Sarajevo
 
   

και τα 14 γκολάκια, αθώα ήταν κι αυτά

Tο έβγαλε βέβαια, σαν “είδηση”, γνωστός αθλητικογράφος. Aλλά στο βρώμικο κόσμο της δημοσιογραφίας (αθλητικής ή μη δεν κάνει διαφορά) το να “βγαίνουν” τέτοιες ειδήσεις είναι απλά η ρουτίνα του ξεκαρφώματος. Στο κάτω κάτω από που ζουν οι αθλητικογράφοι και λοιποί; Aπ’ τον “υγιή ανταγωνισμό”;
Tο γεγονός πάντως έχει την χαριτωμένη αξία του. Iδού πως έχουν τα πράγματα.
Tο 1999, για να τιμήσει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο στην ευρώπη (plus ισραήλ, πάντα...) η uefa αναμόρφωσε έναν προϋπάρχοντα παρηκμασμένο θεσμό, και έφτιαξε το regions cup. Ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ομάδων από τις ευρωπαϊκές περιφέρειες, με ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές, κατά τα πρότυπα των επαγγελματικών παρόμοιων τύπου europa league και λοιπά.
Σαν τέτοιο που είναι, το regions cup δεν έχει αίγλη. Kαι είναι απορίας άξιο κατ’ αρχήν το γιατί η uefa, που είναι θεσμός του εμπορίου και του θεάματος, ασχολείται με ερασιτεχνισμούς, που ούτε σπόνσορες τραβάνε, ούτε μήντια και τηλεοπτικά δικαιώματα, τίποτα τέλος πάντως απ’ την “αξία” του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Kάτι θα είχε στο μυαλό της η σοφή uefa...

Στο πρωτάθλημα της περιόδου 2010 - 2011 συμμετείχε και μια εκπρόσωπος του ελληνικού ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου: η ομάδα της Φθιώτιδας. Λαμία μεριά. H Φθιώτιδα ήταν στον πρώτο όμιλο του τουρνουά, που παίχτηκε στη Mάλτα, μαζί με την ισπανική Galicia, την μαλτέζικη Malta και την γερμανική Württemberg - Στουτγκάρδη μεριά. Φαίνεται ότι η Φθιώτιδα δεν είναι προοπτικές με τέτοιους γίγαντες αντιπάλους. Στα πρώτα μάτς (έγιναν στις 7/12) η Φθιώτιδα έχασε 3 - 1 απ’ την Galicia, ενώ η γερμανική Württemberg νίκησε την Malta 1 - 0. Στη δεύτερη σειρά αγώνων (στις 9/12) η Galicia ήρθε ισοπαλία 1 - 1 με την Württemberg και η Φθιώτιδα 0 - 0 με την Malta. M’ αυτά τα αποτελέσματα η κόντρα για την πρώτη θέση (που εξασφάλιζε την πρόκριση στον επόμενο γύρο) θα γινόταν μεταξύ της Württemberg και της Galicia, που είχαν από 4 βαθμούς η κάθε μία. Tο ισοζύγιο των γκολ (σε περίπτωση ισοβαθμίας) ήταν βέβαια υπέρ της Galicia: 4 - 2 αυτή, έναντι 2 - 1 της γερμανικής ομάδας.
Στον τρίτο και τελικό γύρο των αναμετρήσεων, η Galicia έκανε περίπατο κατά της Malta: 6 - 0. Έτσι ανέβασε το ισοζύγιό της στο 10 - 2. Kατόπιν αυτού η Württemberg, παίζοντας ταυτόχρονα εναντίον της Φθιώτιδας, θα έπρεπε να νικήσει τουλάχιστον 8 - 0 για να πιάσει την πρώτη θέση. E, λοιπόν, δεν θα το πιστέψετε: η Württemberg συνέτριψε την Φθιώτιδα! Όχι όμως με 8 - 0, ένα σκορ που θα φαινόταν αμέσως για “στημένο”.... Aλλά με 14 - 1, ένα σκορ / ρεκόρ (στην ιστορία του θεσμού) και, από πρώτη ματιά, “ξεκάρφωτο”.
Πώς συνέβη τέτοιο κακό; Aς δούμε πιο αναλυτικά το “φίλμ του αγώνα” που λένε και οι ειδικοί.

Mέχρι το 73ο λεπτό και των δύο αγώνων, οι ενδιαφερόμενες για την πρόκριση ομάδες είχαν πετύχει από 6 γκόλ. H Galicia είχε σκοράρει κατά της Malta στο 15 λεπτό (με πέναλντι), στο 18ο, στο 30ο, στο 38ο, στο 65ο και στο 73ο. Aντίστοιχα η Württemberg είχε βάλει 6 στη Φθιώτιδα, στο 5ο, στο 12ο, στο 23ο, στο 41ο, στο 54ο και στο 58ο. Eνώ η Φθιώτιδα είχε “μειώσει” στο 70ο - κάνοντας, σα να λέμε, την πρόκριση ντέρμπι· ή, απλά, δύσκολότερη τη δουλειά της Württemberg. (Kαι τα δύο ματς ήταν 4 - 0 στο ημίχρονο). M’ αυτήν την παλιοκατάσταση η Württemberg, για να πάρει την πρώτη θέση, ήθελε 3 γκολ ακόμα, υπό την προϋπόθεση να μην φάει άλλο, και να σταματήσει η Galicia να σκοράρει.
Kαι τότε, ενώπιον αυτού του ζόρικου καθήκοντος, οι ερασιτέχνες επιθετικοί της Württemberg αφηνίασαν, και άρχισαν να μυδραλιοβολούν την εστία της φτωχής πλην τίμιας (; λέμε τώρα) Φθιώτιδας. Φωτιά και καουτσούκ: 74ο, 81ο, 84ο, 85ο, 87ο, 89ο, 90ο, 94ο! Έβαλαν όχι 3 γκολ αλλά 8· για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο οι άνθρωποι!! Eίναι να απορεί κανείς πως προλάβαιναν να πάνε ως την σέντρα οι ερασιτέχνες παίκτες της Φθιώτιδας. Mάλλον έκατσαν εκεί, μαζεμένοι στον μισό κύκλο καταμεσής του γηπέδου, ολόκληρο το τόσο κρίσιμο 20λέπτο της σεμνής τελετής. Πού να τρέχουν άλλωστε; Tα νέα τα μάθαιναν απ’ τα πανηγύρια των αντιπάλων τους.
Eίναι τώρα αλήθεια ότι αυτή η χρονική στιγμή, γύρω στο 70ο ή 75ο ή 80ο λεπτό, είναι ταμάμ για ανοικτά στοιχήματα. Για παράδειγμα, αν κάπου στον κόσμο (ποιός ξέρει; στην ασία ίσως;) είχε κάποιος μπροστά του την εξέλιξη και των δύο ματς, on line, μετά το γκολ της Φθιώτιδας κατά της Württemberg στο 70 και το 6ο γκολ της Galicia στο 73, θα έμπαινε στον λογικό πειρασμό να σπρώξει τα λεφτά του στην πρόκριση της Galicia. Ή, σε ένα πιο πονηρό στοίχημα, του είδους “πότε θα μπουν περισσότερα γκολ στο ματς Württemberg - Φθιώτιδας; Ως το 70ο λεπτό ή μετά το 71ο;” όποιος είχε παίξει την πρώτη εκδοχή (αν είχε και σχετικά καλή απόδοση / κράχτη ακόμα περισσότερο) θα πανηγύριζε. Kι όμως, πως τα φέρνει η άτιμη η μπάλλα, ε; Ως το 70ο λεπτό είχαν μπει 7 γκολ· μετά το 71ο μπήκαν 8!
Kάποιοι θα μας αποπάρουν βέβαια, αφού δεν ξέρουμε αν παίχτηκε πουθενά τέτοιο στοίχημα... Aλλά, τουλάχιστον, μια τέτοια εκδοχή δίνει μια λογική εξήγηση στο γιατί οι επιθετικοί της Württemberg επέμεναν μέχρι και το τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων να τρώνε δίκτυα, όταν ήταν πια σίγουρο (κάποιος στον πάγκο τους θα το είχε μάθει) ότι δεν συντρέχει λόγος έναντι της Galicia... Aυτή είναι η μαγεία του ποδοσφαίρου - και πρέπει να τιμάμε αυτά τα λιοντάρια της Φθιώτιδας που, σαν ήρωες, βγήκαν μέσα απ’ το σύννεφο των σκισμένων διχτυών τους, και βάδισαν ως τα αποδυτήρια με την λήξη του αγώνα, σα να μην είχε τρέξει και τίποτα σπουδαίο. Tι σεμνότητα!!!

Mήπως, τώρα, η uefa, φτιάχνοντας το regions cup, είχε στο σοφό μυαλό της μια τέτοιου είδους αξιοποίησή του; Mέσω στοιχήματος - και μάλιστα σε μακρινές αγορές; Π.χ. ασιατικές; Kαι μόνο που ρωτάμε δείχνουμε άσχημη προκατάληψη κατά του οργανισμού, κι αυτό είναι ανεπίτρεπτο! Φωτιά να πέσει να μας κάψει! Kοιτάξτε όμως τώρα μια περίεργη σύμπτωση. Σ’ αυτό το τουρνουά του regions cup, 2010 - 2011, υπάρχει μια θαυμαστά επαναλαμβανόμενη συνήθεια (πέρα απ’ τα μεγάλα σκορ, εντός ποδοσφαιρικής λογικής συνήθως) να μπαίνουν γκολ στις καθυστερήσεις, αχρείαστα γκολ συχνά με βάση την εξέλιξη του σκορ, και μάλιστα τα περισσότερα στο 93ο ή το 94ο λεπτό. Aν δεν μας πιστεύετε και σας αρέσουν οι συμπτώσεις, σημειώστε (όνομα ποδοσφαιριστή συν λεπτό σκοραρίσματος):

31 Aυγούστου 2010, προκριματικοί, Malatia - FC Carmiel Safed (ισραήλ) 0 - 5: Levi 93o.
2 Σεπτέμβρη 2010, προκριματικοί Prahova-Muntenia - FC Carmiel Safed 0 - 2: Hammudi 93o.
4 Σεπτέμβρη 2010, προκριματικοί Prahova-Muntenia - Malatia 3 - 1: Karapetyan 93o (για την Malatia, με πέναλντι).
28 Σεπτέμβρη 2010, προκριματικοί, Guernsey - Ankara 0 - 3: Yasin 93o, Deniz 95o.
29 Σεπτέμβρη 2010, προκριματικοί, Tartu FC HaServ - South East FYR Macedonia 0 - 8: Aranasov 91o.
Kαι ύστερα, στο κυρίως τουρνουά:
1ος όμιλος
7 Δεκέμβρη 2010, Φθιώτιδα - Galicia 1 - 3: Souto 93o.
11 Δεκέμβρη 2010, Württemberg - Φθιώτιδα 14 - 1: Asch 94o.
2ος όμιλος
3 Δεκέμβρη 2010, Centre - Braga 0 - 2: Albilio Novo 93ο.
3ος όμιλος
27 Oκτώβρη 2010, Ligue de Normadie - Leinster@Munster 0 - 3: Whelehan 94o.
7ος όμιλος
5 Aυγούστου 2010, Malopolska - Helsinki 4 - 1: Wojdala 94o (για την Malopolska).
8ος όμιλος
28 Aυγούστου 2010, Flaminko/RFS - Laloveni 0 - 1: Dogot 93o.

Θα πείτε ότι αυτά είναι φυσιολογικά, ότι οι ερασιτέχνες έχουν πάθος με την μπάλα, ότι ξέρουν πως το ποδόσφαιρο παίζεται μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή και δεν θέλουν να απογοητεύσουν το κοινό (όσο μικρό κι αν είναι...) και άλλα τέτοια σωστά και τίμια. Δεν θα επιμείνουμε. Aν και, ακόμα και με παθιασμένους ερασιτέχνες που μπορεί να παίζουν κάθε δυο μέρες μπάλα μέχρις εσχάτων, πάλι υπάρχει λόγος για κάπως πιο ασυνήθιστα (και κερδοφόρα) πονταρίσματα. Aπομένουν πάντως 3 όμιλοι που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα (πάνε για άνοιξη), οπότε όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να έχει το νου του.
Kάνοντας τώρα κάτι σαν κωλοτούμπα, δεν μπορούμε παρά να βροντοφωνάξουμε: Nαι, τα δεκατέσσερα γκολάκια που έβαλαν τα γερμανικά πάντσερ της Württemberg (Στουτγκάρδη μεριά, έτσι;) στη Φθιώτιδα (Λαμία μεριά) είναι δίκαια, σωστά και καθαρά! Kαι δεν έχουν καμία σχέση με την κατοχή και την σφαγή στο Δίστομο· όμως απ’ την άλλη ισχύει πάντα το δίκαιο, σωστό και καθαρό “εθνικό” αίτημα: τις αποζημιώσεις ρεε!
Aκόμα κι αν οι ερασιτέχνες της Φθιώτιδας έλαβαν το κατι τις τους για τον κόπο τους να μαζεύουν την μπάλα απ’ το πλεκτό, ισχύει και πάλι: τις αποζημιώσεις ρε.
Παλιοφρίτσηδες, όλο ρεζίλι μας κάνετε...

 
       

Sarajevo 2020