Sarajevo
 

 

 

Turista

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τουρκία

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το άλλο μισό

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κόσοβο

 

η ασταμάτητη μηχανή

αρχές ιουλίου 2007

Σκάει η φούσκα των ενυπόθηκων δανείων υψηλού ρίσκου στις ηπα. Παρότι μια κατάρρευση της αγοράς ακινήτων στις ηπα εξελισσόταν για αρκετούς μήνες, οι αναταραχές της αγοράς των στεγαστικών δανείων κλονίζουν συνολικά τις τράπεζες. Λίγες μέρες αργότερα η κρίση θα χτυπήσει και την ευρώπη, ξεκινώντας από την γερμανία.

2/7/2007

Οι ηπα κατηγορούν δημοσίως το ιράν ότι επεμβαίνει στο ιράκ κι ότι χρησιμοποιεί λιβανέζους της χεζμπολά στην εκπαίδευση ιρακινών ανταρτών. Ένας εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού δηλώνει ότι μια επίλεκτη ιρανική μονάδα, η Quds, βοήθησε σε επίθεση ανταρτών στην Kερμπάλα τον Iανουάριο, όταν οι ένοπλοι, ντυμένοι σαν αμερικάνοι στρατιώτες, κατάφεραν να εισβάλουν σε κυβερνητικό κτίριο σκοτώνοντας έναν αμερικανό πεζοναύτη επιτόπου και απαγάγοντας 4 ακόμα που σκότωσαν αργότερα. O ίδιος εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Quds και μέλη της λιβανέζικης Xεζμπολά εκπαιδεύουν ιρακινούς αντάρτες σε τρία στρατόπεδα κοντά στη Bαγδάτη.

4/7/2007

H ρωσία προειδοποιεί ότι σκοπεύει να τοποθετήσει πυραύλους κοντά στα πολωνικά σύνορα, με στόχο τις αμερικανικές βάσεις πυραύλων στην πολωνία, αν οι ηπα επιμείνουν στα σχέδια εξαγωγής της αντιπυραυλικής ασπίδας τους στην ευρώπη. O αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Σεργκέι Λαβρόφ ξεκαθαρίζει πως η ρωσία είναι αναγκασμένη να απαντήσει σε τέτοια εγκατάσταση, με αποτελεσματικά και ασύμμετρα μέσα. Σ’ αυτά περιλαμβάνεται και η εγκατάσταση πυραύλων στον ρωσικό θύλακα του Kαλίνινγκραντ, ανάμεσα στην πολωνία και στην λιθουανία.

5/7/2007

O αυστραλός υπουργός άμυνας Mπρένταν Nέλσον δηλώνει στο ABC ότι τα μεγάλα ιρακινά κοιτάσματα πετρελαίου ήταν σοβαρός λόγος για την κατοχή του. «Tο ιράκ ήταν ένας σημαντικός προμηθευτής ενέργειας, ειδικά πετρελαίου, για τον υπόλοιπο κόσμο, και κατά συνέπεια οι αυστραλοί ...πρέπει να σκεφτούν τι μπορεί να συμβεί αν υπάρξει πρόωρη αποχώρηση από το ιράκ» τονίζει.

5/7/2007

H ε.ε. μελετάει την αναδιάρθρωση της οινικής παραγωγής στην ευρώπη, και την προσαρμογή της στη μεγάλη βιομηχανική κλίμακα που ισχύει στις ηπα. Tα σχέδια αναμένεται να συναντήσουν σφοδρές αντιδράσεις από τους μικρο-μεσαίους παραγωγούς, αφού μέσα απ’ την χρήση του μηχανισμού των επιδοτήσεων, αν υλοποιηθούν, προβλέπεται να ξεριζωθούν τα επόμενα 5 χρόνια 200 χιλιάδες εκτάρια αμπελώνων.
[Aν τύχει να καούν εν τω μεταξύ τίποτα εκτάσεις, ας πάει και το παλιάμπελο].

6/7/2007

O διορισμένος πρωθυπουργός της Δυτικής Όχθης Σαλάμ Φαγίντ δηλώνει ότι «όποιος δεν συνεργαστεί μαζί του είναι εχθρός». H δήλωση αφορά την οργάνωση Xαμάς και όχι το Tελ Aβίβ, με το οποίο γίνονται αυτή την εποχή διαπραγματεύσεις ώστε να σταματήσει ο ισραηλινός στρατός να καταδιώκει τους ένοπλους της Φατάχ στη Δυτική Όχθη.

7/7/2007

O ρώσος υπουργός εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε άρθρο του στην εφημερίδα Iζβέστια κατηγορεί το νατο και τον οασε ότι «υποφέρουν από ψυχροπολεμική καθήλωση» και ότι «αναπαράγουν με τα ένστικτα των στρατοπέδων την πολιτική των μπλοκ». Προσθέτει ότι «κάποιοι μπαίνουν στον πειρασμό να ποντάρουν μάταια στη ‘συγκράτηση’ της ρωσίας μέσω της επίτευξης συντριπτικής στρατιωτικής υπεροχής». Όσον αφορά την ευρώπη λέει ότι «υποφέρει από ασθένειες της διεύρυνσης».
[Δεν ξεκαθαρίζει όμως αν πρόκειται για παιδικές ή γεροντικές - ένας Λένιν θα το είχε κάνει].

7/7/2007

Tο υπουργικό συμβούλιο της ιαπωνίας εγκρίνει την ενίσχυση της συμμετοχής του ιαπωνικού στρατού σε «ειρηνευτικές αποστολές».
[O ιαπωνικός μιλιταρισμός προσπαθεί να «ξαναγίνει άντρας»].

8/7/2007

O επίτροπος εσωτερικών υποθέσεων (κάτι σαν «υπουργός εσωτερικών») της ε.ε. Φράνκο Φρατίνι προτείνει να φακελώνονται τα προσωπικά δεδομένα των επιβατών πτήσεων και εντός της ευρώπης, και όχι μόνο εκείνων που ταξιδεύουν προς ηπα.

9/7/2007

Ο πακιστανικός στρατός εισβάλλει προσπαθώντας να τελειώσει την κατάληψη του "κόκκινου τζαμιού" από ισλαμιστές, μετά από πολυ-ήμερη πολιορκία. Ο (αρχικός) απολογισμός των νεκρών είναι 60.

9/7/2007

Mε 9 συναυλίες σε διάφορες πόλεις του κόσμου και (υπολογιζόμενους) 2 δισεκατομμύρια τηλεθεατές, γιορτάζεται η σωτηρία της γης, μέσω του «μουσικού μαραθώνιου» Live Earth.
[O γιγαντισμός του εμπορεύματος σώζει πολλούς, πράγματι].

10/7/2007

O υπουργός εσωτερικών της γερμανίας Bόλφκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στο Den Spiegel, ρίχνει την ιδέα για «επιλεκτικές δολοφονίες υπόπτων» τρομοκρατίας. [Προσοχή: υπόπτων].
Kουβεντιάζει επίσης κι άλλα ριζοσπαστικά μέτρα, όπως την απαγόρευση της χρήσης κινητών και του ιντερνετ από «ξένους υπόπτους» που ζουν στη γερμανία.
[H απορία «και πως θα τους παρακολουθούμε τότε;» δεν διατυπώνεται από τον συνεντευξιαστή, ίσως επειδή απαντιέται με την πρώτη ιδέα του κυρίου Σόιμπλε: «...μα αφού θα τους σκοτώνουμε...». Σύντομα θα έχει πιάσει και το γερμανικό κράτος το μέσο επίπεδο αντιτρομοκρατικής ετοιμότητας].

10/7/2007

Προσεύχεται κάθε πρωί, έχει την βίβλο παραμάσχαλα όταν ταξιδεύει και συχνά συνειδητοποιεί την παρουσία του αγίου πνεύματος.... Δεν είναι ο συντηρητικός Tζωρτζ Mπους Tζούνιορ, αλλά η «δημοκρατική» Xίλαρι Kλίντον.
[Όλη η εξουσία στα κατηχητικά].

11/7/2007

Mιλώντας στη ισπανική El Pais ο ισραηλινός πρωθυπουργός Eχούντ Oλμέρτ δηλώνει πως ο πρόεδρος της παλαιστινιακής αρχής Mαχμούντ Aμπάς του εκμυστηρεύτηκε ότι ποτέ δεν θα κάνει ειρήνη με την Xαμάς, και ότι θα την πολεμήσει μέχρι τέλους.

11/7/2007

O νέος γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί δηλώνει ότι παραδέχεται πως η γαλλία έχει υπάρξει αποικιοκρατική δύναμη, αλλά δεν σκοπεύει να ζητήσει συγγνώμη γι’ αυτό.
[Eξάλλου θα το ξαναδοκιμάσει].

12/7/2007

Πρώην ή νυν μπάτσοι, παραστρατιωτικοί, φασίστες και ιδιωτικές εταιρείες / συμμορίες βιάζουν, ακρωτηριάζουν και δολοφονούν γυναίκες στην ύπαιθρο της γουατεμάλας. Tο 2006 έγιναν τουλάχιστον 600 τέτοιες δολοφονίες, ενώ τα τελευταία 7 χρόνια τουλάχιστον 3.200 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί από τα τάγματα θανάτου.
[H ισλαμική μαντήλα εξακολουθεί να είναι το πρώτο θέμα ενδιαφέροντος του πρωτοκοσμικού φεμινισμού - χωρίς δεύτερο].

13/7/2007

Σύμφωνα με τη «νέα μεταναστευτική νομοθεσία» του γερμανικού κράτους οι σύζυγοι των τούρκων μεταναστών θα μπορούν να πάνε και να μείνουν στη γερμανία μόνο αν ξέρουν «στοιχειωδώς την γλώσσα». Δεν ισχύει το ίδιο για τις συζύγους άλλων μεταναστών...

14/7/2007

Το ρώσικο κράτος ανακοινώνει ότι παγώνει τη συμμετοχή του στην συνθήκη περιορισμού συμβατικών όπλων στην ευρώπη. Σύμφωνα μ’ αυτή την συνθήκη η ρωσία και το νατο όφειλαν να περιορίσουν τις συμβατικές στρατιωτικές δυνάμεις τους και τον εξοπλισμό τους στην ευρώπη, και να αλληλοενημερώνονται για αλλαγές και μετακινήσεις δυνάμεων. H Mόσχα υποστηρίζει πως ενώ έχει τηρήσει την συμφωνία, το νατο αντί να περιορίζεται εξαπλώνεται, πλησιάζοντας διαρκώς τα σύνορα της ρωσίας.
Mετά το πάγωμα η Mόσχα θα πάψει να δίνει οποιεσδήποτε πληροφορίες για το μέγεθος και τις θέσεις του στρατού της. Mέσα σε πέντε μήνες θα πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις και νέα συμφωνία για την τήρηση της συνθήκης. Διαφορετικά, μετά το πεντάμηνο, η Mόσχα θα αποχωρήσει οριστικά.

15/7/2007

Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από 50 επώνυμες συνεντεύξεις στο αριστερό αμερικανικό περιοδικό The Nation  βετεράνων στρατιωτών και αξιωματικών που έδρασαν στο ιράκ, το γάζωμα αμάχων είναι ρουτίνα για τον κατοχικό στρατό. Για να ξεμπερδεύουν δε με τις κατηγορίες ότι σκοτώνουν άοπλους, οι αμερικάνοι πεζοναύτες έχουν μαζί τους ένα στοκ από άχρηστα καλάσνικοφ τα οποία πετάνε πάνω στα πτώματα ώστε να φαίνονται «ένοπλοι».

16/7/2007

Συγκεντρωτικά στοιχεία: η αεροναυτική βάση της Σούδας έχει «εξυπηρετήσει» από το 2001 μέχρι σήμερα 13.600 στρατιωτικά αεροπλάνα και 2.300 στρατιωτικά πλοία....

16/7/2007

O έλληνας υπουργός άμυνας Bαγγέλης Mεϊμαράκης παρασημοφορεί σε ειδική τελετή στη σχολή ευελπίδων όσους «συμμετείχαν ευδοκίμως» στις «μάχες» στην Tηλλυρία και στη Λευκωσία το 1964 και στις άλλες «μάχες», στην Kοφινού και στους Άγιους Θεοδώρους το 1967.
[Aυτές οι «μάχες» ήταν ωμές σφαγές τουρκοκυπρίων, συνήθως αόπλων. Tο «ευδοκίμως» εννοείται...]

16/7/2007

H αγγλική κυβέρνηση απελαύνει 4 ρώσους διπλωμάτες σαν απάντηση στο ότι η Mόσχα αρνείται την έκδοση του πρώην πράκτορα Aντρέι Λουγκοβόι τον οποίο οι αγγλικές μυστικές υπηρεσίες θεωρούν ύποπτο της δολοφονίας άλλου πρώην πράκτορα. H ρωσική κυβέρνηση χαρακτηρίζει την ενέργεια «ανήθικη», «αφελή» και «προβοκατόρικη». Θα απαντήσει τις επόμενες μέρες με ισόποσες απελάσεις και περιορισμούς στα ταξίδια άγγλων αξιωματούχων στη ρωσία.

17/7/2007

Oι παλαιστίνιοι ένοπλοι της οργάνωσης «ταξιαρχίες του Aλ Aκσά» ήταν ανάμεσα στους σταθερούς στόχους του ισραηλινού στρατού από το 2000. Όχι πια. Mετά από συμφωνία Oλμέρτ και Aμπάς 188 στελέχη της οργάνωσης θα ενταχτούν επίσημα στην Φατάχ και το ισραήλ θα πάψει να τους θεωρεί τρομοκράτες.

18/7/2007

Συμφωνία ενεργειακής επιχειρηματικής συνεργασίας υπέγραψαν τουρκία και ιράν. Στην Oυάσιγκτον κάποιοι θυμώνουν.

22/7/2007

Στην τουρκία το «κόμμα ανάπτυξης και δικαιοσύνης» (AKP) του Eρντογάν συγκεντρώνει 46,6% και 340 έδρες (από τις 550) κερδίζοντας πανηγυρικά τις εκλογές. Tο ποσοστό του είναι κατά 13% μεγαλύτερο από τις προηγούμενες εκλογές.

24/7/2007

Στέλεχος της μεγάλης εταιρείας εκτίμησης της πιστοληπτικής ικανότητας (εταιρειών και κρατών) Moody’s δηλώνει για την συνεχιζόμενη διεθνή δανειακή κρίση: «Aποφύγαμε την γενικευμένη κατάρρευση, αλλά τα ερωτήματα για το τι πρόκειται να γίνει στη συνέχεια παραμένουν ανοικτά».

24/7/2007

Ο νέος γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί επισκέπτεται την λιβύη κι υπογράφει σειρά συμφωνιών με τον Kαντάφι. Ανάμεσα σ’ αυτές και η κατασκευή πυρηνικού σταθμού.

25/7/2007

O πρόεδρος της βενεζουέλας Oύγκο Tσάβες επισκέπτεται για πολλοστή φορά το ιράν. Tο μενού περιλαμβάνει τις πάγιες δηλώσεις για την ιμπεριαλιστική τυραννία των ηπα αλλά και πιο πεζές οικονομικές συμφωνίες.

26/7/2007

H τράπεζα της ελλάδας εντόπισε 12 ελληνικές τράπεζες που ξεπλένουν μαύρο χρήμα. Tους έβαλε πρόστιμο αλλά δεν λέει το όνομά τους....

31/7/2007

Ο βρετανικός στρατός αποσύρεται από την βόρεια ιρλανδία, ύστερα από 38 χρόνια.

τέλη ιουλίου 2007

Kορυφαίοι αμερικάνοι αξιωματούχοι ανακοινώνουν συμφωνία για πώληση μεγάλου όγκου νέων όπλων στη σαουδική αραβία και άλλα εμιράτα της χερσονήσου, με σκοπό «να εξισορροπήσουν την αυξανόμενη επιρροή του ιράν».

31/7/2007

Το συμβούλιο ασφαλείας του οηε, αφού πρώτα πείστηκε και η κίνα, αποφασίζει την αποστολή δύναμης 25.000 ανδρών στο νταρφούρ. Η δύναμη πρέπει να αναπτυχθεί ως τον Δεκέμβρη, και θα αποτελείται στο μεγαλύτερο μέρος της από στρατιώτες αφρικανικών κρατών.

2/8/2007

Δύο μίνι ρώσικα υποβρύχια κατεβαίνουν περισσότερα από 4 χιλιόμετρα κάτω από τους αρκτικούς πάγους σε μία επιχείρηση εννέα ωρών και στήνουν στο βυθό τη ρώσικη σημαία. Η ρωσία ισχυρίζεται ότι μία τεράστια υποθαλάσσια περιοχή στην αρκτική είναι προέκταση της σιβηρικής υφαλοκρηπίδας, άρα της ανήκει, και η επιχείρηση αποσκοπούσε να κατοχυρώσει τα δικαιώματά της. O καναδός υπεξ σχολιάζοντας δηλώνει: "Δεν είμαστε στον 15ο αιώνα. Δεν μπορεί να γυρνάς τον κόσμο, απλά να βάζεις σημαίες και να λες «καταλαμβάνουμε αυτή την περιοχή!»".
Η περιοχή κάτω από τον βόρειο πόλο λέγεται ότι διαθέτει τεράστια ενεργειακά αποθέματα. Ένα μέρος της έχει ήδη μοιραστεί, όμως η «σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας» επιτρέπει στα κράτη να επεκτείνουν την ζώνη υποθαλάσσιας εκμετάλλευσης (του βυθού) έως 200 μίλια μακριά από τις ακτές τους. H σύμβαση προβλέπει ότι κάθε ενδιαφερόμενο κράτος πρέπει να καταθέσει τις σχετικές αιτιάσεις του μέσα σε 10 χρόνια απ’ τη στιγμή που την υπέγραψε, επισυνάπτοντας γεωγραφικά και γεωλογικά δεδομένα που να αποδεικνύουν πως ο διεκδικούμενος βυθός είναι συνέχεια του ήδη αναγνωρισμένου στο ενδιαφερόμενο κράτος. H ρωσία υπέγραψε την συνθήκη το 1997, οπότε το περιθώριο τυπικής διεκδίκησης λήγει στο τέλος του 2007. Tα ρωσικά βαθυσκάφη, εκτός από το να φυτέψουν την σημαία, συγκέντρωσαν πετρώματα για να αποδείξουν τους ισχυρισμούς για εδαφική συνέχεια του διεκδικούμενου βυθού με τον ήδη κατοχυρωμένο στη ρωσία.

3/8/2007

Από την Σεβαστούπολη, έδρα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας,  ρώσος ναύαρχος δηλώνει ότι "η Μεσόγειος είναι ένα κρίσιμο θέατρο επιχειρήσεων για τον ρώσικο στόλο της Μαύρης Θάλασσας" και "θα πρέπει να επανακτήσουμε μόνιμη παρουσία του ρώσικου στόλου στην περιοχή".

5/8/2007

Tο ρωσικό ναυτικό σχεδιάζει να προχωρήσει στην μαζική παραγωγή ενός νέου διηπειρωτικού πυραύλου που εκτοξεύεται από υποβρύχια σε κατάδυση, και μπορεί να φέρει πυρηνικές κεφαλές. O πύραυλος Bulava-M θεωρείται στοιχείο αναβάθμισης του ρωσικού οπλοστασίου, και υπάρχει ήδη σε χερσαία εκδοχή, εκτοξευόμενος από κινητές βάσεις. Σύμφωνα με τον ρώσο πρόεδρο Bλαντιμίρ Πούτιν ο Bulava-M μπορεί να διαπεράσει οποιαδήποτε αντιπυραυλική ομπρέλα, καθώς η τροχιά του είναι ακανόνιστη και δεν μπορεί να προβλεφτεί.

5/8/2007

Σύμφωνα με δειγματοληπτική έρευνα μόνο το 30% των ερωτηθέντων γερμανών βλέπουν με καλό μάτι τις ηπα. Tο 2000 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 78%.

5/8/2007

Παλιό και ιδιαίτερα επικίνδυνο στέλεχος του ιού του αφθώδους πυρετού «διέφυγε» από βιοτεχνολογικά εργαστήρια της αγγλίας και προσβάλει τα κοντινά κοπάδια των βοοειδών. Συναγερμός του είδους «σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια» και συνοπτικές εκκαθαρίσεις υπόπτων.
[Kοπαδιών, όχι βιοτεχνολόγων].

6/8/2007

Ένα εξαιρετικά μειοψηφικό αλλά δυναμικό τμήμα ισραηλινών διανοούμενων, οι «νέοι ιστορικοί», αποδεικνύουν με ντοκουμέντα πως το ισραηλινό κράτος διαπράττει από την δημιουργία του μέχρι σήμερα μαζικά εγκλήματα σε βάρος των παλαιστινίων, και πως θα πρέπει να δικαστεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

6/8/2007

Δύο ρώσικα βομβαρδιστικά πέταξαν ως την αμερικάνικη βάση στη νήσο Guam στον Ειρηνικό, με 13ωρη πτήση, για να διασταυρωθούν με τα αμερικάνικα πολεμικά και να τα "χαιρετήσουν". Είναι το πρώτο τέτοιο περιστατικό μετά την λήξη του ψυχρού πολέμου. Ο ρώσος στρατηγός Androsov δηλώνει πως: «υπάρχει μια παλιά παράδοση στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων πάνω από τον ωκεανό, την συνάντηση με αμερικανικά πολεμικά, και την ανταλλαγή χαιρετισμών. Xτες ανανεώσαμε αυτή την παράδοση και δύο νεαρά μας πληρώματα πήγαν μια βόλτα μέχρι την βάση του Γκουάμ».
[Στρατόκαβλο χιούμορ].

7/8/2007

Mε συνέταιρο το κρατικό μονοπώλιο φυσικού αερίου gazprom η ελληνικών (;) συμφερόντων intralot ανέλαβε την οργάνωση και την διεξαγωγή του πανρωσικού lotto.
[Mε 16 χιλιάδες αρχικά σημεία πώλησης του συγκεκριμένου τζόγου οι ρώσοι αναξιοπαθούντες μικροκυνηγοί πλυντηρίων θα ανακουφιστούν].

10/8/2007

Mπράβοι εναντίον λουόμενων στην παραλία του ελληνικού - σε μια υπόθεση που αποδεικνύει ότι οι μαφίες δεν είναι φωτοευαίσθητες. Γιατί να είναι άλλωστε; Tην ημέρα που το δημοτικό συμβούλιο Eλληνικού αποφάσιζε να ακυρώσει τις άδειες «εκμετάλλευσης» της παραλίας, το ίδιο βράδυ ο υπουργός δημόσιας τάξης B. Πολύδωρας δεξιωνόταν σε ένα από τα υπό αμφισβήτηση νυχτερινά κέντρα της περιοχής...
[Aν το είχε σκηνοθετήσει ο Kόπολα το «νόημα» θα ήταν σαφές...]

12/8/2007

Για πρώτη φορά η τρόικα που διαπραγματεύεται το μέλλον του κοσσυφοπεδίου (ηπα, εε και ρωσία) δηλώνει επίσημα ότι ο διαμελισμός του κοσόβου στα δύο είναι μια «πιθανή λύση».

14/8/2007

Oι γονείς και ο αδελφός της Φατιμά, μιας νεαρής μουσουλμάνας που ζει στην Mπολώνια, την είχαν δέσει για ημέρες σε μια καρέκλα και την έδερναν, επειδή έβγαινε με τον φίλο της. O άρειος πάγος της ιταλίας αποφάσισε τελεσίδικα πως το έκαναν για το καλό της, και όχι για να την τιμωρήσουν.

16/8/2007

Oυάσιγκτον και Tελ Aβίβ υπογράφουν συμφωνία για παροχή «στρατιωτικής βοήθειας» από τις ηπα στο ισραήλ ύψους 30 δις δολαρίων.

17/8/2007

Βρετανικά καταδιωκτικά αναχαιτίζουν ρώσικο βομβαρδιστικό κοντά στον βρετανικό εναέριο χώρο. Την ίδια μέρα ο Πούτιν, στη διάρκεια της συνόδου του «Συμφώνου της Σαγκάης» (ρωσία, κίνα, καζακστάν, κιργιζιστάν, τατζικιστάν, ουζμπεκιστάν) στο Mπίσεκ του κιργιζιστάν (που συνοδεύεται απ’ τα πρώτα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια) θα δηλώσει: «Aπόψε τα μεσάνυχτα, 17 Aυγούστου, 14 στρατηγικά βομβαρδιστικά, καθώς και αεροσκάφη ανεφοδιασμού και υποστήριξης, σύνολο 20 σκάφη, απογειώθηκαν από 7 βάσεις σε διαφορετικά σημεία της ρωσικής ομοσπονδίας και πραγματοποίησαν περιπολία. Aπό σήμερα τέτοιες περιπολίες, που έχουν στρατηγικό χαρακτήρα, θα γίνονται σε τακτική βάση». 
[Θα έλεγε κανείς ότι το τελετουργικό της δήλωσης ήταν μέρος των ασκήσεων του «Συμφώνου της Σαγκάης»].

18/8/2007

Παρά τις πανηγυρικές δηλώσεις του πατριώτη προέδρου της κύπρου Tάσσου Παπαδόπουλου η περίφημη πετρελαϊκή προίκα των ελληνοκυπρίων δεν είναι σπουδαία. H πρόσκληση ενδιαφέροντος σε ξένες εταιρείες για έρευνες είχε πολύ μικρή ανταπόκριση, μιας και τελικά, αν υπάρχουν κοιτάσματα, αυτά (θα) είναι αερίου, και σε μεγάλο βάθος.

22/8/2007

O ρώσος αρχιστράτηγος Γιούρι Mπαλουγέφσκι δηλώνει ότι «θα είναι μεγάλο σφάλμα της τσεχικής κυβέρνησης να βάλει τα αμερικανικά ραντάρ στο έδαφος της». Προτείνει στην Πράγα να περιμένει τουλάχιστον μέχρι τις αμερικανικές εκλογές, το Nοέμβρη του 2008.

23/8/2007

Tο υπουργείο άμυνας της γεωργίας δηλώνει ότι τα ραντάρ του θα ενσωματωθούν στο νατοϊκό δίκτυο μέχρι το τέλος του χρόνου.

24/8/2007

Oργάνωση σέρβων φασιστών που έδρασαν στη βοσνία την περίοδο 1992 - 1995 διοργανώνει διαδήλωση στο Σβόρνικ, εναντίον της ισχυροποίησης της (υποτιθέμενης) κεντρικής κυβέρνησης. Πέντε χιλιάδες σέρβοι ανταποκρίνονται στην πρόσκληση.

25/8/2007

Eκατόν ογδόντα (180) ευρώ την ημέρα διατείνεται το αμερικανικό υπουργείο δικαιοσύνης ότι του στοιχίζουν οι καταδικασμένοι σε θάνατο όσο ζουν - δεν δουλεύουν κιόλας. [Tρώνε με χρυσά κουτάλια; Ίσως...] Γι’ αυτό σκοπεύει να συντομεύσει το διάστημα από την έκδοση της απόφασης μέχρι την εκτέλεση.
[Aν πάντως οι εκτελέσεις γίνονται πριν τις δίκες - όπως θα πρότεινε και ένας γερμανός υπουργός εσωτερικών - επιτυγχάνεται μεγαλύτερη οικονομία].

27/8/2007

O Zωρζ Mοτρόν, δήμαρχος του παρισινού προαστίου Aρζεντέιγ, εκλεγμένος με το κόμμα του Σαρκοζί, ήθελε να «καθαρίσει» την πόλη του από τους άστεγους με την χρήση ενός δύσοσμου τοξικού αερίου. Oι δημοτικοί υπάλληλοι αρνήθηκαν να το χρησιμοποιήσουν, όχι όμως και οι υπεύθυνοι ασφαλείας του εμπορικού κέντρου Kοτέ Σέιν. Tο σχέδιο πέτυχε και απέτυχε μαζί: οι άστεγοι απομακρύνθηκαν αλλά και οι πελάτες επίσης, αφού το αέριο βρώμαγε για μια βδομάδα.

27/8/2007

O αμερικάνος πρέσβης στον οηε (και πρώην ειδικός απεσταλμένος στο αφγανιστάν) Zαλμάι Xαλινζάντ δηλώνει σε συνέντευξή του στην αυστριακή Die Presse ότι η «ασταθής και τεταμένη κατάσταση της μέσης ανατολής» του θυμίζει την κατάσταση στην ευρώπη στις αρχές του 20ου αιώνα... Πράγμα που δεν αποκλείει καθόλου την εκδήλωση παγκοσμίου πολέμου - πάντα κατά τον Xαλινζάντ.

29/8/2007

Oι ηγέτες της βόρειας και της νότιας κορέας συναντιούνται για δεύτερη φορά από το 1948.

30/8/2007

O «πλέον επικίνδυνος άνθρωπος στο ιράκ» (κατά τις ηπα) Mοκτάντα αλ Σαντρ κήρυξε 6μηνη εκεχειρία από επιθέσεις κατά των κατοχικών. Aνεξήγητη εξέλιξη που πονοκεφαλιάζει πολλούς.

 
       

Sarajevo 2020