Cyborg
Cyborg #12 - 6/2018

#12 - 06/2018

bytes & genes

Cyborg 12 - Bytes & Genes

Death is inevitable (for cyborgs and humans). 4 Φεβρουαρίου 2018, Ώστιν, Τέξας, τελευταία μέρα της ετήσιας συνόδου BDYXAX (Human Augmentation, Transhumanism, and Biohacking conference). Καθιερωμένο σημείο συνάντησης των πιστών του biohacking και του «μετα-ανθρωπισμού». Στη σκηνή ανεβαίνει μία ομάδα στελεχών της Ascendance Biomedical, μιας μικρής startup εταιρείας βιοτεχνολογίας. Ανάμεσα τους ο Aaron Traywick, ένας 28χρονος biohacker, από τους ιδρυτές της εταιρείας. Φοράει σκούρο κοστούμι και με θεατρικές κινήσεις κατεβάζει το παντελόνι του κι ανεβάζει το πόδι του στο τραπέζι. Κοιτώντας την κάμερα που ανεβάζει live τα διαδραματιζόμενα στο youtube, ανακοινώνει ότι θα δοκιμάσει πάνω του μια εξαιρετικά πειραματική, ποτέ πριν δοκιμασμένη θεραπεία γονιδιακής μετάλλαξης για την αντιμετώπιση του έρπη, από τον οποίο πάσχει την τελευταία πενταετία. Και λέγοντας αυτά βγάζει μια σύριγγα την οποία καρφώνει στο πόδι του. Λίγους μήνες νωρίτερα, ένας άλλος υπάλληλος της εταιρείας είχε επαναλάβει μια ανάλογη παρουσίαση, με ζωντανή κάλυψη στο youtube, κάνοντας ένεση στον εαυτό του μια πειραματική θεραπεία του HIV.
Οι θεατρικές επιδείξεις της Ascendance Biomedical ήταν τόσο τραβηγμένες και γκροτέσκες, ώστε να θεωρούνται επικίνδυνες ακόμη κι από άλλους «πρωτοπόρους» της biohacking σκηνής. Ο Josiah Zayner, ιδρυτής της εταιρείας biohacking The Odin, ο οποίος είχε τεστάρει πάνω του μια γονιδιακή αγωγή αύξησης της μυϊκής μάζας, είχε καταγγείλει τις πρακτικές της Ascendance ως αστήρικτες κι επικίνδυνες για την υγεία. Αλλά το πόσο αξιόπιστα, επιστημονικά έγκυρα και εργαστηριακά τεκμηριωμένα είναι τέτοιες βιοτεχνολογικά πειράματα, είναι το λιγότερο· αυτές οι δημόσιες παραστάσεις δεν αποσκοπούν να θεραπεύσουν οτιδήποτε πέρα από την εγωιστική μεγαλομανία των πρωταγωνιστών τους. Οι δηλώσεις του Traywick και των ομοίων του ότι στόχος τους είναι «να σπρώξουν την επιστήμη ένα βήμα μπροστά» και «να απελευθερώσουν τους ανθρώπους, παρέχοντάς τους θεραπείες γρηγορότερα από κάθε φαρμακευτική εταιρεία» δεν είναι παρά παιδιάστικες προφάσεις που πίσω τους κρύβουν την ναρκισσιστική επιθυμία να αγγίξουν την φαντασίωση του υπεράνθρωπου.
Κυριακή, 29 Απριλίου. Τελικά δεν πρόκειται να μάθουμε αν η «θεραπεία» που δοκίμασε ο Traywick είχε αποτέλεσμα, αφού βρέθηκε νεκρός σε μια πισίνα, στα περίχωρα της Ουάσιγκτον. Κάπως έτσι η ιστορία του «πιο αμφιλεγόμενου biohacker», όπως είχε χαρακτηριστεί, έφτασε στο απότομο τέλος της, κι ούτε η τεχνολογική μεταφυσική κατάφερε να τον γλυτώσει από τις εγωπάθειες του.

 
Cyborg 12 - Bytes & Genes

Drones: οι ιπτάμενες μηχανές του μεγάλου αδελφού! Για την αστυνομία είναι το ιδανικό συμπλήρωμα του γενικευμένου πανοπτικού, αλλά για ένα φωτογράφο γίνεται το εργαλείο βιντεοσκόπησης γάμων και για κάποιον ψυχάκια ηδονοβλεψία, προέκταση του αρπακτικού βλέμματός του. Για τους κακοποιούς; Για αυτό το έτερο κι ανταγωνιστικό ήμισυ των αστυνομικών δυνάμεων, τι έχει προσφέρει η τεχνολογία των drones; Μέχρι τώρα ξέραμε ότι έχουν χρησιμοποιηθεί κατά κόρον για να περνάνε λαθραία διάφορα χρειαζούμενα στους εγκλείστους στις φυλακές. Αλλά τα αφελή μυαλά μας δεν θα μπορούσαν να διανοηθούν τι σκαρφίζονται οι εγκληματικοί εγκέφαλοι για να μην χάσουν το τρένο των τεχνολογικών εξελίξεων.
Τον περασμένο Απρίλη, σε μια έκθεση τεχνολογίας της «διεθνούς ένωσης για συστήματα μη επανδρωμένων οχημάτων» στις ΗΠΑ, ένα ανώτερο στέλεχος του FBI περιέγραψε μια ιστορία βγαλμένη από το μέλλον. Κατά τη διάρκεια μιας κατάστασης ομηρίας, ένα σμήνος από drones εμφανίστηκε κι άρχισε τις κάθετες εφορμήσεις εναντίον των ανδρών των ειδικών δυνάμεων, με στόχο να τους αναγκάσει να αποκαλύψουν τις θέσεις τους. Κι όχι μόνο αυτό: τα drones έπαιζαν τον ρόλο των «ματιών» της συμμορίας , ανεβάζοντας live video στο youtube, ώστε τα μέλη της συμμορίας που είχαν περικυκλωθεί, να έχουν ακριβή εικόνα των κινήσεων του FBI. Μέσω live streaming! Την ώρα που εσείς βλέπετε βιντεάκια για να σκοτώνετε την ώρα σας, άλλοι έστρωσαν τον κώλο τους για να βρουν έναν τρόπο να χρησιμοποιήσουν τα drones και το streaming στη δουλειά τους!
Και να ‘ταν μόνο αυτό! Έχουν σημειωθεί περιστατικά με drones να παρακολουθούν αστυνομικά τμήματα και εισαγγελικά γραφεία για να εντοπίσουν προστατευόμενους μάρτυρες ή να πετούν γύρω από προστατευόμενες τοποθεσίες για να εντοπίσουν κενά στα συστήματα ασφαλείας που θα διευκόλυναν μια απόπειρα διάρρηξης. Στην Αυστραλία, μια συμμορία λαθρεμπόρων χρησιμοποιούσε drones για να αποπροσανατολίζει τις αρχές στα λιμάνια της χώρας. Αν κάποιο περίπολο του λιμενικού πλησίαζε κάποιο κοντέινερ με λαθραία, η συμμορία είχε εικόνα μέσω των drones κι έκανε κλήσεις στο λιμενικό για δήθεν περιστατικά πυρκαγιάς ή διάρρηξης προκειμένου να τραβήξει  το λιμενικό μακριά. Πριν λίγους μήνες στην Κίνα, η αστυνομία εξάρθρωσε ένα κύκλωμα που περνούσε λαθραία smartphones από τα σύνορα με drones. Η αξία των συσκευών που είχαν κουβαλήσει τα drones υπολογίστηκε σε πάνω από 80 εκατομμύρια δολάρια.
Με τις συμμορίες να σκαρφίζονται διαρκώς πρωτότυπους τρόπους χρησιμοποίησης της τεχνολογίας, οι αρχές πασχίζουν να τις συγκρατήσουν. Έτσι εκτός από την υποχρεωτική εγγραφή όλων των drones σε ειδικά μητρώα, το επόμενο που σκέφτονται είναι να κάνουν τα φώτα πορείας να εκπέμπουν ένα μοναδικό κωδικό, που θα μπορεί να διαβαστεί από smartphone και θα ταυτοποιεί το drone. Θα εμποδίσουν τέτοια μέτρα την χρήση των drones από τις συμμορίες; Σίγουρα! Μέχρι να εμφανιστούν πειρατικά drones - αγνώστου προελεύσεως, κατασκευής και ταυτότητας - με χτυπημένους αριθμούς πλαισίου και πλαστές πινακίδες…

 
Cyborg 12 - Bytes & Genes

On / off. “Ένα ξέρουμε, ότι δεν ξέρουμε τίποτα”. Αυτό θα έπρεπε να είναι το motto των βιοτεχνολόγων, αν - σαν “επιστήμονες” - ήταν τίμιοι απέναντι στους πληθυσμούς που τους χρηματοδοτούν. Αλλά δεν είναι. Γιατί αν στις αιχμές των τεχνοεπιστημονικων ερευνών και εφαρμογών υπάρχει άγνοια, τότε χάνεται το ιδεολογικό πλεονέκτημα της “ασφαλούς και σίγουρης γνώσης”. Που, με τη σειρά του, μεταφράζεται σε εγγυημένες χρηματοδοτήσεις, καριέρες, θέσεις κύρους, κλπ. 

Αν έχετε επαναπαυτεί ότι το dna σας είναι δομημένο σαν “διπλή έλικα”, ξεχάστε το. Μια πρόσφατη τενχοεπιστημονική δημοσίευση στην επιθεώρηση Nature Chemistry επιβεβαίωσε μια “υποψία” δυο ή τριών χρόνων: το φυσιολογικό dna (και πιθανότατα όχι μόνο το ανθρώπινο αλλά όλων των ζωϊκών ειδών) δομείται και με άλλον τρόπο (φωτογραφία).
Αυτή η “παράξενη” δομή έχει μεν βαφτιστεί (“i-motif”) αλλά η σκοπιμότητά της παραμένει άγνωστη. Πολύ περισσότερο που προκύπτει ότι δεν είναι σταθερή: ο “κόμπος” δένεται και λύνεται - για άγνωστους λόγους.

Η πιο ισχυρή υπόθεση εργασίας είναι ότι αυτές οι δομές λειτουργούν σαν “διακόπτες”: επιτρέπουν και σταματούν την λειτουργία διάφορων γονιδίων.... Μέχρις ότου αυτή η υπόθεση (ή οποιαδήποτε άλλη) αποκτήσει καθεστώς “επιστημονικής αλήθειας” μπορείτε να ησυχάσετε: η γραμμική, ντετερμινιστική “ανάγνωση” της λειτουργίας των γονιδίων (του είδους: “το γονίδιο της εξυπνάδας” κλπ) αποτελεί ανομολόγητη αρχαιολογία!

(Φυσικά το εμπόριο και η βιολογική ιδεολογία για μαζική κατανάλωση την κρατάνε ζωντανή...)

 
Cyborg 12 - Bytes & Genes

Fake2Fake: Έχουν  χιούμορ ή χρόνο για παιχνίδια στα ερευνητικά κέντρα των πανεπιστημίων; Τρέχουν να πατεντάρουν ψηφιακές εφαρμογές; Ή απλά συμμετέχουν στην ολοκλήρωση εκείνου που ο Debord είχε (διαπιστώσει; προβλέψει; αναγγείλει;) στην Κοινωνία του Θεάματος σαν: η αλήθεια γίνεται μια στιγμή του ψέμματος;

Όπως και νάχει, η τεχνική εφαρμογή Face2Face που ανέπτυξαν cyberτεχνικοί από 3 πρωτοκλασσάτα πανεπιστήμια (του Erlangen στη Νυρεμβέργη, του Ινστιτούτου Max Planck και του πανεπιστημίου του Stanford) επιτρέπει την αλλαγή, σε πραγματικό χρόνο, των εκφράσεων ενός προσώπου (σε on line μετάδοση). Μέσω ενός είδους εξελιγμένης “αντιγραφής / επικόλλησης” των εκφράσεων άλλου προσώπου.

Μας είναι αδύνατο να εντοπίσουμε την “επιστημονική” αξία αυτής της σε πραγματικό χρόνο ψηφιακής πλαστοπροσωπίας! Είναι πολύ ευκολότερο να φανταστούμε κάθε άλλο παρά “επιστημονικές” χρήσεις. Όπως, για παράδειγμα, να εμφανίζεται κάποιος / κάποια, σε live μετάδοση, να “λέει” αυτά που αντιγράφονται και επικολλούνται πάνω του από έναν άγνωστο υποβολέα...

Είναι ένα “επίκαιρο” βήμα στο γίγνεσθαι της πλαστοποίησης! Δεν θα χρειάζεται η παρερμηνεία λόγων ή εικόνων· θα χειραγωγούνται έτσι ώστε να φτάνεις να “αναγνωρίζεις τον εαυτό σου” κάπου και κάπως που δεν υπήρξε ποτέ.
Τι θα ονομάζεται αισθητηριακή “πραγματικότητα” στο κοντινό μέλλον; Η δήλωση του τυχάρπαστου Elon Musk πως “οι πιθανότητας ότι βρισκόμαστε στην ‘βασική πραγματικότητα’ είναι μία στο δισεκατομμύριο”;
Ή η γνώση θα είναι μόνιμα αναστοχαστική (και μόνον τέτοια), κόντρα τόσο στην εικονική πραγματικότητα όσο και στην τεχνητή νοημοσύνη;

 
Cyborg 12 - Bytes & Genes

Dream city. Διεθνώς λέγονται “έξυπνες πόλεις”. Αλλά για τον κινέζο πρόεδρο Xi Jinping η ευφυία είναι αυτονόητη... Συνεπώς ονομάζει το πολεοδομικό μεγα-σχέδιο που προωθεί “πόλη των ονείρων”. Πρόκειται για την κατασκευή μιας αστικής συγκέντρωσης έκτασης 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων σε πρώτη φάση, μόνο 100 χιλιόμετρα μακριά απ’ το κέντρο του Πεκίνου, σε μια αγροτική έκταση με πολύ νερό.
“Δεν θα φτιάξουμε ουρανοξύστες, ζούγκλα τσιμέντου ή γυάλινους τοίχους” λέει ο υπεύθυνος σχεδισασμού της “πόλης των ονείρων” Chen Gang. “Τα κτίρια θα συνεργάζονται με το νερό και τα δέντρα”.

Είναι βάσιμη η πρόβλεψη για μια “οικολογική πόλη του μέλλοντος”: τα δάση σχεδιάζεται να καλύπτουν το 40% της “πόλης των ονείρων”. Η πυκνότητα δόμησης θα είναι κάτω από 30%. Οι disneylands των ουρανοξυστών, είναι ξεπερασμένες· ειδικά αν σχεδιάζει κανείς ένα πρότυπο, παραδειγματικό project (προϋπολογισμού σχεδόν 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων). Άλλο είναι το ζητούμενο: η πληροφορική θωράκισή του.

Η Baidu είναι ένας απ’ τους τρεις κινεζικούς τεχνολογικούς γίγαντες με παγκόσμια επέκταση - και αυτή θα αναλάβει την  “δημιουργία της Xiongan - το όνομα της “πόλης των ονείρων” - σαν μιας πόλης όπου η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητας”.

Πέρα απ’ αυτόν καθαυτόν τον τεχνολογικό φετιχισμό που έχει γίνει επικίνδυνα κοινότοπος: ποια “τεχνητή νοημοσύνη” θα εξασφαλίσει, άραγε, την ειρηνική μακροημέρευση του είδους μας πάνω σ’ αυτήν την περιστραφόμενη πέτρα;

(φωτογραφία: μακέτα του διοικητικού κέντρου της Xiongan)

 
Cyborg 12 - Bytes & Genes

Ρομποτική χειρουργική. Το ότι ένα χειρουργείο (ήδη τώρα, ακόμα περισσότερο στο κοντινό μέλλον) θα μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με γραμμή συναρμολόγησης αντικειμένων (φωτογραφίες στο εξώφυλλο και στο εμπρός εσώφυλλο) δεν θα πρέπει να σοκάρει. Έτσι κι αλλιώς θα υπάρχουν πάντα άνθρωποι - χειριστές των βραχιόνων - αν η ανθρώπινη παρουσία στις επεμβάσεις υγείας εξακολουθήσει να έχει κάποια σημασία (έτσι κι αλλιώς τα χειρουργεία γίνονται με αναισθησία).

Οι ειδικοί εδώ έχουν τα δίκια τους: τίποτα δεν μπορεί να έχει μεγαλύτερη ακρίβεια δράσης από έναν ρομποτικό βραχίονα.
Το μόνο (που μένει να φανεί) είναι αν οι “βλάβες” σ’ αυτές τις μηχανές (αναπόφευκτες!) θα είναι λιγότερες και πιο ασήμαντες στις συνέπειές τους απ’ τα ανθρώπινα λάθη.
Όσο για την αισθητική του πράγματος; Ας είναι τα χειρουργεία τα μόνα μέρη που με την θέλησή μας “κλείνουμε τα μάτια” - και τι καλό στον κόσμο!!!

 
Cyborg 12 - Bytes & Genes

Στους γάλλους και στους γερμανούς δεν αρέσει... Ο αμερικάνος καθηγητής πληροφορικής (και ερευνητής μηχανικής μάθησης) Petro Domingos του πανεπιστήμιου της Ουάσιγκτον έγινε διεθνώς γνωστός με το βιβλίο του (2015) The Master Algorithm: How the Quest for the Ultimate Learning Machine Will Remake Our World. Οπτιμιστής της τεχνητής νοημοσύνης, έδωσε τον περασμένο Απρίλη συνέντευξη στο γερμανικό der spiegel. Ακολουθούν 4 ενδιαφέρουσες ερωτήσεις / απαντήσεις, χωρίς δικό μας σχολιασμό:
Ερώτηση: Το βιβλίο σας έχει μεταφραστεί στα ρωσικά και στα κινεζικά, αλλά όχι στα γερμανικά και τα γαλλικά.
Απάντηση: Ο ατζέντης μου είπε: “Θα πουλήσεις σ’ όλο τον κόσμο, αλλά όχι στη Γαλλία και στη Γερμανία”. Έτσι έγινε. Το The Master Algorithm έχει πουλήσει στην Ιαπωνία, την Κίνα, την Ταϊβάν, τη Νότια Κορέα. Υπάρχει πολωνική και ρωσική μετάφραση. Αλλά ο ατζέντης μου είχε δίκιο όταν έλεγε: “Στους γερμανούς και στους γάλλους δεν αρέσουν τέτοια πράγματα”.
Ερώτηση: Στο βιβλίο σας προειδοποιείτε για όρια, ακόμα και κινδύνους αν αυτή η τεχνολογία πέσει σε λάθος χέρια. Δεν υπάρχουν σωστοί λόγοι που θα πρέπει να ανησυχούμε;
Απάντηση: Υπάρχουν κίνδυνοι, και απ’ την άποψη της ρύθμισης της Τεχνητής Νοημοσύνης η Ευρώπη είναι μπροστά απ’ τις ΗΠΑ. Δυστυχώς υπάρχει παραπάνω ρύθμιση, χωρίς να υπάρχει κατανόηση της τεχνολογίας της οποίας η ρύθμιση προτείνεται.
Ερώτηση: Τι εννοείτε;
Απάντηση: Ο ευρωπαϊκός “γενικός κανονισμός προστασίας δεδομένων” δίνει μεγάλο βάρος στον παράγοντα της επεξήγησης· εννοώντας το να καταλαβαίνεις γιατί ένας αλγόριθμος αποφασίσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Να ένα παράδειγμα απ’ την αντικαρκινική έρευνα, όπου η μηχανική μάθηση παίζει ήδη σημαντικό ρόλο. Θα έπρεπε, άραγε, να μου κάνει διάγνωση ένα σύστημα που έχει 90% ακρίβεια αλλά δεν εξηγεί τίποτα ή ένα σύστημα με 80% ακρίβεια που δίνει διάφορες εξηγήσεις; Θα προτιμούσα το πρώτο.
Ερώτηση: Γιατί δεν μπορούμε να τα έχουμε και τα δύο, και την ακρίβεια και την επεξήγηση;
Απάντηση: Οι καλύτεροι αλγόριθμοι που μαθαίνουν είναι αυτοί που στηρίζονται στα νευρωνικά δίκτυα. Αυτοί οι αλγόριθμοι είναι πολύ ακριβείς καθώς καταλαβαίνουν τον κόσμο με βάση πάρα πολλά δεδομένα, σε ένα επίπεδο συνθετότητας που εμείς δεν μπορούμε. Είναι, όμως, εντελώς αδιαφανείς. Ακόμα κι εμείς, οι ειδικοί, δεν καταλαβαίνουμε ακριβώς πως δουλεύουν. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι δουλεύουν. Συνεπώς δεν γίνεται να χρησιμοποιούμε μόνο τους αλγόριθμους που είναι εξηγήσιμοι. Ούτε μπορούμε να έχουμε ταυτόχρονα την μεγαλύτερη ακρίβεια και επεξηγήσεις...

Χμμμ... Σα να διατρέχει και το cyborg μια γαλλο-γερμανική “ΑΙ δυσπεψία”...

 
Cyborg 12 - Bytes & Genes

Βλαστοκύτταρα. Τα βλαστοκύτταρα είναι το πρωταρχικό είδος κυττάρων, που δημιουργούνται μετά την γονιμοποίηση, και στην εξέλιξη της οργανικής ανάπτυξης διαφοροποιούνται δημιουργώντας τα διαφορετικά όργανα.

Για τους βιοτεχνολόγους η κατασκευή βλαστοκυττάρων από “κανονικά” σωματικά κύτταρα είναι ένα είδος “άγιου δισκοπότηρου”. Για θεραπευτικούς σκοπούς πάντα: θα μπορούσαν, για παράδειγμα, με την ελεγχόμενη καλλιέργεια και ανάπτυξη ανθρώπινων βλαστοκυττάρων να κατασκευάζονται “καινούργια όργανα” - προς αντικατάσταση φθαρμένων ή άρρωστων τέτοιων. Θα μπορούσε, ακόμα ακόμα, να εξασφαλιστεί (μέσω τέτοιων αντικαταστάσεων / επισκευών οργάνων και ιστών ) ακόμα μεγαλύτερη μακροζωΐα: στην εμπορική τους αξιοποίηση τα βλαστοκύτταρα δείχνουν να είναι χρυσάφι!

Οι έρευνες συνεχίζονται παγκόσμια. Αλλά ίσως είναι μια κινεζική ερευνητική ομάδα που έκανε την “τομή”. Σε πρόσφατο paper βιοτεχνολόγων του Ινστιτούτου Guangzhou για την βιοϊατρική και την υγεία (της κινεζικής ακαδημίας επιστημών) ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να τροποποιήσουν την δομή της χρωματίνης σε κοινά, σωματικά κύτταρα, “επαναπρογραμματίζοντάς” τα να δρουν σαν βλατσοκύτταρα. Η διορθωτική παρέμβαση έγινε με χρήση μοριακών χημικών - μια μέθοδος που θεωρείται αποτελεσματικότερη, απλούστερη και ασφαλέστερη σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη έχει δοκιμαστεί ως τώρα.

Κάποια στιγμή τα ανθρώπινα ανταλλακτικά θα είναι τόσο κοινότοπα όσο εκείνα για τα αυτοκίνητα. Και το “Εγώ” θα πιάνει ένα ράφι· ή θα γεμίζει ένα καλά κλειδωμένο χρηματοκιβώτιο - ψυγείο...

 
Cyborg 12 - Bytes & Genes

Cyborg 12 - Bytes & Genes

Σιγά μην γλύτωνε!!! Αν τα (μάλλον εκφοβιστικά) μηχανήματα στην πάνω φωτογραφία σας θυμίζουν μπουλντόζες, “κοντά είστε”. Είναι ρομποτικοί εκσκαφείς βυθών. Οι συγκεκριμένοι μπορούν να σκάβουν μέχρι τα 1.000 - 1.200 μέτρα βάθος. Κι ενώ αυτό το βαρύ hardware είναι ατσάλι και ηλεκτρονικά, υπάρχει και το “κέντρο ελέγχου” καθενός απ’ αυτούς, που βρίσκεται σε πλοίο επιφανείας. Από πάνω. Αυτού του είδους τα “ορυχεία” προτείνονται (πέρα απ’ τα υπόλοιπα) και σαν “οικολογικά”: δεν καταστρέφουν δάση, ούτε μολύνουν την ατμόσφαιρα...

Η κάτω φωτογραφία δείχνει θέσεις εκσκαφής βυθού στην Νέα Γουϊνέα. Κάτι σαν “οικόπεδα”... Ο εκεί ηφαιστειογενής βυθός υπόσχεται πολλά μεταλλεύματα. Κι αυτή είναι η αρχή.

Συμπέρασμα πρώτο: σιγά μην γλύτωνε το 70% της γήινης επιφάνειας επειδή είναι σκεπασμένο με θάλασσα. Σιγά!

Συμπέρασμα δεύτερο: Εκείνες οι αοζ δεν αποκτούν αξία μόνο λόγω κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Φυσικά δεν είναι κάθε βυθός πλούσιος σε βιομηχανικά (ή πολύτιμα) μέταλλα. Και ο εντοπισμός τους δεν είναι ακόμα εύκολη υπόθεση.
Όμως είναι να μην γίνει η αρχή...

 
Cyborg 12 - Bytes & Genes

Ανταπόκριση στη στιγμή. Τι θα γινόταν ο (καπιταλιστικός) κόσμος στον 21ο αιώνα αν δεν φρόντιζαν οι εταιρείες για το καλύτερο;

Η google είναι μία απ’ αυτές. Οι τεχνικοί της δουλεύουν πάνω σε μια εφαρμογή (το πειραματικό της όνομα είναι reply, και μια χαρά φαίνεται να μείνει για την εμπορική χρήση) που θα απαντάει για λογαριασμό των ιδιοκτητών των κινητών στα μηνύματα που δέχονται.... αν αυτοί (οι ιδιοκτήτες) έχουν κάτι καλύτερο να κάνουν εκείνη την ώρα. “Μπορεί να θέλετε να ασχοληθείτε με τον ‘φυσικό κόσμο’ αλλά όχι και να χάσετε τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες σας” λέει η καλοκάγαθη εταιρεία... Ευτυχώς που το σκέφτηκε!

Η κακοπιστία σας θα θεωρήσει τέτοιες εφαρμογές εντελώς “brave new world”. Να όμως πρακτικές χρήσεις: βρίσκεσθε στο δρόμο και λαμβάνετε ένα μήνυμα φιλικό με την ερώτηση “σε πόση ώρα να περάσω απ’ το σπίτι;”. Γιατί να κουράζεσθε; Η εφαρμογή θα συνδυάσει την θέση σας, εκείνη του σπιτιού σας (μέσω data απ’ το gps), την ταχύτητα με την οποία κινείστε (θα συμπεράνει, δηλαδή, αν περπατάτε ή αν κινείστε με όχημα), θα συνυπολογίσει τις κυκλοφοριακές συνθήκες στο δρόμο για το σπίτι, και θα απαντήσει!

Υπάρχει το ενδεχόμενο ότι κάποια στιγμή αυτές οι “υψηλής νοημοσύνης” εφαρμογές θα επικοινωνούν μεταξύ τους για λογαριασμό των ιδιοκτητών τους, θα ρωτάνε, θα απαντάνε, και μπορεί να καταλήξουν να κάνουν και παρέα.
Και λοιπόν; Ώρα είναι αυτές οι ευκαιρίες συλλογής προσωπικών δεδομένων να σας κάνουν αντικοινωνικούς και ζηλιάρηδες· να αρχίσετε, δηλαδή, να σκέφτεσθε μήπως αυτός / αυτή στην άλλη άκρη του σήματος έχει βάλει τον “αυτόματο” επειδή σας βαρέθηκε ή, ακόμα χειρότερα, σας “απατά”....

 
Cyborg 12 - Bytes & Genes

Μάτια στην πλάτη! Λέγεται”έξυπνο σύστημα διαχείρισης της συμπεριφοράς μέσα στην τάξη”. Και είναι - παράξενο; - μια πειραματική εφαρμογή που έγινε σε ένα κινεζικό λύκειο. Μια κάμερα με λογισμικό αναγνώρισης προσώπων (και εκφράσεων) σαρώνει τα θρανία κάθε 30 δευτερόλεπτα. Και ταξινομεί τις εκφράσεις των μαθητών / μαθητριών σε 6 τύπους συμπεριφοράς: διαβάζω, γράφω, σηκώνω το χέρι μου, είμαι όρθιος, ακούω τον καθηγητή, βαριέμαι. Επιπλέον ταξινομεί τις εκφράσεις σε “χαρούμενος”, “ανήσυχος”, “θυμωμένος”, “φοβισμένος” και “ενοχλημένος”. Τα δεδομένα αναλύονται και συντάσσονται με την μορφή έκθεσης προς τον / την δάσκαλο, ώστε να έχει καλύτερη εικόνα των μαθητών / μαθητριών του / της.

Μην ανησυχείτε για την προστασία της ιδιωτικότητας! Σύμφωνα με τον υποδιευθυντή του σχολείου Zhang Guanchao, οι εκφράσεις των προσώπων αναλύονται αλλά δεν αποθηκεύονται σαν εικόνες. Επιπλέον το σύστημα είναι συνδεδεμένο με τοπικό server και όχι με κάποιον στο cloud, ώστε να αποφευχθεί η διαρροή των δεδομένων.

Εν τέλει ισχύει κι εδώ το απλοϊκό που ακούγεται παντού όταν μπαίνουν ερωτηματικά ως προς την ιδιωτικότητα: δεν έχω να κρύψω κάτι, δεν κάνω κάτι παράνομο... “Είμαι φρόνιμος” δηλαδή.
Ή δεν ισχύει;

(φωτογραφία: Τα συγκεντρωτικά της ανάλυσης: τόση μαθηματοώρα υπήρχε χαρά στην τάξη, τόση βαρεμάρα, κλπ κλπ.)

 
Cyborg 12 - Bytes & Genes

Καλωσήρθατε στο κατάστημά μας! Τι θα μπορούσε να είναι αυτό που φαίνεται στην φωτογραφία; Η υποδοχή σ’ ένα hightech ξενοδοχείο ίσως; Ή μήπως σ’ ένα κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών αιχμής; Μήπως θα μπορούσε να είναι η υπηρεσία εξυπηρέτησης επιβατών σε κάποιο αεροδρόμιο;

Όλα αυτά προσεχώς· και εφόσον γίνουν αποδεκτά απ’ το “καταναλωτικό κοινό”. Η συγκεκριμένη εικόνα, πάντως, είναι εκείνο που θα έβλεπαν κάποιοι που, με ελπίδα και αιφνιδιασμό, θα προσπαθούσαν να κάνουν ληστεία σε τράπεζα... Όχι σ’ αυτήν λοιπόν! Το πρώτο “human free” υποκατάστημα της “τράπεζας κατασκευών” άνοιξε πρόσφατα στη Σαγκάη· και η μόνη ανθρώπινη παρουσία είναι των πελατών του.

Ασφαλώς θα θεωρηθεί εξεζητημένο, έτσι δεν είναι; Όταν, όμως, οι ταμίες και τα γκισέ των τραπεζών αντικαταστάθηκαν απ’ τα ΑΤΜ, η εξέλιξη ήταν λιγότερο εξεζητημένη; Παρ’ όλα αυτά αποδείχθηκε πρακτική. Τόσο συνηθισμένη πια... Και κάπως αστεία: ένας άντρας μπροστά στο ATM και ο ίδιος μπροστά σε εντοιχισμένο ουρητήρα δεν διαφέρουν (σαν στάση του σώματος)...

Η παρηγοριά θα είναι πάντα το “λεφτά υπάρχουν”. Με ή χωρίς τραπεζικούς....

 
Cyborg 12 - Bytes & Genes

Cyborg 12 - Bytes & Genes

Ζωντανές δοκιμές. Είναι η μεγαλύτερη ξεσκέπαστη φυλακή στον κόσμο, αλλά δεν υπάρχει λόγος να βρίσκεται έξω απ’ τις τεχνολογικές εξελίξεις! Η λωρίδα της Γάζας, δηλαδή οι παλαιστίνιοι αιχμάλωτοί της, είναι μόνιμο πεδίο δοκιμών για τον ισραηλινό στρατό. Και διαφημίσεων, για τις εταιρείες που τον προμηθεύουν.

Στην εξελισσόμενη καταστολή της εξέγερσης της πρόσφατης “μεγάλης επιστροφής” ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε τρία καινούργια είδη drones, από ισάριθμες εταιρείες. Του ενός η διαφήμιση (του 2015) είναι ακριβώς απο πάνω: ρίχνει 9 βομβίδες δακρυγόνου / ασφυξιογόνου, “με την μέγιστη ακρίβεια”... Και “φορτώνεται” εύκολα και γρήγορα...

(Το ελληνικό κράτος έχει αγοράσει ισραηλινά drones, που έχουν δοκιμαστεί κατά των παλαιστίνιων, αλλά είναι παλιότερης τεχνολογίας... Ας βάλει κάτι στην άκρη απ’ το “υπερπλεόνασμα”: αν δεν αγοράζουν οι σύμμαχοι τέτοια εργαλεία, ποιοί θα τα αγοράσουν;)

 
Cyborg 12 - Bytes & Genes

Λεπτομέρειες της επιτήρησης. Δεν είναι μόνο η “αναγνώριση προσώπου” από απόσταση που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των μηχανισμών δημόσιας τάξης (ίσως και άλλων). Με τίτλο “Μάτια στον ουρανό: σύστημα επιτήρησης σε πραγματικό χρόνο μέσω drone, για την ταυτοποίηση βίαιων ατόμων”, συνοδεία video, τρεις ερευνητές (απ’ το αγγλικό Cambridge και ένα ινδικό πανεπιστήμιο) παρουσίασαν το πως μπορεί να εντοπιστεί από ψηλά και σχετικά μακρυά ένα “βίαιο άτομο” μέσα σε πλήθος. Αναλύοντας τις κινήσεις συγκεκριμένων σημείων του σώματος...

Θα ήταν περιττό, ίσως, να αναφέρουμε τι “σκηνές βίας” δείχνει το video για να διαφημίσει το λογισμικό των ερευνητών: οδομαχίες με την αστυνομία, και προσπάθειες μεταναστών να περάσουν από φράχτες...

(Έλα ρε!!!)

 
Cyborg 12 - Bytes & Genes

Κατεβασμένα ρολά. Τα μαγαζιά λιανικού εμπορίου κλείνουν σα να τα έχει κτυπήσει επιδημία. Στις ηπα η μεγαλύτερη παγκόσμια αλυσίδα λιανικής, η Sears, ανακοίνωσε ότι θα κλείσει πάνω από 70 μαγαζιά της ως το κοντινό μέλλον. Αλλά την κλίμακα την δίνει ο συνολικός αριθμός. Στο πρώτο εξάμηνο του ‘18 έκλεισαν 9.000 μαγαζιά λιανικής, και 50 μεγάλες αλυσίδες χρεωκόπησαν. Ως το τέλος της χρονιάς αναμένονται άλλα 12.000 λουκέτα. Αντίστοιχες είναι οι εξελίξεις στην αγγλία και στον καναδά.
Όχι, δεν είναι λόγω (οικονομικής) ύφεσης. Είναι λόγω αλλαγής καταναλωτικών συνηθειών: e-αγορές. Γι’ αυτό και δεν πρόκειται για μια προσωρινή αναποδιά, αλλά για τάση που θα συνεχίσει. Η μετοχή της Sears έχασε το 90% της τιμής τα τελευταία 10 χρόνια. Αντίθετα, η μετοχή της Amazon ανέβηκε κατά 2.000% το ίδιο διάστημα· και 49.000% την τελευταία 20ετία.

Μαζί καταρρέουν και οι ναυαρχίδες του shopping, τα εμπορικά κέντρα. Στις ηπα αναμένεται ότι το 20% των mall θα κλείσουν οριστικά μέσα στην επόμενη 4ετία. Αυτές οι αλλαγές παρασέρνουν κι άλλα είδη εμπορίου, που ήταν συνυφασμένα με τις “φυσικές αγορές” και τις “βόλτες στις βιτρίνες”. Η starbuck, για παράδειγμα, σκοπεύει να κλείσει και τα 380 μαγαζιά της αλυσίδας της “teavana stores”: ήταν κυρίως μέσα σε mall. Οι πιάτσες ερημώνουν, ακόμα κι αν δεν κλείνουν όλα τα μαγαζιά...

Μειώνεται ραγδαία η κερδοφορία του “φυσικού” εμπορίου λιανικής, οι γεωπρόσοδοι (νοίκια) των ιδιοκτητών εμπορικών ακινήτων, και μεγαλώνει η ανεργία των υπαλλήλων στα μαγαζιά. Απ’ την ανάποδη μεριά μεγαλώνουν οι κάθε είδους μεταφορικές, οι εταιρείες αποθήκευσης, και πολλαπλασιάζονται οι εργάτες μεταφορών.
Ήδη αυτή η υποτιμημένη δουλειά που λέγεται “courier” βρίσκεται στο κέντρο του εμπορίου...

 
Cyborg 12 - Bytes & Genes

Η ζωή στον κόκκινο πλανήτη περνάει χαλαρά... Αν υπάρχουν αυτά τα πράσινα ανθρωπάκια με τις κεραίες, δεν προέρχονται απ’ τον Άρη. Εκτός αν έμεναν κάποτε εκεί, αλλά τα σκάτωσαν και τον εγκατέλειψαν. Το ρομποτικό ερευνητικό Curiosity (: περιέργεια) της αμερικανικής nasa ανακάλυψε (κατά τους χειριστές του) σύνθετη μακρομοριακή οργανική ύλη - στον κρατήρα που ψαχουλεύει. Αν είναι έγκυρη η γήινη ανάλυση των ευρημάτων στον Άρη, δεν επιβεβαιώνει πάντως την ύπαρξη ζωής κάποτε, εκεί. (Σκουπιδιών, ίσως;) Απλά ενισχύεται η άποψη ότι υπήρχαν μικρόβια εκεί (προφανώς κατέληξαν στον Άρη για να γλυτώσουν από κάποια γενικευμένη υγιεινιστική επίθεση κάπου αλλού...)

Κι ενώ το ζήτημα παραμένει ανοικτό, άλλο είναι που μας κάνει εντύπωση. Η φωτογραφία επάνω είναι του Curiosity... Και είναι selfie !!! (Χωρίς κοντάρι! Τι κόλπο κάνει το μηχανάκι;)

Μήπως (λέμε “μήπως”) δεν θα έπρεπε να διαφημίζονται στο ηλιακό σύστημα οι κακές ανθρώπινες συνήθειες; Ας αναλογιστεί τις ευθύνες της η nasa, και ας τις αναλάβει. Εμείς, στη θέση της σύνθετης μακρομοριακής οργανικής ύλης, μπορεί να στραβώναμε με το ψώνισμα του μουσαφίρη...

κορυφή