχές Γενάρη την κάνουμε! Σαν λαός και σαν έθνος παίρνουμε τον πούλο!!! 10, 11 μύρια, όσοι και να είμαστε, φεύγουμε. Ντόπιοι, μετανάστες, άντρες, γυναίκες, παιδιά, γέροι, νέοι, όλοι και όλες!!! Για όπου νάναι - δεν έχει σημασία. Τα μαζεύουμε και φεύγουμε, αφήνοντας πίσω μας ίσα ίσα μια κατοστάρα νοματαίους, “να προσέχουν το σπίτι”. Φεύγουμε απ’ τη χώρα της φαιδρής πορτοκαλέας για ένα χρόνο - μετανάστες, φυγάδες, πολιτικοί εξόριστοι, μούτσοι, ό,τι θέλει δηλώνει ο καθένας, ΑΛΛΑ ΦΕΥΓΟΥΜΕ! Αδειάζουμε τη γωνιά - για ένα χρόνο.
Τι θα συμβεί έτσι; Θα συμβεί το ασύλληπτο!!! Σχεδόν μηδέν έξοδα, σχεδόν μηδέν έσοδα, άρα “έλλειμα” μηδέν. ΑΕΠ μηδέν. ‘Ελλειμα σαν ποσοστό του ΑΕΠ μηδέν!!! Από 10% το κατεβάσαμε στο μηδέν!!! Φέρτε τώρα τα τρισεκατομμύρια τσακάλια!!!! Το χάσατε το στοιχηματάκι!!! Χα!!! Τι χρώμα είναι αυτό που πήρατε τσακάλια; (Οι μισθοί των 100 γενναίων θα είναι εμβάσματα, οπότε θα γράφονται και στα έσοδα και στα έξοδα· αποτέλεσμα μηδέν!).
Και μετά θα ζήσουμε ξανά ζωή και κότα!!! Θα μασουλάμε τα τρισεκατομμύρια του στοιχήματος, αραχτοί 12 μήνες τον χρόνο στις ξαπλώστρες, με ατέλειωτες φραπεδιές, μπιρίμπες και φλυαρίες στα κινητά. Αυτό δεν είναι το “νόημα της ζωής”;
Προσέξτε το!!! Προσέξτε το καλά!!! Ποτέ κανείς δεν κατάφερε να κατεβάσει το “έλλειμα” απ’ το 10% στο 0% μέσα σε τρεις μήνες!!! Ποτέ!!! Κανείς!!! Είναι σα να παίζει η μεγάλη Μπάρτσα με την Άνω Πετρουμαγούλα, και να ποντάρετε ότι η Άνω Πετρουμαγούλα θα βάζει ένα γκολ κάθε λεπτό και δεν θα φάει κανένα!!! Πολλά λεφτά!!! Από την εποχή της μισθοφορίας των μυκηναίων εναντίον των Υκσώς έχουμε να δούμε τόσο χρυσάφι!!!
(Φυσικά, όπως συμβαίνει με όλες τις τολμηρές και ρηξικέλευτες ιδέες, έτσι και μ’ αυτήν θα κουμπωθείτε. Θα γελάσετε αμήχανα, και θα πάτε παρακάτω. Αλλά - και, please, μιλάμε σοβαρά - έχει ξαναγίνει αυτό. Όταν έφτασε ο χρησμός περί “ξύλινων τειχών” πάλι τις ίδιες μαλακίες λέγατε. “Να βάλουμε παλέτες γύρω απ’ την Ακρόπολη, να τους γαμήσουμε”. “Έχω κι εγώ ένα κόντρα πλακέ, να το φέρω στους αγανακτισμένους”. “Να φωνάξουμε τον Αλέκο και τον Μίκη και τον Καζάκη, και τον Αρατζαφέρ που ξέρουν”. Και τέτοια.... Είδε κι έπαθε ο θεμάκος να σας πείσει ότι το νόημα ήταν “τον πούλο! - στα καράβια και τον πούλο!!” Προδότη τον ανεβάσατε, άχρηστο τον κατεβάσατε. Για τις περιουσίες σας είπατε, για τους πεθαμένους σας ξαναείπατε. Φασιστικά καραγκιοζιλίκια - χτίκιασε να σας πείσει. “Τον πούουουλοοοο λέεεεεεμεεεεε ρεεεεέεε!”.
Δεν σας βγήκε σε κακό. Έπιασε και ομίχλη μετά.... Το θυμίζουμε λοιπόν. Η συνταγή είναι “τον πούλο”!! Αρκεί να μπει πριν το σωστό στοίχημα. Λευτεριά στον Μάκη και στον Αχιλλέα - είναι της δουλειάς, θα βοηθήσουν κι αυτοί....)

 
       

Sarajevo 2020