Cyborg
Cyborg #13 - 10/2018

#13 - 10/2018

όχι μόνο artificial inteligence...
...αλλά και artificial anoia [*Το κείμενο αυτό μπορεί να διαβαστεί αυτοτελώς. Ακόμα καλύτερα όμως σα συνέχεια του επιλόγου του 3ου τετραδίου για εργατική χρήση με θέμα την μηχανοποίηση της σκέψης.]

Κάθε μέρα ξεκινάει με τον ίδιο τρόπο. Θα πρέπει να τσεκάρει μια σειρά από sites, να παρακολουθήσει τις πιο πρόσφατες ειδήσεις, να ενσωματωθεί εντελώς σ’ αυτό που ο ίδιος ονομάζει “η ροή της ιντερνετικής συνείδησης”. Υπάρχει μετά το twitter, τα τελευταία video, και τα καινούργια “δημοφιλή”. Σκανάρισμα, έλεγχος, διαχείριση, σχολιασμός, επανάληψη. Όλη τη μέρα. Εφτά μέρες την βδομάδα. Το δημοφιλές blog του απαιτεί ανανέωση κάθε μισή ώρα, οπότε η απαίτηση για νέο υλικό δεν τελειώνει ποτέ.
Μέχρι που αρρώστησε.
...

“Όχι πολύ παλιά το να σερφάρεις στο διαδίκτυο, εθιστικό οπωσδήποτε, ήταν μια στατική δραστηριότητα. Στο γραφείο σου στη δουλειά ή στο laptop στο σπίτι, εξαφανιζόσουνα μέσα σε μια ποντικοφωλιά γεμάτη links και ξαναέβγαινες στην επιφάνεια του κόσμου ύστερα από λίγη ώρα (ή ώρες)” έγραψε πρόσφατα ο γνωστός αμερικάνος blogger Andrew Sullivan στο New York Magazine. “Αλλά ύστερα ήρθε το smart phone και έκανε την ποντικότρυπα φορητή, καλώντας μας να χανόμαστε οπουδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή, οτιδήποτε άλλο κι αν κάνουμε”.
...

Ο δρ. Michael Van Ameringen, καθηγητής ψυχιατρικής και συμπεριφορικών νευροεπιστημών στο πανεπιστήμο McMaster στο Hamilton του Ontario, παρουσίασε στην ετήσια συνάντηση (στη Βιέννη) του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Νευροψυχοφαρμακολογίας μια έρευνα για τα ιντερνετικά ήθη 254 πρωτοετών φοιτητών. Οι 107 πληρούσαν τα κριτήρια περί “προβληματικής χρήσης του internet”.

“Τα άτομα που κάνουν προβληματική χρήση έχουν αξιοσημείωτα περισσότερο άγχος και συμπτώματα κατάθλιψης. Έχουν σημαντικά προβλήματα με την συγκέντρωση της προσοχής τους” είπε ο Van Ameringen. “Το ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν προβλήματα δυσλειτουργικότητας. Που εμφανίζονται παντού, στο σχολείο, στη δουλειά, στην οικογενειακή ζωή”.... “Οι άνθρωποι μεταφέρουν ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους στο internet, κι αυτό πολλαπλασιάζει την σύγχυση” προσέθεσε.

Οι νευρολόγοι και οι διαφόρων ειδών ψυχο-γιατροί έχουν λόγους να τρίβουν (κρυφά) τα χέρια τους: μια καινούργια μαζική πελατεία συγκεντρώνεται στις πόρτες τους. Οι μετρήσεις (όλα μετριούνται, ειδικά στην ψηφιακή αυτοκρατορία) δείχνουν ότι ο μέσος τυπικός χρήστης ενός smart phone ακουμπάει την οθόνη 2.617 φορές κάθε μέρα. Το 10% των πιο φανατικών ακουμπάει την οθόνη πάνω από 5.000 φορές κάθε μέρα. Η apple (κάνοντας τις δικές της μετρήσεις - κι ας ξεχαστεί η ιδιωτικότητα) ανακοίνωσε στις αρχές του 2018 ότι οι πελάτες της κλειδώνουν και ξεκλειδώνουν το τηλέφωνό τους 80 φορές κάθε μέρα κατά μέσο όρο. Αυτό σημαίνει 6 έως 7 φορές την ώρα. Άγχος, κατάθλιψη, διαταραχές ύπνου, αδυναμία συγκέντρωσης της προσοχής, σοβαρή μείωση της μνήμης, διαρκής αναταραχή στη σκέψη είναι οι συνέπειες / “συμπτώματα” που εύκολα μπορούν να ομολογηθούν. Η “ροή της ιντερνετικής συνείδησης” (ή/και κοινωνικότητας) είναι ένας διαρκώς φουσκωμένος χείμαρρος, καθώς τροφοδοτείται συνέχεια από όλο και εντονότερες “ροές”... Θολή, γεμάτη στροβιλισμούς, σκουπίδια και λάσπες αυτή η “ιντερνετική συνείδηση” εκτός από ρίζες (κι αυτό αν...) δεν αφήνει τίποτα άλλο ζωντανό στο πέρασμά της.

Κι ωστόσο αυτό που ξεκίνησε σαν “φορητό τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης” και, μέσα σε μισή μόνο γενιά έγινε τηλεχειριστήριο της καθημερινής ζωής δεν έχει εξαντλήσει τα όρια των δυνατοτήτων του· τα όρια των προσφορών της χρήσης του. Μόλις τώρα οι πρωτοκοσμικές καπιταλιστικές κοινωνίες μπαίνουν στην εποχή του internet of things και των αισθητήρων παντού. Και οι εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης μόλις που έχουν αρχίσει να ξεδιπλώνονται αθόρυβα, πειστικά, ελκυστικά, γεμάτες “φιλανθρωπία”.

[...]

...η συνέχεια στο έντυπο τεύχος του Cyborg.
[ σημεία διακίνησης ]

Ziggy Stardust

Σημειώσεις

* Το κείμενο αυτό μπορεί να διαβαστεί αυτοτελώς. Ακόμα καλύτερα όμως σα συνέχεια του επιλόγου του 3ου τετραδίου για εργατική χρήση με θέμα την μηχανοποίηση της σκέψης.
[ επιστροφή ]

κορυφή