Cyborg
Cyborg #15 - 06/2018

#15 - 06/2019

Integrity Initiative: το ψηφιακό μέτωπο του 4ου παγκόσμιου πολέμου

Το Φάιφ είναι μία από τις κομητείες της Σκωτίας και βρίσκεται στην ανατολική ακτή της. Όμορφη χώρα η Σκωτία, με πλούσια ιστορία και πολλά αξιοθέατα. Το Φάιφ δεν υπολείπεται και ίσως το σημαντικότερο που έχει να επιδείξει είναι το ιστορικό πανεπιστήμιο Saint Andrews, ένα από τα αρχαιότερα του κόσμου. Οπωσδήποτε, κανείς δεν θα βρεθεί να αποδώσει την ανάλογη σπουδαιότητα στο εργοστάσιο Gateside Mills, χαμένο κάπου στην εξοχή του Φάιφ. Πρόκειται για το εγκαταλειμμένο ερείπιο ενός βιομηχανικού κτηρίου της βικτωριανής εποχής, που μάλλον μόνο οι περίοικοι γνωρίζουν. Κι όμως, το κουφάρι αυτό, που όχι μόνο δεν διαθέτει καν τις στοιχειώδεις υποδομές, αλλά έχει κηρυχτεί επικίνδυνο και προς κατεδάφιση, συμβαίνει να αποτελεί την επίσημη έδρα ενός ιδρύματος, καταχωρημένου ως «φιλανθρωπικού» (charity), του Institute for Statecraft και ενός προγράμματος, τουλάχιστον πανευρωπαϊκού αν όχι διεθνούς, που σχεδίασε, οργάνωσε και έθεσε σε εφαρμογή το εν λόγω ίδρυμα, με το όνομα Integrity Initiative (Πρωτοβουλία Διαφάνεια)· σύνθημα της εν λόγω initiative το βαρύγδουπο «προστατεύοντας την δημοκρατία ενάντια στην παραπληροφόρηση». Ίσως η αιτία που επιλέχθηκε το Φάιφ και το συγκεκριμένο ακατάλληλο κτήριο να είναι το γεγονός ότι διευθυντής της ιδιοκτήτριας εταιρείας του ακινήτου ήταν μέχρι το 2011 ο νυν συνδιευθυντής του ινστιτούτου, ο Daniel Lafayeedney. Παράξενο ή όχι, ο συγκεκριμένος είναι πρώην αξιωματικός των βρετανικών ειδικών δυνάμεων SAS και νυν στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών του στρατού. Ένα σχετικά άσημο σκωτσέζικο ίδρυμα, με προκάλυμμα έδρας ένα ερείπιο κι επικεφαλής έναν πράκτορα. Τι πιο φυσιολογικό!

Gateside Mills

Το εργοστάσιο Gateside Mills, στο Φάιφ της Σκωτίας.

Από το 2015 και για τέσσερα χρόνια, το Institute for Statecraft (IfS) είχε καταφέρει, παριστάνοντας το «φιλανθρωπικό ίδρυμα», να κρατήσει τη δράση του μέσω της Integrity Initiative (II) στο σκοτάδι. Όμως στις 5 Νοεμβρίου κάποια ψηφιακή οντότητα υπό τον τίτλο των Anonymous ανέβασε στο internet, στον δικτυακό τόπο cyberguerilla, μια σειρά εσωτερικών εγγράφων του ινστιτούτου και της πρωτοβουλίας. Στις 29 Νοεμβρίου ακολούθησε ένα δεύτερο πακέτο· και στις 13 Δεκεμβρίου ένα τρίτο. Μέχρι τις 29 Μαρτίου 2019,  τα πακέτα των εγγράφων που είχαν δημοσιοποιηθεί είχαν φτάσει τα εφτά (πολλά έγγραφα, στην αρχική τους ανάρτηση είναι πλέον διαγραμμένα, αλλά μπορούν να βρεθούν σε άλλα sites που τα αναδημοσίευσαν· τα τρία πρώτα πακέτα μπορείτε να τα βρείτε συγκεντρωμένα εδώ). Μολονότι οι αναρτήσεις και η παρουσίαση των εγγράφων έγιναν με τρόπο που να παραπέμπει σε χακάρισμα, οι anonymous μέσω ενός ημιεπίσημου λογαριασμού στο twitter διέψευσαν ότι έχουν κάποια σχέση. Δεν αποκλείεται να πρόκειται για διαρροή από κάποιον στο εσωτερικό του ινστιτούτου, που καμουφλάρισε τις ενέργειές του για ευνόητους λόγους. Σε κάθε περίπτωση, το σημαντικό είναι ότι σε καμία σχετική ανακοίνωση το IfS και η βρετανική κυβέρνηση δεν διέψευσαν την αυθεντικότητα των εγγράφων.

Η εικόνα που αποκάλυψαν τα δημοσιευμένα έγγραφα είναι αυτή ενός μακιαβελικού πολεμικού μηχανισμού με κύριο πεδίο δράσης τα media και τον κυβερνοχώρο κι απέχει ριζικά από αυτή ενός διακριτικού, ευαγούς ιδρύματος. Σύμφωνα με τα έγγραφα, το ΗΒ έχει ξεκινήσει από το 2015 μια μυστική επιχείρηση μαύρης προπαγάνδας στα δυτικά media και κυρίως στα ηλεκτρονικά μέσα του internet, με στόχο την Ρωσία (κυρίως, αλλά και την Κίνα), στα πλαίσια ενός ακήρυχτου, αλλά ήδη εξελισσόμενου πολέμου. Η επιχείρηση αυτή διεξάγεται από ένα διεθνές δίκτυο πολιτικών, δημοσιογράφων, πανεπιστημιακών  κι ατόμων των μυστικών υπηρεσιών που όλοι τους εμπλέκονται σε συστηματικές καμπάνιες παραπλάνησης κι εξαπάτησης. Αυτό το «network of networks», όπως χαρακτηρίζεται σε κάποιο έγγραφο - το οποίο χρηματοδοτείται από τα βρετανικά υπουργεία εξωτερικών και άμυνας, το NATO, το αμερικάνικο υπουργείο εξωτερικών, το facebook και μια σειρά σκληροπυρηνικών ιδρυμάτων του δυτικού κόσμου - είναι οργανωμένο γύρω από την Integrity Initiative κι επιβλέπεται από το Institute for Statecraft. H ΙΙ έχει στήσει πυρήνες (clusters) που δρουν ήδη σε εννιά χώρες (Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ελλάδα, Ολλανδία, Λιθουανία, Νορβηγία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Βέλγιο, Ουκρανία) ενώ ετοιμάζει πολλούς ακόμη (στη Μέση Ανατολή, ΗΠΑ, Καναδά, Πολωνία, Σλοβακία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Γεωργία, Ουγγαρία, Κύπρο, Αυστρία, Ελβετία, Φινλανδία,  Δανία, Τουρκία). Διευθυντής της ΙΙ και του IfS είναι ο Christopher Nigel Donnelly, αξιωματικός καριέρας των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών και από την κορυφή ως την βάση στελεχώνονται από προσωπικό των υπουργείων εξωτερικών κι άμυνας - κυρίως ειδικούς στην κατασκοπία και τις δημόσιες σχέσεις.

Από τις 5 Νοεμβρίου που το πρώτο πακέτο εγγράφων βγήκε στον αέρα και για τις επόμενες εβδομάδες, το θέμα της Integrity Initiative κινήθηκε μεταξύ αφάνειας και περιθωρίου (και ίσως για να σπάσει αυτό το φράγμα σιωπής ακολούθησε το δεύτερο πακέτο), με εξαίρεση κάποιους λογαριασμούς στα social media και τα ρωσικά ειδησεογραφικά δίκτυα RT και Sputnik· στο ίδιο το ΗΒ αλλά και την Ευρώπη, το θέμα παρέμενε θαμμένο. Η υπόθεση βγήκε τελικά στο βρετανικό κι ευρωπαϊκό προσκήνιο όταν η Sunday Mail ανακάλυψε ότι μέσω των λογαριασμών της στο twitter, η Initiative είχε επικρίνει το κόμμα των εργατικών, αναδημοσιεύοντας κάποια άρθρα που χαρακτήριζαν τον Jeremy Corbyn ως «χρήσιμο ηλίθιο της Μόσχας» και κατηγορούσαν τον εκπρόσωπο τύπου ότι προωθεί «εκούσια ή ακούσια» την ατζέντα του Κρεμλίνου. Από όλα όσα αποκάλυπταν τα εσωτερικά έγγραφα του IfS και της II, η γηραιά αλβιώνα είχε σκανδαλιστεί από το γεγονός ότι ένα «charity» που είχε χρηματοδοτηθεί με 2 εκατομμύρια λίρες (2,3 εκατομμύρια ευρώ) από το υπουργείο εξωτερικών, χρησιμοποιούσε το δημόσιο χρήμα για να κάνει εσωτερική πολιτική.

Χρειάστηκε να φτάσει τελικά Δεκέμβριος, για να γίνει εν τέλει μια ανακοίνωση από την μεριά του υπουργείου εξωτερικών, σύμφωνα με την οποία για όλα έφταιγε η… Μόσχα. Κατά την ανακοίνωση, το κονδύλιο των 2 εκατομμυρίων λιρών είχε δοθεί στο Ινστιτούτο τα τελευταία δύο χρόνια για «την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης» στο εξωτερικό και όχι για ενέργειες στο εσωτερικό της Βρετανίας. «Το Institute for Statecraft, ένα ανεξάρτητο φιλανθρωπικό ίδρυμα, χακαρίστηκε κάποιες εβδομάδες πριν και μια σειρά εγγράφων δημοσιεύτηκαν και διογκώθηκαν από ειδησεογραφικά κανάλια του Κρεμλίνου. Ο στόχος της καμπάνιας των ρωσικών κρατικών μέσων είναι ξεκάθαρος. Πρόκειται για ένα ακόμη παράδειγμα ρωσικής παραπληροφόρησης με σκοπό την πρόκληση σύγχυσης στο ακροατήριο και την δυσφήμιση ενός οργανισμού που εργάζεται ανεξάρτητα για την καταπολέμηση της απειλής της παραπληροφόρησης.» Το σημειώσαμε ήδη, αλλά ας το επαναλάβουμε. Μπορεί η επίσημη βρετανική θέση να ρίχνει τις ευθύνες στην δολιότητα του Κρεμλίνου και να ανακαλύπτει ρώσικες υποκλοπές και μαγειρέματα, για να πετάξει την μπάλα έξω από το γήπεδο, αλλά η αυθεντικότητα των εγγράφων δεν έχει αμφισβητηθεί από κανέναν. Όλα όσα ακολουθούν βασίζονται σε αυτά ακριβώς τα ντοκουμέντα.

Integrity Initiative

η πραγματική Integrity Initiative

H Integrity Initiative στήθηκε το 2015 από το Institute for Statecraft (το οποίο είχε φτιαχτεί το 2006 από τους Daniel Lafayeedney και Chris Donnelly· και οι δύο στελέχη των μυστικών υπηρεσιών όπως σημειώσαμε ήδη). Σύμφωνα με ένα εσωτερικό δελτίο, σκοπός της είναι «να επιστήσει την προσοχή των πολιτικών, αυτών που χαράσσουν τις πολιτικές, των διαμορφωτών της κοινής γνώμης και κάθε άλλου ενδιαφερόμενου μέρους στην απειλή της Ρωσίας για τους δημοκρατικούς θεσμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλη την Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική». Στην αίτηση χρηματοδότησης για το 2017-18 προς το υπουργείο εξωτερικών, καταγράφει σιβυλλικά την μεθοδολογία της (οι τονισμοί δικοί μας). «Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την ρωσική παραπληροφόρηση και κακόβουλη επιρροή στην Ευρώπη χρειάζεται: να επεκτείνουμε την γνωσιολογική βάση· να εκμεταλλευτούμε την υπάρχουσα εμπειρία και να συγκροτήσουμε ένα δίκτυο δικτύων από ειδικούς, διαμορφωτές της κοινής γνώμης και πολιτικούς με στόχο να εκπαιδεύσουμε το εθνικό ακροατήριο στην απειλή και να βοηθήσουμε να χτιστούν οι εθνικές ικανότητες αντιμετώπισής της».

[...]

...η συνέχεια στο έντυπο τεύχος του Cyborg.
[ σημεία διακίνησης ]

Hurry Tuttle

κορυφή