sarajevo

δύο τόνοι είναι μεγάλη δουλειά... πολύ μεγάλη

Η υπόθεση με το κωδικό όνομα “noor 1” βρίσκεται, ως γνωστόν, στην αργόσυρτη δικαιοσύνη· λίγο περισσότερο από 1,5 χρόνο μετά την “αποκάλυψη” ενός φορτίου πάνω από 2 τόνων ηρωΐνης σε διάφορες βίλες και αποθήκες της Αττικής. Σχετικά μακρυά απ’ την δημοσιότητα (η κοινή γνώμη έχει άλλες έγνοιες) η υπόθεση “προχωράει” με απόλυτα προβλέψιμο τρόπο, στον οποίο θα επανέλθουμε στη συνέχεια. Με την εξαίρεση κάποιων άμεσα ή έμμεσα γηπεδικών, που έχουν τους δικούς τους καϋμούς ελπίζοντας (χμμμ.....), οι 2 τόνοι ηρωΐνης έχουν περάσει στην ιστορία· και στην κατοχή των αρχών με άγνωστο (;) μέλλον σε ότι αφορά αυτήν καθ’ εαυτή την “ουσία”. Κρίμα! Οι 2 τόνοι ηρωΐνης είναι η μεγαλύτερη ποσότητα ever που έχει “δεθεί” στην ευρώπη. Και θα μπορούσε όχι μόνο να έχει φουσκώσει την “εθνική υπερηφάνεια”, αλλά να εορτάζεται και σαν “επέτειος”! Αλλά, φυσικά, δεν γίνεται έτσι.
Δεν θα κάνουμε αστυνομική έρευνα για το θέμα! Θα κάνουμε, μάλλον, μια πιο πολιτική προσέγγιση. Δυο τόνοι ηρωΐνης είναι μεγάλη, πολύ μεγάλη δουλειά. Κι τέτοιες δουλειές “δεν γίνονται έτσι” - ούτε “χαλάνε έτσι”!

Όποιος κάνει τον κόπο να αναζητήσει πληροφορίες για την παραγωγή και την διακίνηση της ηρωΐνης, είτε διαχρονικά είτε την τελευταία 15ετία, από θεωρούμενους διεθνείς “έγκυρους και σοβαρούς” ειδικούς επί του θέματος, του είδους οηε κλπ, θα βρει σταθερά τις ίδιες αναφορές. Το ελλαδιστάν είναι απ’ τα βασικά περάσματα μεγάλων, πολύ μεγάλων ποσοτήτων, που διακινούνται οδικά απ’ το αφγανιστάν μέσω ιράν και τουρκίας, και κατευθύνονται είτε προς την ιταλία είτε μέσω των κρατών της μακεδονίας και της σερβίας, προς την ευρώπη· ειδικά προς το βέλγιο (το βέλγιο σαν προορισμό των φορτίων συγκρατείστε τον, θα χρειαστεί).
Ένα ρεπορτάζ της καθεστωτικής “καθημερινής” στην αγγλόφωνη έκδοσή της, έγραφε υπό τον τίτλο η ελλάδα στο σταυροδρόμι του διεθνούς εμπορίου ηρωΐνης στις 24 Ιούνη του 2014 (λίγες ημέρες μετά το “δέσιμο” των 2 τόνων) μεταξύ άλλων και τα πιο κάτω. Ο τονισμός δικός μας:

Η ελλάδα είναι κεντρικό hub στις διαδρομές που συνδέουν την κυρίως χώρα παραγωγής, το Αφγανιστάν, με τις μεγαλύτερες αγορές της δυτικής Ευρώπης, όπως δείχνουν οι ετήσιες εκθέσεις της Europol και του “γραφείου για τα ναρκωτικά και το έγκλημα” του οηε (undoc). Ο υπολογισμός είναι ότι περίπου 60 έως 65 τόνοι ηρωΐνης μεταφέρονται κάθε χρόνο μέσω της νοτιοανατολικής ευρώπης...
“Οι μεταφορείς γενικά προτιμούν να ταξιδεύουν μέσω της Εγνατίας οδού.... Αυτός ο δρόμος χρησιμοποιείται κυρίως με κατεύθυνση την Ιταλία και από εκεί την δυτική Ευρώπη” λέει η αντιναρκωτική υπηρεσία της Ελλάδας.... Οι εκθέσεις του οηε συμπεραίνουν ότι οι μεγαλύτερες ποσότητες διακινούνται μέσω βαλκανίων χωρίς να εντοπιστούν απ’ τις αρχές... Οι εκθέσεις επίσης τονίζουν ότι η Ελλάδα είναι ένα σημαντικό hub για την επεξεργασία και την επανασυσκευασία της ηρωΐνης πριν συνεχίσει για άλλες χώρες.
Μια έκθεση του 2013 με τίτλο “εκτιμήσεις για τις απειλές του σοβαρού οργανωμένου εγκλήματος στην ε.ε.” σημειώνει ότι οι τουρκικές εγκληματικές οργανώσεις παίζουν ηγετικό ρόλο στο εμπόριο ηρωΐνης στην ευρώπη. “Η μεγάλη πλειονότητα της ηρωΐνης μεταφέρεται από τουρκικές εγκληματικές οργανώσεις απ’ την πηγή της μέχρι τις τελικές αγορές” λέει η έκθεση.
...

Στις αρχές νοέμβρη του 2013, μιλώντας στη Σόφια σε μια συνάντηση οργανωμένη απ’ την “γεωπολιτική εταιρεία της βουλγαρίας” και το “ινστιτούτο βαλκανικών και ευρωπαϊκών σπουδών” ο ελληνικής καταγωγής ερευνητής Ioannis Michaletos, υπό τον τίτλο: η “κρυμμένη” γεωπολιτική: η περίπτωση της αφγανικής παραγωγής ηρωΐνης και το τι μπορεί να συμβεί μετά την αποχώρηση του νατο, είπε μεταξύ άλλων κι αυτά (ο τονισμός δικός μας):

...
Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί με ακρίβεια η αξία του παγκόσμιου εμπορίου ηρωΐνης, αλλά βρίσκεται στην κλάση των εκατοντάδων δισεκατομυρίων δολαρίων το χρόνο. Ο ρόλος του Αφγανιστάν είναι κρίσιμος, επειδή απ’ τις αρχές της δεκαετίας του ‘00 παράγει απ’ το 60% έως το 95% της παγκόσμιας παραγωγής οπίου.
...
Σύμφωνα με την interpol δύο είναι οι βασικοί δρόμοι διακίνησης της ηρωΐνης. Ο βαλκανικός δρόμος, που διατρέχει τη νοτιοανατολική Ευρώπη, και ο δρόμος - του - μεταξιού, που περνάει μέσα απ’ την κεντρική ασία.
Η Τουρκία αποτελεί τον κύριο σταθμό και διαμοιραστή της ηρωΐνης που προορίζεται για τις ευρωπαϊκές αγορές. Ο βαλκανικός δρόμος χωρίζεται σε τρεις διαδρομές. Τη νότια διαδρομή, που περνάει απ’ την Τουρκία στην Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία· την κεντρική διαδρομή που περνάει απ’ την Τουρκία στη Βουλαγρία, στην πρώην Γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, την Βοσνία, την Κροατία, την Σλοβενία και από εκεί καταλήγει είτε στην Ιταλία είτε στην Αυστρία· και την βόρεια διαδρομή που απ’ την Τουρκία πάει στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία, στην Αυστρία, στην Ουγγαρία, την Τσεχία, την Πολωνία ή την Γερμανία. Μεγάλες ποσότητες έχουν προορισμό είτε τις κάτω χώρες είτε την Αγγλία.
...
Είναι σπάνιο μια ομάδα να αναλάβει εμπόριο ναρκωτικών (με συστηματικό, σημαντικό και οργανωμένο τρόπο) χωρίς να έχει συμμετοχή πριν είτε σε κυκλώματα σωματεμπορίας είτε σε λαθρεμπόριο άλλου είδους.
...
Σε ένα ευρύτερο πεδίο, πρέπει να τονιστεί ότι το λαθρεμπόριο ναρκωτικών έχει εκτεταμένες διεθνείς επιπλοκές. Για παράδειγμα, τον Δεκέμβρη του 2009, ο “τσάρος” της υπηρεσίας δίωξης των ναρκωτικών του οηε Antonio Maria Costa δήλωσε ότι τα παράνομα ναρκοχρήματα έσωσαν το τραπεζικό σύστημα απ’ την κατάρρευση. Δήλωσε πιο συγκεκριμένα ότι είχε αποδείξεις ότι τα έσοδα του οργανωμένου εγκλήματος ήταν “η μόνη επένδυση σε ρευστό” που ήταν διαθέσιμη για κάποιες τράπεζες που βρίσκονταν στο χείλος της χρεωκοπίας. Έτσι, για παράδειγμα, ο βαλκανικός δρόμος της ηρωΐνης, δεν είναι μόνο μια επιχείρηση πολλών δισεκατομυρίων δολαρίων το χρόνο, είναι επίσης μια επιχείρηση που φέρνει κέρδη έμμεσα σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη νόμιμη αγορά, όπως είναι οι τράπεζες.Κι αυτό κάνει το θέμα της καταπολέμησης του εμπορίου ναρκωτικών ένα εξαιρετικά περίπλοκο πρόβλημα που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με συμβατικά μέσα.
Ο συγκεκριμένος αξιωματούχος του οηε αντικαταστάθηκε σύντομα, το 2010, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν προκύψει πολλές αποδείξεις για σχέσεις με το εμπόριο ναρκωτικών μερικών απ’ τους μεγαλύτερους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς του κόσμου, όπως η HSBC, η Wachovia, η Citigroup, η Bank of America, η Western Union, η JPMorgan Chace & Co και άλλους.
...
Ένα γραμμάριο αφγανικού οπίου φέρνει κέρδος 10.000% στη διαδρομή του απ’ το Αφγανιστάν ως τον τελευταίο κρίκο, την λιανική αγορά πρέζας σε κάποια ευρωπαϊκή πόλη, κι αυτό είναι μακράν το μεγαλύτερο επενδυτικό κέρδος που θα μπορούσε να έχει οποιαδήποτε δουλειά.

noor-1

Αυτά τα αποσπάσματα δίνουν μια πρώτη γενική ιδέα για το τι σημαίνει “εμπόριο ηρωΐνης” στη χοντρική· αλλά και για την στρατηγική σημασία του ελληνικού κρίκου, συγκεκριμένα της διαδρομής στη βόρεια ελλάδα (θράκη - μακεδονία - ήπειρος). Χρειάζονται όμως ακόμα μερικά στοιχεία για να σχηματιστεί μια πιο συγκεκριμένη εκτίμηση του πράγματος.
Α) Υπό το καθεστώς των ταλιμπάν η καλλιέργεια των κατάλληλων ειδών οπιουφόρου παπαρούνας για παραγωγή ηρωΐνης (και συνακόλουθα η παραγωγή οπίου σαν πρώτης ύλης) ήταν μικρή. Οι ταλιμπάν δεν ευνοούσαν αυτό το είδος “ανάπτυξης”. Χάρη στην “αντιτρομοκρατική” στρατιωτική εισβολή των αμερικάνων και των συμμάχων τους 2001 και υπό την προστασία τους, η παραγωγή άρχισε να εκτοξεύεται όλο και πιο ψηλά κάθε χρόνο, για να φτάσει στους 7,5 έως 8 χιλιάδες τόνους κάθε χρόνο - το 2013, το 2014 και το 2015.
Β) Η σχέση οπίου προς παραγωγή ηρωΐνης (καθαρότητας γύρω στο 80%) προκειμένου για το αφγανικό όπιο (που θεωρείται πολύ καλής ποιότητας, λόγω μεγάλης περιεκτικότητας σε μορφίνη) είναι 7 προς 1. Επτά κιλά οπίου βγάζουν 1 κιλό ηρωΐνη. Αυτό σημαίνει ότι η ηρωΐνη αφγανικής προέλευσης (που μεταφέρεται κυρίως προς τις ευρωπαϊκές αγορές) είναι λίγο πάνω από 1000 τόνους τον χρόνο.
Γ) Η παραγωγή ηρωΐνης απ’ το όπιο θέλει μια σειρά διαδοχικών χημικών επεξεργασιών (με ενδιάμεσο παράγωγο της αρχικής απόσταξης την μορφίνη). θεωρητικά, για πολύ μικρές ποσότητες, αυτή η επεξεργασία μπορεί να γίνει οπουδήποτε· ακόμα και σε σπιτική κουζίνα. Όταν, όμως, μιλάμε για δεκάδες τόνους, η επεξεργασία απαιτεί χημικά εργαστήρια ή εργοστάσια· ίσως (ακόμα ακόμα και) φαρμακοβιομηχανίες.
Δ) Μας φαίνεται λογικό ότι αυτή η επεξεργασία γίνεται σε “παράνομες” εγκαταστάσεις στο πακιστάν, στο ιράν ή στην τουρκία. Εκεί μπορεί να γίνεται και ένα πρώτο “σπάσιμο” (δηλαδή “αραίωση”) της αρχικής καθαρής ηρωΐνης. Έχει, συνεπώς, ειδικό ενδιαφέρον εάν κατά το ελληνικό τμήμα της “νότιας διαδρομής” γίνεται επεξεργασία (και υποχρεωτικά ανασυσκευασία), όπως αναφέρουν διεθνείς εκθέσεις. Αυτό σημαίνει ότι εδώ ή εκεί περί την Εγνατία ή και πιο μακρυά, υπάρχουν τέτοιες “παράνομες” εγκαταστάσεις - διακριτικά πάντα.
Ε) Το ρεπορτάζ της “καθημερινής” μνημονεύει μια ποσότητα 60 έως 65 τόνων που περνούν κάθε χρόνο, οδικά, απ’ την ελλάδα. Άλλες εκθέσεις ανεβάζουν την σχετικά εκτίμηση πολύ ψηλότερα. 200 ή μπορεί και 300 τόνους. Τέτοια μεγέθη μας φαίνονται πιο λογικά. Απ’ τις 3 εναλλακτικές διαδρομές του “βαλκανικού” δρόμου ο ελληνικός οδικός άξονας ανατολής - δύσης είναι ο συντομότερος (και, λογικά, ο “φτηνότερος”) αν ο επόμενος προορισμός είναι η ιταλία (με τις διάσημες μαφίες της) και από εκεί η κεντρική και δυτική ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι αν το μεγαλύτερο μέρος των 1000 τόνων κατευθύνεται απ’ το αφγανιστάν στην τουρκία, τότε το μεγαλύτερο μέρος αυτού του μεγαλύτερου μέρους είναι εύλογο να περνάει απ’ τα μέρη μας.
ΣΤ) Τέτοια φορτία μεταφέρονται με νταλίκες... [1Υπάρχουν διάφορες επώνυμες αναφορές, γνωστές διεθνώς, ότι μεγάλες μεταφορές ηρωΐνης (ή οπίου) γίνονταν (έχουν σταματήσει;) και με μεταγωγικά αεροπλάνα του αμερικανικού στρατού (!!!....) Απ’ το αφγανιστάν κατευθείαν στο βέλγιο. Ενδεικτικά μεταφέρουμε εδώ ένα απόσπασμα από συνέντευξη της Sibel Edmonds στην ειδική σε θέματα χρηματοδότησης της τρομοκρατίας δημοσιογράδο Loretta Napoleoni:
... Ξέρω με βεβαιότητα ότι αεροπλάνα του νατο μετέφεραν τακτικά ηρωΐνη στο βέλγιο, απ’ όπου μοιραζόταν στην ευρώπη και στην αγγλία. Επίσης μετέφεραν ηρωΐνη σε κέντρα διακίνησης στο Σικάγο και στο New Jersey. Η αντικατασκοπεία του FBI και οι επιχειρήσεις της DEA (Drug Enforcement Agency) έχουν συγκεντρώσει στοιχεία γι’ αυτό το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, μέσω της παρακολούθησης διάφορων στόχων, μεταξύ των οποίων ανώτεροι αξιωματούχοι του πενταγώνου, της cia και του υπουργείου εξωτερικών. Απ’ αυτές τις παρακολουθήσεις έχουν προκύψει για την εμπλοκή αυτών των αξιωματούχων στην διακίνηση ηρωΐνης. Έγινε ξεκάθαρο ότι το συνολο του συμπλέγματος ναρκωτικών χρημάτων και τρομοκρατίας στην κεντρική ασία ελέγχεται απ’ αυτούς...
Το ποια είναι η Sibel Edmonds και η αξιοπιστία της, το αφήνουμε σ’ εσάς να το βρείτε. Δεν είναι δύσκολο. Συγκρατείσε ωστόσο την υψηλή εποπτεία των αμερικανικών (και όχι μόνον αυτών!) μυστικών υπηρεσιών στη χοντρική διακίνηση και το εμπόριο ναρκωτικών και στα (ή απ’ τα) μέρη μας. Είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο από μόνη της, και δεν πρέπει να την ξεχνάμε ποτέ.
] Είναι άγνωστο το ύψος των “διοδίων” που πληρώνουν οι επαγγελματίες του κλάδου στις ελληνικές “αρχές” (τελωνεία, αστυνομία, υψηλότερα ιστάμενοι) προκειμένου να έχουν ασφαλή διέλευση. Υποθέτουμε, όμως, ότι δεν θα είναι πενταροδεκάρες. Έχει, επί του θέματος, ενδιαφέρον, ότι μέχρι την περίπτωση του Noor 1 οι ελληνικές αρχές είχαν να επιδείξουν επί χρόνια σα συμμετοχή τους στον παγκόσμιο “αντιναρκωτικό πόλεμο” λίγες συλλήψεις μερικών δεκάδων κιλών (είτε στο τελωνείο των Κήπων είτε σ’ εκείνο της Ηγουμενίτσας), που μεταφέρονταν όχι βέβαια με νταλίκες, αλλά με βαλίτσες, από “ανεξάρτητους” νταραβεριτζήδες / “τουρίστες”.
Σε κάθε περίπτωση, επειδή πρόκειται για πολύ μεγάλες δουλειές, γίνονται επαγγελματικά. Οι ερασιτέχνες είναι καταδικασμένοι...
Ζ) Η τουρκική μαφία είναι διάσημη στην ευρώπη για το εμπόριο ηρωΐνης όχι επειδή η τουρκική επικράτεια είναι έδαφος τράνζιτ (αν ήταν έτσι θα ήταν διάσημη και η ελληνική!) αλλά επειδή τουρκικής εθνικότητας μαφίες και “βαποράκια” ελέγχουν την διακίνηση της πρέζας στη “λιανική”, στο πεζοδρόμιο, σε διάφορα κράτη της ευρώπης: βέλγιο, ολλανδία, γερμανία, αγγλία. Επειδή εκεί, στις πιάτσες, γίνονται κατά καιρούς συλλήψεις, η συνολική τουρκική “συμβολή” στο εμπόριο ηρωΐνης ακούγεται πολύ εις τας ευρώπας.
Η) Το βέλγιο είναι μια σπέσιαλ περιοχή τελικού προορισμού των φορτηγών που μεταφέρουν την ηρωΐνη. Η άλλη, επόμενη στη σειρά, περιοχή είναι η ολλανδία. Στο βέλγιο, κυρίως, φτάνουν οι τόνοι που προορίζονται για γερμανία, γαλλία και αγγλία, που θεωρούνται μεγάλες αγορές πρέζας. Και από κει γίνεται η επιμέρους διακίνηση προς αυτά τα κράτη.
Θ) Last but not least το ξέπλυμα (γενικά)· και οι τράπεζες. Μεγάλη ιστορία και το ένα και το άλλο, άγνωστης έκτασης. Όμως, ένα κράτος - μέλος της ευρωζώνης, που είναι και τράνζιτ στη μεταφορά, είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για το πρώτο. Το ξέπλυμα. Διεθνώς ελκυστικό. Όσο για τις τράπεζες αυτού του κράτους - μέλους; Μεγαλεία!

Υποθέτουμε πως τώρα υπάρχει μια κάπως πληρέστερη “εικόνα” τι σημαίνει γενικά μεταφορά ηρωΐνης με τον τόνο, και τι σημαίνει ειδικά μεταφορά ηρωΐνης με τον τόνο από τουρκία, ελλάδα.... προς βέλγιο μεριά.

noor-1

noor-1

οι έλληνες φίλοι

Που φύτρωσε, λοιπόν, η “πρωτοβουλία” των 2 τόνων και κάτι ηρωΐνης, μέσω του Noor 1; Οι παραπάνω χάρτες υποδεικνύουν, με τον τρόπο τους, το κίνητρο: η μεταφορά δια θαλάσσης (γύρω - γύρω την αραβική χερσόνησο) ως τη νότια ελλάδα παρέκαμπτε την τουρκία· και, πιθανόν, τον ελληνικό “άξονα” του βορρά. Την Εγνατία. Παρέκαμπτε τα διαμορφωμένα (και εξαιρετικά ισχυρά) τουρκικά κυκλώματα, ενδεχομένως και τους έλληνες εταίρους τους. Μ’ άλλα λόγια: στερούσε αυτά τα κυκλώματα απ’ τα κέρδη τους, τα οποία προφανώς θα κατέληγαν σε άλλες, διαφορετικές τσέπες. Colpo grosso! Γίνονται αυτά; “Κάποιοι” το προσπάθησαν...
Αλλά (προκύπτει ότι) δεν γίνονται... Είτε οι θιγόμενοι απ’ αυτήν την παράκαμψη έμαθαν (δύσκολο δεν είναι...) τον “νεωτερισμό” και έσπρωξαν τις σχετικές πληροφορίες στην αμερικανική dea, είτε η ίδια η dea ήξερε από πρώτο χέρι (τι “αμερικανική υπηρεσία” θα ήταν αν δεν ήξερε από πρώτο χέρι σε τέτοια πράγματα; πρωτάρηδες είναι;) και, για τους δικούς της λόγους (...), είχε αντίθετη άποψη, το γεγονός είναι γνωστό: η “επιχείρηση Noor 1” τσάκισε. Δύο τόνοι ηρωΐνης είναι μεγάλη δουλειά. Πολύ μεγάλη. Και δεν μπορούσε να μείνει αδέσποτη.
Ήταν αμιγώς ελληνικό σχέδιο; Απ’ τα δεδομένα προκύπτει πως όχι. Κατ’ αρχήν προκύπτει ότι υπήρχε (τουλάχιστον) μια πεντάδα εμπόρων τουρκικής καταγωγής με επιχειρησιακή έδρα στο βέλγιο, που δέθηκαν στην ελλάδα: Serhan Başkale, Ağabey Yücel, Metin Sevimli, Volkan Aksakal και Nevzat Ak. [2Εκτός απ’ τον Baskale, που εγκατέλειψε πριν την ώρα του τον μάταιο τούτο κόσμο, οι υπόλοιποι 4 προφυλακίστηκαν, αποφυλακίστηκαν, αλλά παραμένουν “υπό επιτήρηση” (ή υπό προστασία;) καθώς “φιλοξενούνται” στο αστυνομικό τμήμα Δραπετσώνας, καθώς (λέει) δεν βρέθηκε σπίτι να νοικιάσουν... Άκου να δεις κάτι πράγματα... ] Ο πρώτος, που “καθαρίστηκε” το καλοκαίρι του ‘15, ήταν ιδιοκτήτης φορτηγών· οι υπόλοιποι έχουν δηλώσει είτε οδηγοί, είτε φίλοι του Baskale· ένας έχει δηλώσει ιδιοκτήτης “εταιρείας εισαγωγών - εξαγωγών”.
Εκείνο που (αν δεν κάνουμε λάθος) παραμένει άγνωστο στα μέρη μας είναι ότι τον Σεπτέμβρη του 2014, “άγνωστοι” γάζωσαν στην Ισταμπούλ το αυτοκίνητο του Naci Serifi Zindasti, νονού (όχι, όμως, αρχινονού) της τουρκικής μαφίας. Ο Zindasti δεν ήταν στο αυτοκίνητο, οπότε δολοφονήθηκε η κόρη του Arzu και ο οδηγός / σωματοφύλακας. Σύμφωνα με δηλώσεις του Zindasti στόχος ήταν ο ίδιος, καθώς “τον χρεώνουν” (δεν είπε ποιοί...) ”με την υπόθεση των 2 τόνων ηρωΐνης που πιάστηκε στην ελλάδα”. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Zindasti έχει υπάρξει “μυστικός μάρτυρας” για την υπόθεση της Εργκένεκον...

Κάποιο μαφιόζικο “τμήμα” στην τουρκία, ένας μαφιόζικος πυρήνας στο βέλγιο, και “ενδιάμεσα” ένας μαφιόζικος πυρήνας στην ελλάδα. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η παράκαμψη του τουρκικού εδάφους και των σχετικών κυκλωμάτων για την μεταφορά των 2 τόνων ήταν, κατ’ αρχήν, επιλογή κάποιας τουρκικής μαφιόζικης φράξιας. Μ’ όλη την (μεγάλη!) δυσκολία μας με την τουρκική γλώσσα, φαίνεται ότι ίσως υπήρχαν τότε (το 2013 και το 2014) κάποιες “ανακατατάξεις” στα τουρκικά κυκλώματα, μετά την δολοφονία, τον θάνατο ή συλλήψεις κάποιων αρχινονών. Αν έχουμε δίκιο, η πρωτοβουλία του noor 1 (και το καθόλου αίσιο τέλος της!) μπορούν να τοποθετηθούν στο πλαίσιο ενδοτουρκικών μαφιόζικων διενέξεων.
Όμως η επιλογή των ελλήνων συνεργατών δεν έγινε, και δεν θα μπορούσε να γίνει, με ... δημοσίευση αγγελίας! Οι ίδιοι οι τούρκοι μαφιόζοι (λογικά) δεν πρέπει να είχαν εμπειρία από ναυλώσεις και όλα τα συναφή στις “μαύρες” εφοπλιστικές δουλειές· οι έλληνες “εταίροι” τους (θα) έπρεπε να έχουν. Επιπλέον, θα έπρεπε να είναι εγνωσμένης εμπιστοσύνης: ένα πλοίο φορτωμένο με πρέζα μπορεί και να “βουλιάξει” (δηλαδή να “χαθεί”, δηλαδή να πάει το stuff αλλού...). Τελικά, όπως το θέτει ο Ioannis Michaletos, δεν μπαίνει κανείς στη διακίνηση πρέζας αν δεν έχει ήδη καλή εμπειρία από άλλα λαθρεμπόρια. [3Πράγματι, από τηλεφωνήματα που υποκλάπηκαν και ύστερα δημοσιοποιήθηκαν (άβυσσος οι φράξιες του βαθέος κράτους!) προκύπτει πως το ελληνικό team είχε τέτοιες εμπειρίες, αν και δεν φαίνεται τι είδους...]
Χρηματοδότηση του μπάρκου· ναυτολόγηση· επισκευές και συντήρηση του σκάφους· φόρτωμα και ξεφόρτωμα· εταιρείες εικονικές και λοιπή γραφειοκρατία· λιμάνια, διώρυγες και τα λοιπά· ταξίδι· μισθοί, καύσιμα, και λοιπά έξοδα ταξιδιού: αυτή ήταν η καθόλου ασήμαντη συμμετοχή του ελληνικού κρίκου στην “παράκαμψη” της μεταφοράς των 2 τόνων.
Η αμοιβή (δηλαδή τα κέρδη) θα πρέπει να ήταν πολλαπλάσια της “επένδυσης”... Αλλοίμονο: για εμπόριο πρέζας πρόκειται. Αλλά η δουλειά στράβωσε. Και μετά;

Όποιος θα περίμενε κάτι που να θυμίζει αυτό το αόριστο (είν’ η αλήθεια) που ονομάζεται “δικαιοσύνη”, για την συγκεκριμένη περίπτωση (όπως και πάμπολλες άλλες, λιγότερο ή περισσότερο γνωστές), ζει σε άλλον κόσμο. Η δουλειά ήταν μεγάλη, αλλά 2 τόνοι ηρωΐνης είναι ένα ελάχιστο ποσοστό των 100 ή 200 τόνων που περνάνε κάθε χρόνο απ’ την ελληνική επικράτεια. Αυτό, σε απλά ελληνικά, σημαίνει ότι το κυρίαρχο κύκλωμα θα ήθελε μεν να τσακίσει η “παράκαμψη”, όχι όμως (και γιατί;) να πεθάνουν στη φυλακή οι εμπλεκόμενοι. Άλλωστε δεν είναι καν και καν του γούστου τέτοιων κυκλωμάτων οι φυλακές.
Συνεπώς; Έγιναν οι “απαραίτητες” κινήσεις, όπως θα το περίμενε κανείς. Για παράδειγμα:
- ένας τούρκος κατηγορούμενος, ίσως επικεφαλής ίσως όχι του “βελγικού κρίκου” της “παράκαμψης” βγήκε απ’ τη μέση... Μήπως υπήρχε κίνδυνος “να μιλήσει”; Ίσως...
- η πρόεδρος του δικαστηρίου (τριμελές κακουργοδικείο Πειραιά) που θα δίκαζε τους κατηγορούμενους για το Noor 1 ένοιωσε ξαφνικά “πόνους στη μέση” και παραιτήθηκε απ’ την υπόθεση... Ήταν, λέει, “αυστηρή”...
- ένας δικηγόρος, ασαφές (σ’ εμάς...) αν είναι συνήγορος κάποιου κατηγορούμενου ή όχι, γνωστός όμως “υπάλληλος” πασίγνωστης π.α.ε. τρώει 3 σφαίρες στα πόδια... Τι “λάθος” έκανε; Μήπως εκβίαζε για να βγάλει λεφτά;...
- ο φερόμενος σαν ιδιοκτήτης της εν λόγω π.α.ε. (you know who...) εμφανίζεται στην αρχή (με στοιχεία των “αρχών”) στο κόλπο, και μάλιστα σαν ο χρηματοδότης (και ο κυρίως κερδισμένος αν γινόταν η δουλειά...), όμως ύστερα “χάνεται” κάπου στο βάθος· και πάντως δεν είναι κατηγορούμενος. Παρότι η εταιρεία που πρακτόρευε το Noor 1 ήταν η ίδια που πρακτόρευε άλλα πλοία του... Είναι κάτι περισσότερο από μαφιόζος; Μήπως είναι “asset” του βαθέος κράτους;
- ένας μαφιόζος στην τουρκία, με ιδιαίτερες σχέσεις με το εκεί βαθύ κράτος, γίνεται στόχος δολοφονίας, που καταλήγει όμως στο φόνο της κόρης του. Μιας και ο ίδιος συσχετίζει την ενέργεια με το φορτίο του Noor 1, γιατί έπρεπε να τον βγάλουν απ’ την μέση· ή (αν δεν επρόκειτο ακριβώς γι’ αυτό) γιατί έπρεπε να τον “προειδοποιήσουν” σκοτώνοντας την κόρη του; Ήταν στο κύκλωμα που οργάνωσε την “παράκαμψη” ή ήταν σ’ αυτούς που “έδωσαν” την σχετική πληροφορία οδηγώντας το κόλπο σε ναυάγιο; 
- ένας ιρανός, που κατά τις “αποκαλύψεις” ήταν ο “σύνδεσμος στην παράκαμψη” επί ιρανικού εδάφους, και ο οποίος ήταν στα μέρη μας όταν έφτασε το βαπόρι αλλά κατάφερε να διαφύγει, εμφανίζεται σαν δολοφονημένος μετά από λίγες ημέρες (από αγνώστους) στην Ισταμπούλ, όπου αναζήτησε κρυψώνα. Όντως δολοφονήθηκε;

Τι δείχνουν όλα αυτά; Πρώτον, ότι γίνεται κάτι σαν “ξεσκαρτάρισμα”, μόνο που δεν είναι υποχρεωτικό να έχει το ίδιο νόημα εντός και εκτός ελληνικής επικράτειας. Για παράδειγμα αν η δολοφονία του ιρανού και η απόπειρα κατά του τούρκου Naci Serifi Zindasti στην Ισταμπούλ ήταν κυριολεκτικές, σημαίνουν τιμωρία - για την “παράκαμψη”. Αντίθετα, η δολοφονία του Serhan Başkale στην Αθήνα θα μπορούσε να σημαίνει κλείνουμε στόματα - για να μην κινδυνεύσουν “assets” του ελληνικού κρίκου.
Είναι, νομίζουμε, αναμενόμενο ότι άπαξ και η δουλειά τσάκισε, τουλάχιστον το ελληνικό βαθύ κράτος, δουλεύει ως εξής: ο “κρίκος” σπάει σε κομμάτια, προστατεύουμε τα πιο πολύτιμα, διαπραγματευόμαστε με “κάποιους” πιο δευτερεύοντες που θα πρέπει να καταδικαστούν αναγκαστικά υποσχόμενοι τα μέγιστα (σ’ αυτούς) για το διάστημα που θα “ταλαιπωρηθούν” (συμπεριλαμβανόμενης της “ποιότητας ζωής” τους στις φυλακές), σέρνουμε την δικαστική διαχείριση της υπόθεσης όσο χρειάζεται να γίνουν τα deal, θολώνουμε τα νερά μηντιακά· με δυο λόγια “κλείνουμε την υπόθεση” με τις μικρότερες κατά το δυνατόν απώλειες.

Δεν θα έπρεπε να προκαλεί έκπληξη, ακόμα κι αν κάποιοι (μάλλον γηπεδικοί) θα ήθελαν να δουν τον you know who στη φυλακή. Δεν θα χρησιμοποιούσαμε καν, για την υπόθεση αυτή, την λέξη αποδείξεις σε μια φράση του είδους αποδείξεις για τα βασικά χαρακτηριστικά του ελληνικού βαθέος κράτους. Χρειάζονται, ακόμα, “αποδείξεις”; Για εμάς όχι, το ίδιο επιθυμούμε και για εσάς. Ας πούμε πιο απλά και λιγότερο δραματικά: 2 τόνοι ηρωΐνης, μια μεγάλη δουλειά: παρατηρήσεις για τα βασικά χαρακτηριστικά του ελληνικού βαθέος κράτους...

noor-1

 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

1 - Υπάρχουν διάφορες επώνυμες αναφορές, γνωστές διεθνώς, ότι μεγάλες μεταφορές ηρωΐνης (ή οπίου) γίνονταν (έχουν σταματήσει;) και με μεταγωγικά αεροπλάνα του αμερικανικού στρατού (!!!....) Απ’ το αφγανιστάν κατευθείαν στο βέλγιο. Ενδεικτικά μεταφέρουμε εδώ ένα απόσπασμα από συνέντευξη της Sibel Edmonds στην ειδική σε θέματα χρηματοδότησης της τρομοκρατίας δημοσιογράφο Loretta Napoleoni:

... Ξέρω με βεβαιότητα ότι αεροπλάνα του νατο μετέφεραν τακτικά ηρωΐνη στο βέλγιο, απ’ όπου μοιραζόταν στην ευρώπη και στην αγγλία. Επίσης μετέφεραν ηρωΐνη σε κέντρα διακίνησης στο Σικάγο και στο New Jersey. Η αντικατασκοπεία του FBI και οι επιχειρήσεις της DEA (Drug Enforcement Agency) έχουν συγκεντρώσει στοιχεία γι’ αυτό το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, μέσω της παρακολούθησης διάφορων στόχων, μεταξύ των οποίων ανώτεροι αξιωματούχοι του πενταγώνου, της cia και του υπουργείου εξωτερικών. Απ’ αυτές τις παρακολουθήσεις έχουν προκύψει για την εμπλοκή αυτών των αξιωματούχων στην διακίνηση ηρωΐνης. Έγινε ξεκάθαρο ότι το συνολο του συμπλέγματος ναρκωτικών χρημάτων και τρομοκρατίας στην κεντρική ασία ελέγχεται απ’ αυτούς...

Το ποια είναι η Sibel Edmonds και η αξιοπιστία της, το αφήνουμε σ’ εσάς να το βρείτε. Δεν είναι δύσκολο. Συγκρατείσε ωστόσο την υψηλή εποπτεία των αμερικανικών (και όχι μόνον αυτών!) μυστικών υπηρεσιών στη χοντρική διακίνηση και το εμπόριο ναρκωτικών και στα (ή απ’ τα) μέρη μας. Είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο από μόνη της, και δεν πρέπει να την ξεχνάμε ποτέ.
[ επιστροφή ]

2 - Εκτός απ’ τον Baskale, που εγκατέλειψε πριν την ώρα του τον μάταιο τούτο κόσμο, οι υπόλοιποι 4 προφυλακίστηκαν, αποφυλακίστηκαν, αλλά παραμένουν “υπό επιτήρηση” (ή υπό προστασία;) καθώς “φιλοξενούνται” στο αστυνομικό τμήμα Δραπετσώνας, καθώς (λέει) δεν βρέθηκε σπίτι να νοικιάσουν... Άκου να δεις κάτι πράγματα...
[ επιστροφή ]

3 - Πράγματι, από τηλεφωνήματα που υποκλάπηκαν και ύστερα δημοσιοποιήθηκαν (άβυσσος οι φράξιες του βαθέος κράτους!) προκύπτει πως το ελληνικό team είχε τέτοιες εμπειρίες, αν και δεν φαίνεται τι είδους...
[ επιστροφή ]

κορυφή